Zemljišče je vidno v ozadju (foto: Google zemljevidi).
V Žitkovcih bodo na 16 hektarjih proizvodnih površin v obliki rastlinjakov pridelovali sadje in zelenjavo.

Boštjan Bandelj, po oceni revije Manager četrti na seznamu najbogatejših Slovencev, bo skupaj z bratom Matejem Bandeljem v naselju Žitkovci v občini Dobrovnik na 16 hektarjih proizvodnih površin v obliki rastlinjakov prideloval sadje in zelenjavo.

Podjetje Skrinja BB Boštjana Bandlja je od države oziroma sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, kupilo 22 hektarjev veliko zemljišče, za nakup so odšteli 2,2 milijona evrov.

Kaj načrtujejo?

Poročali smo, da so se za projekt odločili, ker želijo v Sloveniji na inovativen način prispevati k dvigu samooskrbe s sadjem in zelenjavo.

Na zemljišču načrtujejo postavitev sodobnih rastlinjakov, ki bodo omogočali pridelavo pridelkov skozi vse leto.

»Pri načrtovanju celotne zasnove območja in postavitvi rastlinjakov bomo v slovenski prostor vnesli povsem nove koncepte in tehnologije, pri čemer bomo stremeli k čim manjšim vplivom na okolje.

Zato v največji možni meri predvidevamo uporabo obnovljivih virov energije, racionalizirano porabo vode in uporabo deževnice,« so v preteklosti pojasnili za Sobotainfo.

Po njihovih zadnjih ocenah lahko na zemljišču razvijejo okoli 16 hektarjev proizvodnih površin v obliki rastlinjakov, kar je primerljivo s površino vseh že obstoječih in že delujočih steklenjakov v Sloveniji.

Gradnja bo imela vizualen vpliv, ne bo pa neposrednega vpliva na območje varstva narave

Občina Dobrovnik je nedavno objavila odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za gradnjo rastlinjakov, ki ga bodo občinski svetniki obravnavali na 12. redni seji v sredo, 29. maja.

Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta je severovzhodno od naselja Žitkovci, v občini Dobrovnik.

Območje je trenutno dostopno na severni strani, preko javne poti, ki gre skozi naselje Žitkovci.

»Razvoj dejavnosti na obravnavanem območju ne bo imel neposrednega vpliva na območje varstva narave, niti na varstvo kulturne dediščine.

Gradnja bo imela vizualen vpliv, saj gre za območje velikosti cirka 22 hektarjev, ki se nahaja na izrazito ravninskem delu in bo v večji meri pozidano,« je zapisano v občinskem podrobnem prostorskem načrtu.

Vir: Občinski podrobni prostorski načrt za gradnjo rastlinjakov.

Za ogrevanje predvidena izraba geotermalne vode

Iz občinskega podrobnega prostorskega načrta je razvidno, da načrtujejo izvedbo funkcionalnega kompleksa rastlinjakov, ki obsega:

  • gradnjo stavb za rastlinsko pridelavo in drugih objektov s skupnim namenom rabe in objekte spremljajočih dejavnosti,
  • gradnjo gradbeno inženirskih objektov in ureditev zunanjih površin.

Višina stavb za rastlinsko pridelavo in drugih objektov je največ deset metrov, za ogrevanje območja pa je predvidena izraba geotermalne vode s sistemom izrabe zaprtega tipa.

Vir: občinski podrobni prostorski načrt za gradnjo rastlinjakov

Glede na to, da v Dobrovniku deluje podjetje Ocean Orchids, v Renkovcih pa podjetje Paradajz, smo podjetje Skrinja BB v preteklosti povprašali, ali se bodo zgledovali po omenjenima podjetjema.

»Potenciala na področju visoko kakovostne in okoljsko vzdržne lokalne proizvodnje je še veliko, zato vstopamo na ta trg in smo zadovoljni, da imamo kakovostne lokalne pridelovalce, s katerimi lahko sodelujemo, si izmenjujemo izkušnje in nastopamo na trgu s skupnimi interesi razvoja branže.

Podjetji vidimo kot potencialna poslovna partnerja, ne pa kot konkurenco,« so odgovorili.

Komentarji (5)

Cezar (ni preverjeno)

komot bi lejko postavili rastlinjake na kakšon degradiranom obmoji nej pa na a zemli ...

pijščanec (ni preverjeno)

Pred tremi leti je bil velik halo da bodo Avstrijci postavili rastlinjake tam pri Lendavi in da bo zaposlenih enih 700 delavcev in še dan danes nič od rastlinjakov .Tudi za Turnišče se je ogromno pisalo o izdelavi električnih avtomobilov seveda otroških in tudi nič od fabrike .Tako isto bo z temi rastlinjaki v Žitkovcih .Ne pumpajte ljudi

mostje (ni preverjeno)

Hat neki tam ne govorila slovensko hat Žitkovce samo madjar

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ko na račun drugih pobereš milijone se je lahko potem z njimi preseravati.

Kuponi CO2 ❗❗❗

Zdrava pamet (ni preverjeno)

Ko bodo ti rastlinjaki začeli pridelovat konopljo, bomo sodili vsem in ropali vse vpletene od ideje, izdaje dovoljenja, sofinanciranje, pridelovalcev in zaslužkarjev!!!

Starejše novice