Foto: osebni arhiv Bojana Kujavca
Ljubitelji narave in rastlin, vsi iz ptujske okolice, so razvili pravo podjetniško zgodbo o uspehu.

Ljubitelji borilnih veščin so se pred leti podali na skupno poslovno pot. A ni jih povezala le ljubezen do treninga borilnih veščin. Bojan Kujavec, ustanovitelj znamke pravi, jih je povezala narava, ljubezen do vzgoje rastlin. 

»Rastline vzgajamo že od majhnih nog, saj so nas v to popeljale mame že v rani mladosti,« nam zaupa ustanovitelj podjetja Organics Nutrients

Ko je čas za novo pot

Bojan Kujavec se je povezal z bratom Alešem, pridružil pa se jima je še Tomi Hojnik, 26-letnik in le štiri leta mlajši od ustanovitelja Bojana in soustanovitelja Aleša. 

Kako so se spoznali? Na treningih borilnih veščin. Aleš je treniral boks, Bojan in Tomi pa kickboks. Ob skupnih interesih so ugotovili, da je čas za novo pot - ustanovitev znamke. 

Od zagriženih športnikov do vrtnarjev

A kakšna je zgodba o zagriženih športnikih borilnih veščin, ki so se začeli ukvarjati z rastlinami? Sprva so začeli razvijati idejo o proteinskih čokoladicah iz ličink mokarja. Ta je zaradi zakonodaje splavala po vodi, a rodila se je nova, zmagovalna ideja. 

»Doma smo vzgajali veliko ličink mokarja in videli, da iztrebki delujejo odlično kot gnojilo,« Bojan nadaljuje zgodbo. In posvetilo se jim je. 

Tako so ustanovili znamko za organska gnojila. 

Mladeniči so se začeli ukvarjati s proizvodnjo organskih gnojil in dodatkov za rastline. Znamka je slovenska, vsi izdelki so razviti v Sloveniji, prav tako imajo prav vsi izdelki ekološki certifikat, so organski. Gnojila so pa primerna za vse rastline, od sadja, zelenjave, pa do okrasnih rastlin. Od takrat so razvili še štiri vrste organskih gnojil, ki povečajo rast, odpornost in pridelek rastlin. 

Ob ustanovitvi so si zadali cilj. Omogočiti najbolj zdrave, produktivne in najdonosnejše pridelke za prehrano in druge namene. Prav tako želijo zmanjšati vplive na okolje z izdelavo organskih gnojil in pripomočkov za gnojenje. 

Vrtna opravila z mamo 

Ljubezen do vrtnarjenja pa je tlela že od malih ročic, ki so mamam pomagale na vrtu. Bojana in Aleša je v vrtnarstvo popeljala že mama, saj sta ji na domačem vrtu redno pomagala. 

Bojan je nato še dve leti opravljal delo na vrtnariji, kjer se je dobro opremil z znanjem. 

»Hotel sem delati z rastlinami, zato je bila ideja o organskih gnojil idealna za mene,« dodaja. 

A tudi Tomiju vrtnarjenje ni tuje. Tudi on je že od malega svoji mami priskočil na pomoč na domačem vrtu. Tudi v njem se je takrat začela razvijati ljubezen do tega dela. 

Velik uspeh za mlade podjetnike, trud za leta dela poplačan

Mladi podjetniki pa so trenutno v okoli 75 trgovinah - a cilj je jasen: letos bomo v stotih trgovinah. 

»Ta uspeh nam pomeni ogromno, saj je trud za vsa leta nazaj nekako poplačan, prvo leto delovanja bili samo v treh trgovinah,« pojasni Bojan za Ptujinfo

S takim uspehom pa se je razblinil tudi strah. Ob ustanovitvi je bil prisoten strah pred tem, ali bodo izdelki sprejeli, ali jih bodo potrošniki želeli. Zdaj vidijo, da se za njihove izdelke vrtičkarji prav radi odločajo. 

A lepo so sprejeti tudi v tujini. Kažejo se po sejmih, lani so bili na sejmu v Nemčiji in Avstriji, kjer so opazili, da jih pozna že veliko ljudi.

»Ko vstopimo na novi trg v tujini, je potreben čas, da ljudje gnojila probajo in se sami prepričajo o delovanju. Ko ljudje probajo gnojila, je vse lažje, saj se glas nato hitro širi,« še doda. 

Kaj naredi dobrega vrtnarja? 

Podjetniki povejo, da so cilji za prihodnost predvsem razvojni. Želijo razvijati nove organske dodatke za vrtnarjenje, radi pa bi tudi prišli v čim več držav po svetu. 

Želijo pripomoči k boljši in čistejši zemlji in tako pustiti dober pečat. 

Kaj pa menijo, kaj naredi dobrega vrtnarja? Recept je preprost. Izkušnje, učenje: »Mislim, da je to najbolj pomembno pri vsakem vrtnarju, saj vsako leto kaj izboljšamo.«

Starejše novice