Slika je simbolična.
Družba za avtoceste je izdala javno naročilo za sistem za nadzor prometa. Kaj točno bodo delali?

Družba za avtoceste Republike Slovenije je izdala javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje in izvlečka za izvedbo sistema za nadzor prometna na štajerski in pomurski avtocesti. 

Predmet projektne naloge je priprava podlag za izvedbo portalov s spremenljivo prometno signalizacijo ter ostale periferne opreme sistema za nadzor in vodenje prometa na avtocestnih odsekih Pesnica - Šentrupert, Slivnica - Hajdina in Dragučova - Turnišče

Pod črte gre torej za sistem nadzora in vodenja prometa, ki omogoča, da se na pripadajoče spremenljive prometne znake avtomatsko namestijo ustrezne prometne vsebine, kot so omejitve hitrosti, potovalni časi in ostale informacije, za vodenje prometa.

Vsi podatki, ki bodo tako zbrani, bodo namenjeni izključno nadzoru prometa v nadzornih centrih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, so slednji zagotovili za Ptujinfo

Gre za najbolj obremenjene odseke cest

In zakaj bo nov sistem ravno na teh odsekih? Gre za najbolj obremenjene odseke v Evropi, saj se vanj stekajo prometni tokovi iz Avstrije iz smeri Šentilja, Madžarske iz vzhodnoevropskih držav ter iz Hrvaške iz smeri Zagreba. 

Glavni cilj tega projekta je, da s pomočjo opreme na trasi avtoceste harmonizirajo prometne tokove ob velikih prometnih obremenitvah na način, da zmanjšamo hitrosti vozil in s tem dosežejo večjo propustnost ceste. Tako si želijo posledično zmanjšati prometne zastoje.

S pomočjo postopnih omejitev hitrosti vozil na posameznih odsekih pa lahko dosežejo tudi zmanjšanje hrupa in onesnaženosti na tem območju. 

»Štajerski in prekmurski avtocestni sistem je najslabše opremljen s sistemi za nadzor in vodenje prometa. Ker je prometna obremenitev vedno večja (s tem povezano je tudi več dogodkov na avtocesti), je potreba po vzpostavitvi sistema velika, saj bomo z njim zagotovili večjo pretočnost in varnost,« so za Ptujinfo pojasnili na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Kakšen je terminski plan projekta? 

Razpis je bil objavljen 23. septembra, rok za prijavo je vse do 26. oktobra letošnjega leta. Ta dan bodo prijave tudi odpirali. 

Naročnik bo ob pregledu in ocenjevanju ponudb sprejel odločitev o oddaji naročila. 

Če ne bo zapletov pri postopkih, sledi podpis pogodbe z izbranim ponudnikom. Priprava projektne dokumentacije je predvidena v letu 2024, izvedba pa v letih 2024 in 2025. 

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jdhdgdhshd (nepreverjen)

rajši narejdite senzore ka se rampa doj pisti kda de avto šau kontra na avtocesto.

Mjo (nepreverjen)

Najbole obremnjena cesta! Pa cejlih pol metra surka...mater jim

lepi (nepreverjen)

bo sistem mogočo spostavitev reševalnega pasu na tej ozki cesti? Ko so jo gradili so uporabili 20 let stara štetja prometa, ka so si eni leko punili žepe in napravili kolovozno pot med njivami, zdaj pa najsodobnejši sistem.
RAŠIRITE CESTO IN NAPRAVITE ODSTAVNE PASOVE

Tresss (nepreverjen)

opla puba to pa ne gre
Če je bilo kaj narobe ima na razpolago vsa pravna sredstva
kar tako nabijanje na spletu je pa že od sile
Kaj dela odgovorni moderator
da pušča raznim pisunom da kar tako nekaj pesnijo
svobodno po prešernu

In reply to by lepi (nepreverjen)

Gost81 (nepreverjen)

Ne piši nekaj na pamet, saj je pa to javno znano da ima pomurska AC ozje vozne pasove, se mi zdi da je en vozni pas ozji za 20cm ce se prav spomnim. Ce pride do nesreče se do ponesrecencev lahko pride po nasprotnem voznem pasu, saj resevalnega pasu ni mogoce vzpostaviti.

In reply to by Tresss (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Hmmmmm, kaj pomeni RAŠIRITE ?

In reply to by lepi (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

ZAKOJ DRMAJO AVTOCESTO PRI PERNICI???
OPET SE NEKAJ DELA SAMO KA SE DENAR ZAPRAVI...

realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij pa že cejlo življenje socialno kradneš državi.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Kakšna avtocesta je to?????
Glede kakšen tranzit je prek Slovenije bi morali imeti najmanj 3 pasovnico+odstavni pas
Samo kam gre ta denar ki se plačuje za cestnine
Včeraj sem šel v Maribor delavci pridno delajo gospoda v krvatah pa se spancira in telefon v roki,naj prime za lopato če ne ko grem drugič mu pokažem po glavi kako se dela

lukčev mesec (nepreverjen)

Res me zanima, če pisec oziroma "copipastar" sploh kdaj prebere in razume kaj napiše ali "copipasta" ?

Kaj ni drugih stvari, da se prilepi neke stare članke ?

. (nepreverjen)

Zdaj ko so luči ugasnili v megli je ful težko videti kje je izvoz. Pokatek koliko metrov je za izvoz je naposan desno namesto na levi strani, ograjo so dvignili, tak da se ne vidi. Luči tudi ni.

Hmmm (nepreverjen)

Omejevali bojo hitrost, da bo večja prepustnost... Kaj njim logika tu ne štima?! S tem sistemom ne bojo tega rešili tu. Bolje da namesto železnic sfinancirajo dodatne širitve pasov avtocest DA SE HITROST DEJANSKO POVEČA in pa kvaliteta gradnje cest!

Simon Kovač (nepreverjen)

Prometna varnost je predvsem povezana z količino pameti v glavi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice