FOTO: gov.si
Predstavniki občinskih združenj po današnjem pogovoru z vlado niso preveč zadovoljni, toda povprečnina bo vseeno višja, za leto 2020 bo znašala 589,11 evra in v letu 2021 588,3 evra.

Na današnjem pogovoru so se sestali minister za finance Andrej Bertoncelj in minister za javno upravo Rudi Medved kot predstavnika vlade ter predsednik Skupnosti občin Slovenije Aleksander Jevšek, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj in predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Gregor Macedoni. Tema pogovora je bila višina povprečnin za občine v letih 2020 in 2021.

Povprečnina višja kot odslej, do podpisa sporazuma vseeno ni prišlo

Minister Bertoncelj je poudaril, da gre za najvišji možni znesek na osnovi veljavne metodologije, medtem ko je minister Medved izpostavil dejstvo, da gre pri 589,11 evra za daleč najvišjo povprečnino do sedaj. Toda s predstavniki občinskih združenj vseeno niso uspeli podpisati sporazuma. 

Dodal je še, da razume želje občin in upa, da bodo nadaljevali konstruktiven dialog še naprej. Sami pa naj bi si prizadevali delovati v smeri, da se formula za izračun spremeni tako, da razlike med stroški občin in povprečnino ne bi več bilo.  

Po izračunu bi povprečnina morala znašati 660 evrov

Predstavniki občinskih združenj soglasno ocenjujejo, da je šlo za konstruktivni dialog z vlado, a pozivajo k nadaljnjemu naporu pri zniževanju stroškov občin in odpravi birokratskih ovir. Macedoni je še opozoril na davčne vire in neenakomerno razporeditev dohodnine. 

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Aleksander Jevšek je za naš portal priznal, da zadovoljni niso, zato tudi niso podpisali sporazuma, ampak razumejo previdnost ministra za finance, sploh glede na gospodarske razmere in vezanost na fiskalno pravilo. Izpostavil, pa je:

»66 občin ne dobiva od države toliko denarja, da bi pokrila vse stroške za naloge, ki jih jim država naloži, med njimi je tudi Mestna občina Murska Sobota.«

Po njihovem izračunu bi morala povprečnina biti ocenjena na 660 evrov, da bi dejansko pokrili vse stroške občin. To nekaterim občinam povzroča večje probleme, posebej tistim, ki imajo več javnih zavodov in zaposlenih je še dodal Jevšek. Poudaril je še, da v pogovorih niso šli na nož in, da bodo dialog nadaljevali, saj v okviru delovnih skupin potekajo napori za zmanjšanje stroškov občin.

Slabe štiri milijone in pol za sofinanciranje investicijskih projektov

Na seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada sicer sprejela sklep, s katerim bo za sofinanciranje investicijskih projektov občin namenila 4,4 milijone evrov, ki bodo namenjena občinam za sofinanciranje investicij v lokalno javno infrastrukturo in investicij posebnega pomena za zadovoljevanje skupnih potreb in interesov prebivalcev občine.

Občina lahko sredstva pridobi za financiranje stroškov nakupa zemljišč, potrebnih za izvedbo investicijskega projekta, financiranje stroškov predhodnih študij, financiranje stroškov investicijske in projektne dokumentacije, financiranje stroškov gradbenih, obrtniških in instalacijskih del ter za financiranje stroškov gradbenega nadzora.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Obcinar (nepreverjen)

A tak da bi Jevšek& rdeča kompanija radi imeli še več javnih pejnez kere lejko zmečejo v expano oziroma pomgrad?

Starejše novice