Odbor DZ za finance je potrdil predlog poslanskih skupin SDS in NSi, da se povprečnina za občine v prihodnjih dveh letih občutno zviša. Toda poslanci so nato soglašali s koalicijskimi poslanskimi skupinami, da se znesek zniža. Župani so razočarani.

Občine so si še pred dnevi obetale več denarja iz naslova povprečnin, toda kot kaže se to vendarle ne bo zgodilo. Najprej je odbor DZ za finance 15. novembra potrdil predlog poslanskih skupin SDS in NSi, toda nato so poslanci teden dni kasneje soglašali s predlogom koalicijskih poslanskih skupin, da se ta znesek spet zniža. Pred zvišanjem povprečnine je pred dnevi precej ostro posvaril minister za finance Andrej Bertoncelj, ki je celo omenil možnost odstopa, če bi bili poslanci preveč radodarni pri financiranju občin.

Najprej predlagali zvišanje za 69,69 evrov, nato za 35 evrov

Po pisanju STA so si želeli povprečnino zvišati za približno 70 evrov na prebivalca, toda nato so poslanci koalicije vložili dopolnilo, s katerim je DZ znižal povprečnino na vladno raven, nakar so v SDS in NSi poskusili z novim predlogom zvišanja, tokrat za 35 evrov.

"Če ne moremo dati 35 evrov več na leto na občana, kot je predlagala vlada, potem je boljše, da nas tukaj ni," je k podpori pozval Jožef Horvat, Robert Pavšič iz LMŠ pa je na drugi strani opozoril, da bi že zvišanje za samo en evro povzročilo neskladnost proračuna. Poslanci so nato dopolnilu odrekli podporo.

Preverili smo, za koliko bodo zdaj prikrajšane pomurske občine, ker je bil najprej potrjen predlog na koncu vendarle zavrnjen. Osredotočili smo se predvsem na štiri največje pomurske občine, ki bodo najbolj prikrajšane. To so Mestna občina Murska Sobota ter občine Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava. 

V Murski Soboti bodo po zavrnitvi predloga zvišanja povprečnine za 69,69 evra prikrajšani za 1.305.293 evrov, v Ljutomeru za 784.779 evrov, v Lendavi za 725.542 evrov in v Gornji Radgoni za 584.838 evrov. Najmanjšo razliko v financiranju bi občutila občina Hodoš, in sicer 24.670 evrov. Povprečnina se sicer izračuna na podlagi števila prebivalcev posamezne občine.

Kakšen je odziv pomurskih občin?

Za komentar smo poklicali tudi župane in županjo omenjenih občin in jih povprašali, kakšno je njihovo mnenje o zadnji odločitvi. 

"Moj komentar je isti, kot sem ga dal takrat, ko smo se pogovarjali z ministrom za javno upravo in za finance o povprečninah, saj takrat nismo dosegli dogovora. Dejstvo je, da je več kot 60 občin podfinanciranih. To, kar se je zgodilo sedaj pa pomeni, da bodo investicije v občinah stagnirale. Ja, smo razočarani, ampak ne sedaj, ko poslanci niso sprejeli zvišanja, ampak smo bili razočarani že takrat, ko je vlada predstavila novo povprečnino. Vlada občin ne razume oziroma noče razumeti," nam je povedal soboški župan Aleksander Jevšek.

Lendavski župan Janez Magyar je takšno odločitev pričakoval.

"Povišanje bi bilo potrebno že zaradi dodatnih stroškov, ki nam jih država nalaga z zvišanjem plač javnim uslužbencem oziroma zaposlenim v javnem sektorju. Ta stran ne sledi temu povišanju, mogoče sem potihoma upal, ampak realno ni bilo za pričakovati. Če se koalicija pač tako dogovori, potem je težko pričakovati drugačno odločitev. Žal mi je, da niso upoštevali predloga. Za regionalni razvoj bi bila to dobra gesta vlade. Prihaja novo kohezijsko obdobje, ko moramo imeti tudi občine lastna sredstva. 

Brez lastnih sredstev na razpise ne moreš iti. S temi povišanji plač v javnem sektorju bo finančna kondicija občin v nižjem rangu. Obžalujem to, ampak če se koalicija tako dogovori, bomo pač poskušali nekako drugače pridobivati sredstva za projekte in kakšne velike projekte drugače zaključevati. Upam pa, da bo po 2021 kakšna sprememba tudi na tem področju".

Ljutomerske županje Olge Karbe za komentar nismo uspeli priklicati, se je pa županja na to temo oglasila preko facebook profila.

Upanje ostaja

Seveda pa upanje, da bi se povprečnina dvignila, še ni povsem zamrlo. Interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu je namreč sprejela predlog za odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki med drugim določa višino povprečnine za občine. Državni svet bo o tem predlogu odločal v četrtek, so sporočili iz državnega sveta.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Čista jeba-SDS in NS predlagata zvišanje povprečnine samo zatou ka se lejko zruši vlada. Te do pa itak znižali na ešče NA menje. Ka se pa tiče občin trbe malo stvari racionalizejrati-popravek fejst reducejrati. Komi na čast trbe telko tej svetnikov, pa raznij referentov. Komi na čast trbe plačevati zgrešene investicije pa plačevati kazni-ustanavlati lekarne itd. Nej dragi župani zadosta mate pejnez-trbej samo malo mrdnoti pa gospodarsko okrepiti občino.

en2 (nepreverjen)

nej si ti tome dorasel, pusti to področje....."komi na čast" bluziš po internete.
Naj rajše v Lublane vse ostane, ka je še nej tan.....to je čisto zgrešeno razmišljanje!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Zgvvz (nepreverjen)

ti si verjetno SĐS clovik:)
itak ka ta stranka gleda samo na rusitev vlade. Tau dela v vsaki vladi!
Dobro ka san se ze zdavnaj prebudo in spizdo od te komunisticne stranke SDS

In reply to by en2 (nepreverjen)

ZA Zgvvz (nepreverjen)

Kak si ti obseden komunist , ki komuniste deliš drugim. To vlado bo potrebno zrušiti ali milom ali silom, PA NE BO JE RUŠILA NOBENA STRANKA KER SO-STE VSI ISTI LOPOVI, AMPAK BO VLADO NAGNALO IN ZRUŠILO LJUDSTVO IN ŠE NA KONCU SODILO "V IMENI LJUDSTVA" ZA NEPOPRAVLJIVE POSLEDICE, KI SO JIH NAREDILI ZA TO DRŽAVO. Dosti imamo take bande kot si ti in tebi podobni, da en drugega obkladate z komunisti pa belogardisti in kdo je več ali manj pokradel. Dosti vas imamo odnesli te se vsi v kompleti v zapore in prisilno delo in si lahko tam zgučavate kdo je menje ali bole komunist in lopov. Kaj pravi Ustava RS "V SLOVENIJI IMA OBLAST LJUDSTVO" pa ne komunisti ali belogardisti. BANDA PREJ ALI SLEJ BO KONEC Z VAMI.

In reply to by Zgvvz (nepreverjen)

df (nepreverjen)

treba je zmanšat ogromne plače županov pa bo dovolj denarja

In reply to by ZA Zgvvz (nepreverjen)

ffran

Noben od "županekov" ne razmišlja o sinergijskih učinkih, da bi združevali neprofitne občine in s tem razbremenili proračun administrativnih stroškov !?!

In reply to by en2 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ti znaš računati -300 000 je lidi v Lublani. Či de tej 300 000 dobilo vekšo povprečnino de sigurno tan več pejnez kak prinas. V sakšon primeri de Lublana dobila več. Što de jih pa plačo, navadna raj a s sfojo obdavčitvijo kuč itd.

In reply to by en2 (nepreverjen)

Golrjilin... (nepreverjen)

100-100, ali si vernik SD in skrajnih levicarjev ali nimas pojma. Tako kot so bili b preteklosti butasti predlogi, samo da se obdrzi vlada in takrat si bil tiho. Ker Bratuskova in njen projekt za brezplacen medkrajevni avtobus npr mb - ms za upokojence ob nenormanih voznem redu bo dvignil bdp in place delavcem, ker zamenjava semaforjev namesto fantka, bo sedaj deklica, mogoce v prihodnje srednji spol in podobna sranje, vse to je v korist naroda. Ali samo, da se obdrzi vlada. Ce nisi njihov vernik, se zbudi. Zakaj ni zdravstvene reforme, davcne problikovanje solstva?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ka že pa se po SDS obračaš. Ges samo znan ka ste stranka obrnjenij kaputov , tak ka SD isti k. Kelko ges znan pa ste se SDS vö metali ka ste te brezplačne prevoze vi riktali, samo Bratuškova ga je zela za sfojoga. Tuj pri socijali ste se potuinoli.

In reply to by Golrjilin... (nepreverjen)

Twejter (nepreverjen)

Dober twit znanega gospoda: Koalicija je občinam vzela 150 milijonov. Koalicija je za "boj proti podnebnim spremembam" namenila 185 milijonov. Izid za davkoplačevalca: -185 milijonov

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

rdecitihotapci (nepreverjen)

Tihotapljenjen ljudi v stranki SD. nacelnost?. Za enega migranta je nekdanja vinska kraljica in kandidatka za evropsko poslanko na listi SD Lidija Mavretič računala 200 evrov. vir. 24ur.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Bo treba se bolj povzdignit glas....pa tudi vec o decentralizaciji

barcelona (nepreverjen)

Prepričan sem, da župani in mnogi občani nikoli nebi povedali, da je dala država dovolj, kaj šele, da je dala preveč. Bodimo iskreni nikoli nebi bilo dovolj. Vendar ,če pravilno razmislimo potem ugotovimo, da so povsod neke meje. Kaj ko bi župani in odgovorni v občinah začeli iskati notranje rezerve. Mnogo več bi se mnogo kje dalo narediti s tem, kar je na razpolago. Se pa da s takimi zahtevami po več denarja enostavno pridobiti mnogo somišljenikov. Vsak si dela svojo račun?

Pelin (nepreverjen)

Seveda, nerazvitome podeželji nič, Jankoviči v LJ pa ka si zmisli, pa čeglij vse propadne!, ale da za raznorazne Jugose!
Ge je tu kakšen enakomeren razvoj...že od ustanovitve občin ga nega!

Putin (nepreverjen)

Ukinit te
obcine!
Še malo pa de fsak drzavljan nek funkcionar v teh obcinah, prevec je teh parazitov!
Obcine samo dobivajo, narod pa vedno bole bedno zivi!

bossmann (nepreverjen)

Manj občinam, manj županom v žep.

Tinka13 (nepreverjen)

Občin je preveč, posledično več svetnikov,ki se napajajo iz te blagajne in tako ostane za vse drugo manj oz zelo malo. Če bi se vsaj pol teh mini občin ukinilo, bi bilo takoj boljše

REVOLUCIJA (nepreverjen)

To vlado je potrebno zrušiti ali milom ali silom, PA NE BO JE RUŠILA NOBENA STRANKA KER SO-STE VSI ISTI LOPOVI, AMPAK BO VLADO NAGNALO IN ZRUŠILO LJUDSTVO IN ŠE NA KONCU SODILO "V IMENI LJUDSTVA" ZA NEPOPRAVLJIVE POSLEDICE, KI STE JIH NAREDILI ZA TO DRŽAVO. Dosti imamo take bande kot si ti in tebi podobni, da en drugega obkladate z komunisti pa belogardisti in kdo je več ali manj pokradel. Dosti vas imamo odnesli te se vsi v kompleti v zapore in prisilno delo in si lahko tam zgučavate kdo je menje ali bole komunist in lopov. Kaj pravi Ustava RS "V SLOVENIJI IMA OBLAST LJUDSTVO" pa ne komunisti ali belogardisti. BANDA PREJ ALI SLEJ BO KONEC Z VAMI.

blekota (nepreverjen)

Ka ti si eden tistih imbecilov ka zadnje čase po šumaj lejčejo pa se špilajo vojake?

In reply to by REVOLUCIJA (nepreverjen)

ZA blekota (nepreverjen)

Blekota, ti kaj poznaš zgodovino ? Vsaka oblast, ki ne pride gor da ni sposobna voditi države in se ne umakne, tako je potrebno nagnati silom in ko se ljudstvo upre in nažene take samoizvoljene prevarante se temu reče REVOLUCUJA. Zakaj pa ti misliš, da se oblast tako boji Varde, ki do sedaj še nobenemu nič žalega ni storila, pa se jih bolj bojijo kot beguncev in vseh ostalih kriminalcev, boji se za svoje riti in zakaj se boji za svoje riti ? ker bodo za tisto kar so pokradli odgovarjali. Ja kak so pa partizani pa komunisti prišli na oblast, poklali so vse nasprotnike in to po koncu vojne. Napiši mi enega, ki je za to odgovarjal.

In reply to by blekota (nepreverjen)

blekota (nepreverjen)

Ges mislin ka se pri nas nišče ne boji varde. V bistvi nas je vse normalne sran ka se najde en kup imbecilov keri kak mala deca lejčejo v uniformaj pa z orožjon po šumaj. To je nej strah, to je sramota. V bistvi pa ti sereš na pune. Moderne države vedno isto funkcionejrajo, neglede na to kera vlada jih vodi. Utečen birokratski aparta vodi državo, nej pa nekša stranka. Stranke na oblasti delijo samo cukerčke, v ozadji pa ide država lepou po ustaljeni poti. Tou ka oni nan gučijo pa kažejo po TV je navaden bulshit za neumno rajo, itak se vse stranke med sebov v ozadji vse zmenji. Če poznaš kakšnoga bivšoga poslanca ga pitaj naj ti razloži kak država funkcinejra. Ti bi pa revolucijo delo srmaček eden.... :)

In reply to by ZA blekota (nepreverjen)

u pokojni-c (nepreverjen)

Zdaj se župani bunijo za pejneze a nišče se ne buni ka 20 občin ne dosega osnovnega pogoja za ustanovitev občine to je 5040 prebivalcev ali občanov?

Čudo (nepreverjen)

Uuuuuuuuuu, zdaj pa ne bo tistih novih krožišč s kičem na sredi.

GG (nepreverjen)

V Beltincih se nede nič spremenilo, razen mafija na občini de prikrajšana, ka do si menje v žep natlačili, razvoja pa tan že tak nega, Beltinci so zaradi takih 100 let za časom...

bik sam ga (nepreverjen)

Kaj pa nesmotrna poraba, pekomerno zadolževanje neodgovornih županov, nobene kontrole porabe javnega denarja, preplačane investicije na račun vzdrževanja in drugih nalog občine.

Janez Komunist (nepreverjen)

Še preveč so jin dali,mogli bi jim še vstran vzeti in ne zraven dati,ker tega denarja itak ide polovica v privat žepe,ali se porazgubi,da nihče ne ve kje in kak.
80 % občin bi se moralo ukiniti in pika,ker jih enostavno teko ne rabimo,v našem koncu bi zadostovalo kot nekoč...občina Murska Sobota,Lendava,Ljutomer in Gornja Radgona.Zdaj pa je tega preveč in za to golazen na teh občinah morajo drugi delat.

Putin (nepreverjen)

Murska Sobota je cist dovolj!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Perro (nepreverjen)

Občina, ki ni sposobna preživeti z lastnim financiranjem, NE MORE in NE SME biti občina!!!

bingelj (nepreverjen)

Še bolj oklestiti povprečnino za občine !!! Vse osnovne šole takoj prenesti na Ministrstvo. Županom ukiniti profesionalni mandat in omejiti na največ 2 mandata.
Najbolj je pa smešna izjava Ljutomerske županje Olge Karba, ko se sprašuje, če se bodo člani plitičnih strank kaj uprli.
Ja pa saj je vedno bila proti političnim strankam in jih ignorirala.
Politične stranke so njena opozicija. Sedaj pa jih rabi, ker bi ji urejali denar v Ljubljani.
Malo morgen Olgica !!!
Res so večina župani in županje neresni in sami sebi namen!
Naj vlada še bolj zategne pas občinam !!!!!

ZA binglja (nepreverjen)

Bingelj z prvim delom tvojega pisanja se popolnoma strinjam. Moti pa me ka praviš ka vlada naj bolj zategne pas občinam, to sploh ni rešitev ker te bodo občine bolj zategnile pas svojim občanom, rešitev je 70 % občin takoj ukiniti.

In reply to by bingelj (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ja najbole ka de zaj obcine zacele napad na obcane, ne ga srati...!
Ce bi se tou zgodilo pa narod bi tote zupancke razstrgal na komade!!!

Viktor (nepreverjen)

Kronično pomanjkanje denarja lahko uravnovesi le obratno sorazmerje: manj občin, županov, režijskih stroškov … =
več denarja, več investicij. Svoje lastne občine ne potrebujejo ena, dve in tri vasi! Zagovornik slednjega sem bil že
ob postavljanju nove krajevne samouprave.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice