Nova gramoznica korak bližje realizaciji, občina objavila občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Nova gramoznica naj bi nastala le dober kilometer od Kamenšnice.

Izkop gramoza v Soboškem jezeru oziroma Kamenšnici se počasi izteka, zato bo Pomgrad gramoz kopal v novi gramoznici, ki bo Soboškega jezera oddaljena le dober kilometer.

Nova gramoznica dolga kar 600 metrov

Na območju predvidenega novega območja gramoznice Jezera so se v preteklosti že izvedli manjši posegi. V severnem delu so bili to manjši izkopi kot posledica odvzema gramoza za lokalne potrebe, v južnem delu pa je bil skladno s področno zakonodajo urejen manjši ribnik. 

Predvidena gramoznica Jezera ima obliko nekoliko ukrivljenega pravokotnika z daljšo stranico med 580 in 600 metri in krajšo stranico okoli 110 do 130 metrov, je razvidno iz občinskega gradiva.

Dostop mimo zaselka Jezera

Območje nove gramoznica se nahaja južno od naselja Rakičan tik ob avtocesti, v bližini farme prašičev Jezera. Območje je trenutno delno v kmetijski rabi, deloma pa so tudi gozdna zemljišča. Na območju nove gramoznice sicer ni zgrajene nobene javne gospodarske infrastrukture. 

Dostop do severnega dela območja je mogoč po nekategorizirani javni makadamski poti iz smeri zahoda Rakičan - letališče v razdalji približno en kilometer, ki poteka vzporedno z avtocesto. 

Približno 400 metrov zahodno od predvidenega območja gramoznice je farma z bioplinarno, drugih objektov v bližini ni. Stanovanjska in gospodarska poslopja so oddaljena vsaj kilometer.

Postavitev stalnih objektov ni predvidena

Kot je še zapisano v občinskem gradivu, bodo vplivi načrtovanega izkoriščanja gramoza izven območja gramoznice le na dostopnih poteh v času transporta delovnih strojev in v času prevoza mineralne surovine. Prav tako so posegi izven območja predvidene gramoznice dovoljeni le za izgradnjo, prestavitev in rekonstrukcijo prometne, okoljske, energetske in komunikacijske infrastrukture za potrebe priključevanja območja. Prepovedan je tudi kakršenkoli poseg v varovalni gozd, ki leži ob zahodni strani.

Postavitev stalnih objektov ni predvidena, predvideva pa se postavitev manjših začasnih pomožnih objektov, ki jih je mogoče glede na potek in lokacijo izkoriščanja mineralne surovine premikati. 

Dolgoročno tudi potencialna rekreacijska točka?

Kot smo že poročali, pa bi lahko v prihodnosti na območju nove gramoznice zaživela celo nova rekreacijska točka. Iz sklepa o soglasju s strani vlade je namreč razvidno, da bo po končanem izkoriščanju območje namenjeno rekreaciji. 

Gradivo dopolnjenega osnutka OPPN za gramoznico Jezera v Rakičanu je sicer javno razgrnjen do sedmega aprila, v tem času lahko vsi zainteresirani podajo pripombe in predloge.

Komentarji (50)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Socialni Demok… (nepreverjen)

Kje ste sedaj vsi okoljevarstveniki, civilne iniciative?
Je čas za novo peticijo ali je že korupcija svoje naredila?

slvkos (nepreverjen)

vejpa naj si Polani malo pomere siromak

In reply to by Socialni Demok… (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

USTAVITE KOPANJE IN BOGATENJE ENIH!

In reply to by Socialni Demok… (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Tü vas dosta šinfa ekologe, te pa ne vejte niti, što so, pa ka delajo. Če bi njih nej bilou, bi tü že bil fracking, Mura zabetonejrana pa 8 HE na njej, takšni kak ti pa ništa. Očitno nejste pomislili na tou, ka je problemof dosta, ta kamešnica sploj nej največji, marsikeri ekolog dela v proston čase poleg slüžbe, gda takšni kak ti sidite pred TV.

In reply to by Socialni Demok… (nepreverjen)

gtyok (nepreverjen)

sredi ravnice se kopljejo luknje. a to pa nic ne vpliva na podtalnico. kje so sedaj nevladne organizacije? aha, placene iz proracuna in zato so tiho. banda.

kamesnica.. (nepreverjen)

Delajo kar jih je volja. Kapital vse rusi. Dajmo vsi ki imamo posest izkoriscat gramoz, nic ne sejes, samo zanjes.

heh.. (nepreverjen)

Spet en "porabnik" podtalnice,

!!!!! (nepreverjen)

Krivi so tisti ki so izdali dovoljenje za kopanje .Dobili so debelo kuverto .Naj Polanič koplje na svojih njivah

aopp.. (nepreverjen)

ima ze svoj kamnolom na sotini, a to ni dovolj za kapital?

In reply to by !!!!! (nepreverjen)

hdvao.. (nepreverjen)

Gre za degradacijo naravnega okolja, prekmurske ravnice. kje je neodvisno analiza vpliva na okolje, ljudi, naravo, posledice? a lahko kje to vidimo.

vodka (nepreverjen)

Eni pa samo jamrate kak je uničenje narave. Na Goričkon hektari zaraščajo v šumo pa trnje tan ge so bile njive pa van je vse v redi. Ta firma pa kar preci družinam nüdi in dava preživetje vam pa nič ne pomeni. Gor proti Grazi se pelajte pa poglednite na kakšnih površinah gradijo fabrike pa ge majo šoder grabe pa te vidli ka je tan še slabše glede toga kak prinas.

lloaa (nepreverjen)

tij se pelji malo dale od Graza, ni svet omejen samo do Graza. Problemi se resujejo drugace. In kaj je narobe z gozdom? To mprezivetje dobijo za minimlaca tudi na zavodu. Kitajci gradijo peljasacki most in se druge mega projkete in. nimajo nobene lastne soder grabe v okolici gradbisca. Ocitno se da.

In reply to by vodka (nepreverjen)

KJE STE OKOLJE… (nepreverjen)

KJE STE ZDAJ OKOLJEVARSTVENIKI, DOBILI STE PEJNEZE OD POLANIČA PA STE TIHO, GNOJI PREKLETI.
Vsak tak posek celo pa v tej veliki velikosti JE KATASTROFA ZA PREKMURJE, dokazano bo podtalnica padla za več kot 1 m že zaradi dozdajšnjih gramoznic JE PODTALNICA V PREKMURJU DOKAZANO PADLA ZA VEČ KOT 1,5 M za to obstajajo uradni dokumenti VENDAR SE SKRIVAJO. Od tedaj naprej v Prekmurju vlada suša, če pa še sedaj to naredijo potem JE KMETIJSTVA V PREKMURJU KONEC. Polaniči se jebe on svoje kmetijske površine zadnja leta vse zaliva ZAKAJ TOREJ ZALIVA ? ker drugače ne bi zraslo nič. RES ME ZANIMA ČE GDO VE KAKO JE POLANIČ PRIŠEL ZA TA POSEK DO OKOLJEVARSTVENEGA SOGLASJA ? Vse je bilo tiho in skrito javnosti. NAJ SE MI NE OGLAŠA VEČ NOBEDEN OKOLJEVARNOSTNIK BANDA PODKUPLJENA DO KONCA POKVARJENA UKINITI JIM VSO FINANCIRANJE.

Jahh (nepreverjen)

Kak bi pa lejko prišo do teh dokumentov o kerih gučiš ka jih skrivlejo? Ge si jih ti vido?

In reply to by KJE STE OKOLJE… (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Če bi nej bilou okoljevarstvenikov, bi zdaj že meli fracking, pa zabetonejrano Müro. Ka pa delaš ti? Jamranje v komentarih pa žaljenje neje nikšno delo, torej ne delaš nič.
Podtalnica v Pomurje pada zavolo podnebnih sprememb, vzrok za nje pa je kmetijstvo - izsüšena zemla vpliva na manjko padavin, tou pa na nižanje podtalnice. Težko vörvati, ka obstajajo hüjši ekološki problemi od ene Polaničove gramoznice. Ne žali okoljevarstvenikof, ka bi jih mogo vikati.

In reply to by KJE STE OKOLJE… (nepreverjen)

USTAVITE KOPANJE (nepreverjen)

USTAVITE KOPANJE DOKLER ŠE NE KOPAJO, ALI JE POKVARJENI KAPITAL POLANIČA VEČ VREDEN OD PREKMURJA.

SPOROČITE MI NASLOVE (nepreverjen)

Dajte mi naslov okoljevarstvene organizacije, če kdo ima, da jih pošljem v p.......... m.........banda pokvarjena.

Slo (nepreverjen)

NO , PA KA SE VAN JE ZMEJŠALO, KOMENTATORJI, Z GLAVO SE ZALETITE V ZID PA BOSTE VIDLI KA JE VAŠA HIŠA TUDI IZ ŠODRA KEROGA JE NIKAK NEGDA KOPAL, PA CESTE , SO NEJ IZ ŠODRA, ZDAJ ČE STE PROTI POLANIČI JE VAŠ PROBLEM.
PA ŠE NEKAJ SI ZAPOMNITE, ČE NEBI BILO POLANIČOV BI POMURJE BILO V PI...I MA......J
DAJTE, PROBAJTE BITI REALNI NEJ NEKAJ NA PAMET LAJATI.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ojojoj, uboga raja !!!!

Poglejte si GRAZ !!!!

Ogromen gospodarski napredek v obdobju 30 let !!!

Na obrobju imajo tudi kar nekaj velikih gramoznic. Po koncu izkopa so vse zredili za turizem in bivanje.

Območja, kjer so še bila pred 25 leti polja in travniki so danes naselja z bloki in individualnimi hišami.

Spet druga obomočja, kjer so bila polja in travniki so danes obrtno podjetniške cone s stotinami novih podjetij.

Število prebivalcev se je v 30 letih povečalo za 25 % !!!!!

V zadnjih 30 letih je GRAZ doživel gospodarski in demografski razcvet !!!

Kaj pa pri nas ????????? !!!!!!

vodka (nepreverjen)

Točno tak samo enin ide v nos ka ma tou Polanič pa če glih daje kruh neštetim. Še lekaj edina firma zraven gmt štera neka napravi za naš narod, da lahko preživi.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

jagodnan (nepreverjen)

vodka”. Sploh ni pomembno kdo je lastnik, tudi ce bi to bil TI, bi bil proti. Ta tvoj argumnet je cist politicni, enim gre v nos samo zato ker je Jansa cetudi imajo pol leta dopusta in placo vecjo kot v avstriji. samo da so proti.
Pomembna so dejanja, ne oseba. Daj prenesei to v tvoje politicno razmisljanja.

In reply to by vodka (nepreverjen)

pesmix (nepreverjen)

Kaj pa Lj tam ni tako velikih gramoznih jam in tudi gradijo? Zato da gradis , ne rabi delat lukenj sredi rodovitnih polj. A kapiras, so ze obmocja, ki niso tako donosna, ali celo degradirana in naj tam kopljejo.
Kdo pa je rekle da se moras pri vsakem dreku zgledovat po jodlarjih.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

ZA HOJS PRESS (nepreverjen)

ŠE EDNO VELIKO TELE, BREZ OSNOVNE ŠOLE. PA TIJ ZNAŠ GE LEŽI GRAZ ?, NA 365 M NADMORSKE VIŠINE PREKMURJE PA V PANOSKI NIŽINI NA TOČNO 180 M ŠTEKAŠ IDIOT.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Najprej sem sploh razmišljal, če se naj spustin na tako nizki nivo, kot je tvoj.

Pa ti spoštovani pisec vseeno pišem. Smiliš se mi, da si tako zafrustriran. Očitno imaš neke hude probleme sam s sabo, da se tako izražaš. Povedal pa itak nisi nič. Kaj še, da bi podal kakšen argument.

In reply to by ZA HOJS PRESS (nepreverjen)

Jahh (nepreverjen)

Firma ziher ne dela za narod kak nešterni pišejo ampak za sebe. Če bi bilo 1€ falej bi trifrtale delavcev nadomestili z roboti. Nišče ne zaposluje iz človekoljubja, ampak ker nuca delavce. To je normalno in ok.
Eni pišete kakša škoda de se napravila s to gramoznico. Vejpa poglednite slike kak to zdaj zgledne. V vodej pa te tudi dobijo prebivališče različne vrste rastlin in živali. Pomoje tu nikše velke škode za naravo nedo napravili. Edino če resno negativno vpliva na podtalnico.

vodka (nepreverjen)

Štera firma v Sloveniji ali na sveti pa naj bo gospodarski gigant ali navaden podjetnik delajo za narod ne za sebe? Tou je bilo v časi socializma in komunizma ne pa v časi požrešnega kapitalizma.

In reply to by Jahh (nepreverjen)

Jahh (nepreverjen)

Ja, v kapitalizmi delaš in si plačani kelko je tvoje delo vredno, v komunizmi pa si bil plačani tudi če si pijan odo v službo škodo delat (samo bougvari ka bi te što pri meši vido).
Ovi kapitalisti na višjih položajih si sicer iz svojih firm nagrabijo več pejnez kak lejko zapravijo, v socializmi pa so si glih tak, samo iz naših firm.

In reply to by vodka (nepreverjen)

zaustavimo kapital.. (nepreverjen)

To je sedaj “naj bi bila dolga kar okrog 600 in široka 130 metrov”. Cez 10 let ko bodo ze globo zarili v globino prekmurske ravnice, bodo to razsirili “na naj bi bila dolga kar okrog 1600 in široka 600 metrov.” Tako kot obstojeco kamesnico iz malega ribnika, je nastalo celo morje, se malompa do v Rakicanu. Samo kopaj cez rodovitne njive, v imenu eurov.

gost2 (nepreverjen)

Dokler bo tam prašičja farma s katere vsakodnevno smrdi, lahko pozabite kakšne turistično/rekreativne točke.

gostaa (nepreverjen)

ko bo cas za to in bodo eur primanjkovali, bodo to zgubarsko farmo porusili noter v to kamescnico in jo razsirili se za 600 m.

In reply to by gost2 (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Pa poglednite kak tu pri Nemčavcih na najbokšoj zemlji rastejo betonske hale, in to majo takšne firme štere bi najbole mogle zagovarjati kmetijstvo Agrosad bog pomagaj takšnemu razvoju.

vodka (nepreverjen)

Pa pogledni recimo Budimpešto kakšne firme stijijo na kmetijskih zemljiščih.

In reply to by p3p (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Pa idi ta če se ti tao tak vidi

In reply to by vodka (nepreverjen)

Tupash (nepreverjen)

Dvomin da de kaka skoda napravljena, ce poglednemo sobosko kamensnico pa sam pomgrad je moderno pa cisto vse v viditi. Ce se spomnim kak je bilo pred leti. Vsaka cast temu Pomgradu!! Cudim pa se da nekaterih tu ne moti neznosen smrad iz farme, ki se vcasih siri! Svedska ma tisoce jezer, pa nega cuti da bi jim pitna voda falila. Moramo priznati da se je prekmurje v teh letih res polepsalo, tudi po zaslugi zupanov steri ne poslusajo vse povprek,

ZA Tupasch (nepreverjen)

TIJ SI EDNO VELIKO TELE, ŠVEDSKO PA JEZERA PRIMERJAŠ Z GRAMOZNICAMI V PREKMURJU. SPIZDI SAMO SI SRAMOTO DELAŠ, MAŠ SPLOH OSNOVNO ŠOLO ?

In reply to by Tupash (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Še enkrat ti tukaj napišem.

Smiliš se mi, ker se razburjaš in si se spravil na izredno nizek nivo kulture.

Očitno imaš neke hude probleme sam s seboj.

esednjak in kulturna raven sta ti res nizko. Daj malo se razvedri, poišči pomoč in kakšno leposlovno literaturo preberi.

In na sprehod v naravi ne pozabi. Boš videl, da bo lepše.

In reply to by ZA Tupasch (nepreverjen)

ZA HOJS PRESS (nepreverjen)

Samovšečni tip, ne leposlovje, preberi strokovno literaturo kot je navedena spodaj, in se šele potem oglašaj na temo, in ne delaj se pametnega izkazuješ samo svojo nevednost !!!!!!

IZGUBA RODOVITNIH PRSTI PREKMURJA ZARADI TRAJNIH SPREMEMB
RABE TAL
Dr. Blaž Repe
Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Aškerčeva 2,

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Tupash (nepreverjen)

No pa mi razlozi prosim zakaj bi padel nivo podtalnice . Strokovno, samo poenostavljeno da bom razumel. :-/)

In reply to by ZA Tupasch (nepreverjen)

Laci (nepreverjen)

To pa rejsan neje težko razmiti. Recimo ka maš podtalnico na 8m, in skopleš 8m metersko grabo, de podtalnica zalijala to grabo. Seveda kda je enkrat vni, več neje podtalnica. Posledično je podzemni nivo nižji. Kelko pa se to v praksi pozna pri recimo tak velki gramoznici pa pač morejo malo pametnejši lidje od nas zračunati.

In reply to by Tupash (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Hmm, se izdag ne razmim, kelko so nas ucili se voda izravna, zaradi sile teznosti, po taki logiki bi tudi v kamensnici moral biti nivo nizji, ne pozabi na padavine ki nadomestijo praznino, voda kot snov ne izgine nikamor,zanermaljivo malo je izgine v vesolje, nekaj pa se je nadomesti tudi z padci ledenih meteoritov

In reply to by Laci (nepreverjen)

vodolog (nepreverjen)

Laci, pojma nemaš. Ne ven zakoj takšni vedno nekše odgovore davlate, če se van pa o stvareh kere komentejrate, ne senja.

In reply to by Laci (nepreverjen)

Jahh (nepreverjen)

Resno redno smrdi iz farme. Mene fejst moti.

In reply to by Tupash (nepreverjen)

Ghost 2021© (nepreverjen)

Za @p3p
Bog je tako povedal, če si sam ne boš pomagal ti tudi Jaz ne morem!

Maska19 (nepreverjen)

Nej je problem, ka se kople, problem je, da se preveč globoko kople, studenci pa so prazni.

ge (nepreverjen)

Ke si zaj ti zabiti židanček, ki si tolko sranja nardil z tof Murof?

. (nepreverjen)

Mogoče se bo kdo zamislil kdaj o posledicah.

La (nepreverjen)
gostja 426 (nepreverjen)

Eni tü na velko žalijo okoljevarstvenike. Ka pa delajo uni? Nič, šimfajo v komentaraj, tou je nej delo.
Če bi nej bilou okoljevarstvenikof, bi že meli fracking, pa zabetonejrano Müro z 8 HE, pa še več divjih odlagališč, še bole ekološko vničeno Goričko, pa se eti düšebrižnike ne bi sekejrali. Važno jin je samo šinfati okoljevarstvenike, pa delati nika.
Sakši človek mora kaj napraviti za dobro okolja, nej samo okoljevarstvenike. Večina pa rajši sidi na kavče pa tipka po telefone, ker drügoga ne vejo.

ZA GOSTJO 426 (nepreverjen)

SRAM NAJ VAS BO OKOLJEVARSTVENIKI, DA ENEGA NE SLIŠIM VEČ DA BI SE OGLAŠAL, KER VI DELATE ZA UNIČENJE OKOLJA NE PA ZA OHRANJANJE. Kakšno sranje ste delali za reko Muro, v Avstriji je to že več kot 40 let lepo urejeno, pretočne elektrarne jim dajejo elektriko, pri nas pa voda teče v prazno v nič po vaši bedasti in naročeni zamisli. Predlagam vam da vas enkrat vodim ob reki Muri, da boste videli kako zapuščena, zaraščena džugla je to komu namen ? Komarjem človeštvo pa naj po vašem vrag vzeme, prekleti idioti.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Pa kdo so le ti okoljevarstveniki? Po moje se aktivira te ljudi ko je potrebno koga zajebati. Ne oglasijo se ko vsepovsod naokoli lezijo po travnikih odsluzeni avtomobili, kot da tisti ki so bili odjavljeni pred letom 2018 niso ekolosko sporni, naj se kateri od njih zapelje naokoli ko narod vsepovsod kuri mokro vejevje, kot da se s tem ne izloca ogljik v ozracje, namesto da bi slo v kompost, pa se polno se najde, pa imamo sploh kako zeleno stranko? Resno, ne pa sestavljeno iz par negativcev, tudi meni se pretocne elektrarne niso zdele sporne, od nekje pac moramo dobiti elektriko, saj pa je za vecino od nas investicija v soncne celice nedosegljiva , pa ge so bili da so gradili nov blok termoelektrarne v sostanju, pa investijo opravicevali z cenejsim premogom iz indonezije

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice