Slika je simbolična.
Pomurske lekarne so skupaj z lekarno iz Čakovca pripravile mednarodni projekt z imenom »Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil«.

S tem projektom želijo starejše s kroničnimi boleznimi ozavestiti, kako se pravilno jemljejo zdravila in kako spremljati svoje zdravstveno stanje.

Redno jemanje zdravil pri kroničnih boleznih predvsem starejši generaciji povzroča največ težav.

»Projekt je namenjen starejšim, ki uporabljajo več zdravil za zdravljenje več zdravil za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni.

Želimo jih opolnomočiti s pravilno uporabo zdravil namenjenih zdravljenju teh bolezni. In za dosego tega cilja smo predvideli več aktivnosti,« pravi Ivan Zajc, v.d. Pomurskih lekarn. 

Kraji izvajanja 

Tako bodo Pomurske lekarne v petih krajih po Pomurju, in sicer v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni, organizirale predavanja in delavnice ter osebni posvet s farmacevtom.

»Po dve predavanji in štiri delavnice v vsakem od petih krajev v Pomurju bomo izvedli.

Bolezni, katerim so namenjene pa so predvsem srčno-žilne bolezni s hipertenzijo na čelu, sladkorni bolezni, astmi in kronični pljučni bolezni,« pojasni Bojan Madjar, vodja koinformativne službe Pomurskih lekarn.

Starejša populacija v Beltincih

Ta projekt pa ima tudi velik pomen za občino Beltinci, kjer živi veliko starejše populacije. Kot nam je povedal Marko Virag, župan občine Beltinci, ima ta projekt pri njih ogromen pomen.

Še posebej ker je tudi starostna struktura v občini oziroma demografska struktura slabša v primerjavi z marsikaterimi drugimi občinami po Sloveniji. 

Zdravljenje kroničnih bolezni

In kaj je tisto, kar starejšim povzroča največ težav pri zdravljenju kroničnih bolezni?

»Pri starejših s tem, da zdravila neredno jemljejo. Velikokrat na žalost enostavno pozabijo na jemanje zdravil, druga stvar je nepravilno jemanje zdravil.

Bodisi je to vpliv hrane in pijače, del dneva ali pa rokovanje z zdravilom, na primer kakšnih farmacevtskih oblik, kjer je potrebna posebna tehnika. To so vdihovalniki, podkožne injekcije in podobno,« še doda Bojan Madjar.

Osebna izkaznica zdravil

V okviru osebnega posveta s farmacevtom, ki traja nekaj več kot pol ure, pa bo možno pridobiti tudi osebno izkaznico zdravil.

»To pridobijo v okviru tega osebnega posveta s farmacevtom. Vsak, ki se bo tega udeležil bo pridobil oziroma mu bo farmacevt izdelal tudi to osebno izkaznico zdravil,« še zaključi Madjar.

Začetek projekta bo prihodnji teden, 5. aprila v Beltincih, 19. aprila pa že v Murski Soboti.

Pomurske lekarne imajo v Pomurju kar 15 enot s katerimi skrbijo za prebivalstvo. Tem se pridružuje še 9 zasebnih lekarn.

V preteklem letu so tako skupaj realizirali več kot 913 tisoč receptov. 

Komentarji (6)

Rituhfe (ni preverjeno)

To niso nobena zdravila ampak strupi.

lmfg (ni preverjeno)

Pa kdo je lahko tako nor, da kvasi take norosti, da bo neka izkaznica naredila, da človek ne bo pozabil vzeti zdravil ?!
Popolni bdeaki, ki nimajo stika z realnostjo in ne poznajo starejih bolanih ljudi !
Lahko imajo sto delavnic, izkazni, aplikacij in še kaj !
Strejši in še posebej dementni živijo svoje življenje in taki, ki so na žalost sami ali vsaj del dneva sami pač pozabijo kaj vzeti in nobena taka zadeva, kot jo predstavljajo ne bo pomagala!

Rit (ni preverjeno)

Totalni kreteni in budale nasedajo takim vašim rihtam.te izkaznice bodo zato,da nam bodo še bolj dihali za ovratnik in nam krojili svobodo,...sem kronični bolnik in imam še druge bolezni,imam razna zelo močna zdravila,ki ne pomagajo skoraj nič.tak da ne mi z takimi ven hodit,da ljudje pozabljajo vzeti zdravila in nevem kaj še.vsaki izgovor je dober ,da nas imajo še bolj na lancu

Rit (ni preverjeno)

Zdravila so kurac in res so strupi.delno pomagajo ali pa sploh prav nič.nobena pa ne pozdravijo več.ko človek enkrat zboli,se ponavadi bolezni samo stopnjujejo.dobiš ono in 3 pa si ne moreš pomagati ne sam,niti z zdravili...kaj še ti potem tukaj hasni neka glupa kartica.je pa res,da za starejše pa pozabljive morda bo dobra rešitev

.joj. (ni preverjeno)

Samo zato ka do vidli policaji če ženska jemlje pilule.

glx (ni preverjeno)

Izkaznice so posel. Za Pomurske lekarne je bil vedno vse posel, ceprav so javni zavod. Pardon, samo za vodstvo.

Starejše novice