Vas zanima, koliko denarja mesečno odšteje ljubljanska občina za razsvetlitev mesta s prazničnimi lučkami? Preverili smo.

Spet je tisti čas v letu, ko božične lučke krasijo skoraj vsako svetilko, drevo in izložbo, ki je na vidiku.

In čeprav nam tisočere luči vzbujajo prijetne občutke, se je zanimivo vprašati, koliko energije se porabi za napajanje teh.

Portal Uswitch je z raziskavo dokazal, da praznična okrasitev precej slabo vpliva na okolje, poleg tega pa krepko udari po žepu državljanov. 

Strokovnjaki za primerjavo energije so namreč primerjali svetlobno moč mesta ponoči v božičnem času v primerjavi z običajnim mesecem.

Katero evropsko mesto porabi največ energije za svoje praznične luči?

Ljubljana se je na seznamu držav, ki porabijo največ energije za svoje praznične luči, znašla na tretjem mestu. Prehitela sta jo le Milano in Istanbul.

Slovensko glavno mesto v decembru ustvari za 67,57 odstotkov svetlejše noči v primerjavi z oktobrom, poročajo na Unswitch

Če se ozremo po mestu, lahko razumemo, zakaj smo na samem vrhu seznama. December je v Ljubljani živahen mesec, z edinstvenimi in abstraktnimi božičnimi lučkami, ki krasijo mestne ulice.

Ljubljanske božične lučke, ki jih je zasnoval umetnik Zmago Modic, so del nenehno razvijajočega se projekta, ki prikazuje nekaj nenavadnih in vzbujajočih znamenitosti, kot so galaksije in geometrijske oblike.

Stroški osvetlitve

Koliko pa osvetlitev mesta dejansko stane? »2000 evrov na mesec,« je jasen župan Zoran Janković.

Medtem je na novinarski konferenci v torek, 21. decembra, tudi razkril, da bo Mestna občina Ljubljana za petminutni ekološki ognjemet na silvestrovo plačala 4000 evrov.

Starejše novice