Kaj se letos dogaja s paradižnikom, da ne zori tako, kot bi moral? To vprašanje smo zastavili strokovnjakinji, ki je pojasnila razloge in podala nasvete, kako poskrbeti za paradižnik, da bo bogato obrodil.

Se vam zdi, da vaš paradižnik letos ne zori tako, kot je v preteklih letih? Niste edini.

Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka in specialistka za zelenjadarstvo, pojasnjuje, da gre za težavo, ki je letos prisotna po vsej Sloveniji. 

Krivo je vreme in pomanjkanje kalija

Pušenjakova kot razlog za letošnje težave pri zorenju paradižnika navaja predvsem pomanjkanje kalija v plodu. Razlogov, zakaj pride do tega, je več.

»Letos je poklopilo veliko dejavnikov, ki so vzrok temu. V osnovi je to preozek kolobar s plodovkami in napačno, najpogosteje preobilno gnojenje z napačnimi hranili,« pravi strokovnjakinja. 

Mrzel maj je kriv za slabo razvite koreninske sisteme, še posebej, če so bile sajene prevelike sadike in to na prostem.

Kot razloge Pušenjakova navaja še prehiter skok temperature navzgor, dolgo vroče obdobje in nepravilno ter preredko namakanje.

Paradižnik zori, a bolj pozno kot običajno

Sezona za paradižnik v osnovi ni slaba, pravi kmetijska svtovalka, a ta uspeva le ob pravilni skrbi za zemljo in urejenem namakanju, najbolje kapljičnem.

Dodaja, da letošnji paradižnik zori pozno, saj marsikomu niso zacveteli prvi cvetovi, ki bi jih rastline lahko imela, ampak šele drugi ali celo tretji. Zato je prišlo do zamika okoli 20 dni

»Težava je v premrzlem maju, ko so se prehladile sadike in posledično tudi cvetovi v samem rastnem vršičku, čeprav jih še ni bilo videti,« je pojasnila.

Za paradižnik je najboljša pridelava v rastlinjakih

Pušenjakovo smo povprašali, ali ima kakšne nasvete za gojenje paradižnika tistim, ki jim ta iz leta v leto povzroča preglavice.

»Paradižnik sodi med vrtnine, ki nimajo pri nas najbolj ustreznih rastnih pogojev, saj ga dolgo zebe, poleti pa mu je pogosto tudi prevroče. Zato svetujem pridelavo v rastlinjakih,« svetuje strokovnjakinja. 

A tudi tam je treba poskrbeti za ustrezne pogoje, ki zagotavljajo uspešno rast in razvoj paradižnika.

Brez kolobarjenja dolgoročno pridelava paradižnika tudi v rastlinjaku ne bo uspešna. 

Z gnojenjem ne smemo pretiravati

V rastlinjaku za gnojenje uporabimo največ 1,5 kilogramov hlevskega gnoja, na prostem 2,5 kilograma na kvadratni meter. Pušenjakova svetuje izbiro čvrstih, največ 25 centimetrov visokih sadik, izbiro odpornih sort. 

Paradižnik sadimo na prosto šele po 15. maju. Za namakanje paradižnika je najboljši kapljični sistem, ki edini v poletju, kakršno je letošnje, omogoča pravilno in zadostno namakanje.

Ob namakalnem sistemu je v času vročine tla dobro prekriti z zastirkami, ki so lahko naravne, ali pa uporabimo folijo. 

»Ob rednem pojavu teh težav svetujem, da se ob gnojenju z naravnimi gnojili letno doda v tla še nekje 20 do 30 dekagramov kalijevega sulfata na deset kvadratnih metrov. 

»Ker je kalij antagonist kalciju je potrebno zelo previdno in enakomerno dodajati obe hranili in predvsem v želji po odpravi težav ne pretiravati z enim ali drugim hranilom,« svetuje Pušenjakova in nadaljuje: »To velja za vsa leta, ne samo za letos.«

Ob tem je treba odstranjevati zalistnike, ki kradejo hrano glavnemu poganjku. Listov rastline razen v izjemnih primerih ne režemo. »Listi so tovarna hrane, brez njih je situacija še slabša,« pravi Pušenjakova. 

V avgustu je čas za …

V začetku avgusta sejemo podzemno kolerabo in repo, korenček, peteršilj in blitvo za prezimovanje, motovilec, špinačo, čebulo za mlado čebulo. Prvi mesec v avgustu je zadnji čas za sejanje kitajskega kapusa še samo prvi teden v mesecu. 

Do sredine meseca in morda konca meseca sejemo še stročji nizek fižol, solate (jesenske sorte) in predvsem rastline za zeleno gnojenje, ki so nujne za ohranitev zdrave, rodovitne in žive zemlje.

V avgusti presajamo sadike solat, do sredine meseca endivije in zgodnjih radičev, kitajskega kapusa, pora in blitve.

Obiramo tisto, kar nam vrt v tem času nudi. »Vedno shranjujemo, vlagamo, zmrzujemo samo sveže pobran pridelek, ne pa tistega, ki ga nismo uspeli sproti pojesti,« dodaja. 

V Mariboru dnevi paradižnika

V počastitev leta sadja in zelenjave bodo na centralni mestni tržnici na Vodnikovem trgu priredili dneve paradižnika.

18. avgusta med 8.30 in 12.00 bodo na tržnici izvedli degustacijo in ocenjevanje plodov paradižnika, hkrati bodo izvedli nekaj predavanj, ki so namenjena promociji uživanja lokalno pridelane, sezonske hrane.

Katerim predavanjem boste lahko prisluhnili?

  • Miša Pušenjak – Izzivi v pridelavi paradižnika in drugih plodovk v letu 2021.
  • Marjeta Miklavc – Zakaj bi uživali paradižnik, sonce v plodovih paradižnika za naše zdravje.
  • Martina Gomzl – Paradižnik je najboljši svež, a lahko ga shranimo tudi za zimo – kako?

Na tržnici bo možno tudi svetovanje, nudili bodo odgovore na vaša vprašanja, saj je prireditev namenjena tako potrošnikom, kakor tudi pridelovalcem in prodajalcem na tržnici.

Na tržnico lahko prinesete vzorce rastlin, s katerimi imate težave in strokovnjaki bodo zanje poskušali najti razloge. 

Vsak obiskovalec bo dobil tudi letak z nasveti za pridelavo in predelavo paradižnika.

Komentarji (4)

Linkoln (ni preverjeno)

Ne zori,hmmmm,ljudje se ponujajo z njim,ker ga imajo preveč. Nevem od kod podatek, da ne zori?!!!

realnoo (ni preverjeno)

OPET FAKE CLANEK

ffran

Katerim predavanjem boste lahko prisluhnili ?
Glij te tri znajo, dejansko pa nemajo pojma od paradajsa !!

Kuhar. (ni preverjeno)

Delam v Avstriji in ves čas ko sem na dobri moram nositi masko in se testiranje si mora sam placati

Starejše novice