V severovzhodni Sloveniji že cepijo preko svojih mobilnih enot, a zdravstveno osebje skrbi logistika odprtih cepiv.

Da bi čim prej dosegli visoko precepljenost prebivalstva, so zdravstveni domovi začeli cepiti nenaročene paciente tudi preko svojih mobilnih enot.

»Želimo pravzaprav približati mesto cepljenja, da ne bi bila to ovira, želimo, da bi se čim več cepilo,« pove Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj. 

V Prekmurju štiri mobilne enote

V Zdravstvenem domu Murska Sobota so mobilne enote organizirali na štirih lokacijah. 

»Mi smo do prejšnjega tedna cepili samo naročene, prejšnji teden ko smo uvedli cepljenje tudi nenaročenih smo cepili samo z AstraZeneca, zdaj pa so nas pozvali, da lahko cepimo s vsemi cepivi nenaročene paciente in naj se nekako organiziramo z mobilnimi enotami. Tako sedaj cepimo ob ponedeljkih v Beltincih in Gornjih Petrovcih in ob petkih v Rogašovcih in pri Gradu,« nam pojasni Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota. 

Direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan

S prvo mobilno enoto na Ptuju v najmanj precepljeno občino

Zdravstveni dom Ptuj je danes svojo prvo mobilno enoto organiziral v Juršincih, občini, kjer je najmanj cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. 

»Jaz sem že bil cepljeni dvakrat in ni bilo nobenih težav, sem pa slišal, da je tu slaba percepljenost, pa škoda da ni boljša precepljenost, ker je to potem boljše za vse nas.,« pove občan Franc Gornjec. 

Problem mobilnih enot

Pristojni svarijo, da lahko pride pri cepljenju nenaročenih pacinetov v različnih mobilnih enotah do velikih logističnih težav s samim cepivom.

»V eni viala cepiva Johnson&Johnson je pet odmerkov in ta viala je lahko odprta samo tri ure. In v kolikor se teh pet odmerkov ne porabi, potem v bistvu se ta cepiva zavrželjo. Pri Pfeizerjevem cepivu je to okno šest ur,« pojasni dr. Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. 

»Če ostane katera viala, jo bomo skušali uporabit še isti dan v našem rednem cepilnem mestu. Drugače pa je to logistično zelo težka stvar,« še pove Petek Uhan iz Zdravstvenega doma Ptuj. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hojsfedrunlažn… (nepreverjen)

Pa kaj se bodo zdravi cepili a ste vi normalni? Po cepljenju naslednji dan umrlo 5 pilotov a to pa ne boste objavili podkupljeni kriminalci da širite laži da vas ni sram.

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Če kdo širi laži, si ti prvak.

In reply to by Hojsfedrunlažn… (nepreverjen)

Gjnvjjhh (nepreverjen)

Pa pijzda ti je materna kriminalec pohabljeni koga boš tij jebo cigan crkni podkupleni!!

In reply to by Prekmurec 67 (nepreverjen)

300 (nepreverjen)

Ja kje si pa to prečital, verjetno na facebooku :) Pa valda ka se zdravi cepijo ne betežni, mater ste eni nerazgledani samo važno ka ste proti vsemu samo ne proti socialnim privilegijem.

In reply to by Hojsfedrunlažn… (nepreverjen)

🤮🤮🤮 (nepreverjen)

Se malo pa do nan na vrata trkali s temi skropivi. Sto se je sceo cepiti se je itak ze cepo, keri se pa nescemo pa se nemo pa lejko do 100€ cuj k skropivi davali. Naj ze hejnjajo panicariti pa histerijo tirati, ka smo v ton leti pa pou itak ze vsi gor prisli ka je ta korona niti priblizno nej taksen bavbav kak nan tej dobro placani histeriki scejo iz dneva v den tupiti.

Starejše novice