Soboški policisti prikazali trening varne vožnje z motorjem in poudarili previdnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati ob začetku motoristične sezone.

Najbolj neučakani motoristi sedejo na motor že ob prvih sončnih žarkih, ko pa razmere na cestah še zdaleč niso idealne in lahko privedejo do hudih nesreč.

Policisti po vsej Sloveniji zato opozarjajo, da se je potrebno na novo motoristično sezono ustrezno pripraviti.

»Zavedati se moramo, da so ceste še hladne«

K ozaveščanju motoristov ob začetku nove sezone so se v teh dneh usmerili tudi policisti Postaje prometne policije Murska Sobota in policisti Postaje prometne policije Maribor.

Na poligonih na avtocestnem počivališču Dolinsko Sever iz smeri Lendava – Murska Sobota ter v Zgornji Hajdini so danes izvedli trening varne vožnje z motorji in poudarili previdnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati ob začetku motoristične sezone.

»Zavedati se moramo, da so ceste še hladne, na velikih delih oziroma odsekih je pesek, blato ter drugi negativni vzroki, kot so poškodovano vozišče po tem zimskem delu, čiščenju oziroma pluženju, in to so vzroki, ki lahko privedejo do padcev motoristov oziroma do prometnih nesreč,« je na današnji vaji poudaril Borut Drevenšek, policist-motorist na Postaji prometne policije Maribor.

Ustrezna oprema motorista je izrednega pomena

Ne gre pa samo za previdnost na cesti, še preden se zažene motorno vozilo, ga je namreč potrebno tudi ustrezno tehnično pripraviti.

»Da se naredi servis, olje, da se preveri tlak, nivoje olja, tlak zavorne tekočine, svetlobna telesa ter tudi tlak v pnevmatikah,« je dodal Drevenšek.

Da je vožnja varna in morebitni padci niso usodni, pa je potrebno tudi to, da je voznik v dobri psihofizični pripravljenosti, pred vožnjo ne uživa alkohola in je ustrezno opremljen.

»Predvsem morajo biti psihofizično sposobni za vožnjo motornega vozila, drugi pomemben podatek pa je, da so primerno opremljeni, ker varnost je vedno na prvem mestu,« je poudaril Bojan Sabotin, načelnik Postaje prometne policije Murska Sobota.

Preberite še:

K varni vožnji lahko pripomorejo tudi usposabljanja na poligonih

K boljši pripravljenosti na cestne razmere lahko med drugim pripomorejo tudi usposabljanja na poligonih, kot jih te dni izvajajo policisti motoristi po vsej Sloveniji. 

»Vedno na začetku imamo vedno poligon, to je predpriprava na motoristično sezono. Najprej imamo teoretični del, potem pa pridemo na poligon, torej obvladovanje motorja. To je predvsem za to, da vidiš kje si, malo smo namreč zaspali preko zime in je treba obnoviti znanje,« je pojasnil Milko Osterc, policist inštruktor na Postaji prometne policije Murska Sobota.

Kako pa se potem izvajajo treningi na poligonu?

»Treniramo slalom, malo nižje je potem manjši krog in večji krog, kjer potem vidimo, koliko lahko sam motorist nagiba motorno kolo, osmica, skozi tunel zaviranje v sili oziroma izogib oviri,« je še dodal.

»Apeliramo tudi na ostale udeležence, da polagajo posebno pozornost na voznike enoslednih vozil«

Tovrsten trening varne vožnje pa ni priporočljiv zgolj za policiste, izvajajo ga lahko vsi motoristi.

Policisti ga priporočajo na začetku vsake sezone pa tudi ob menjavi motorja, začetku vožnje s sopotnikom in tistim, ki že dolgo niso obnovili svojega znanja.

»Svetujemo voznikom motornih koles, da sami zapeljejo na poligone, kjer lahko po tem zimskem spanju oziroma po tem dolgem zimskem premoru ponovno sedejo na motorna kolesa in tako osvojijo tisto osnovo,« je še poudaril Drevenšek.

Sicer pa velja, da morajo biti tako motoristi kot tudi ostali udeleženci v prometu strpni, previdni in pozorni skozi celotno sezono, ne samo spomladi.

»Apeliramo tudi na ostale udeležence v cestnem prometu, da polagajo posebno pozornost na voznike enoslednih vozil, tako na motoriste kot tudi kolesarje, mopediste in voznike električnih koles,« je zaključil Sabotin.

Komentarji (3)

Smrkci (ni preverjeno)

Ni vsak za motor, nekateri imajo motor zaradi žensk češ da je frajer, ampak pravi frajer je tisti ki žensko z humorjem zasvoji žal se tega ne vedo nekateri ledreki.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Vse lepo in prav.

Treningi taki ali drugačni.

Problem je v glavah !!!!!!

ZAKAJ motoristi ne vozijo po predpisih !?

ZAKAJ motorist v mestu med hišami grmi in ročni z motorjem, da se vse trese ?!

ZAKAJ policaji vse drugo razlagajo ?

Mimogrede. Kolega ima avtomobil, ki ima okrog 300 konjev in ne divja, grmi in rohni po naselju, kot to počne motorist !

Dd (ni preverjeno)

Bedarije..

Starejše novice