V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo kljub zmanjšani dobavi cepiva Pfizer cepili vse, ki v teh dneh pričakujejo drugi odmerek. Danes so prvič cepili z Moderno, nestrpno pa pričakujejo odobritev AstraZenece.

V mariborskem zdravstvenem domu so dopoldne pripravljali prve odmerke cepiva Moderna, s katerimi so nato cepili zdravstvene delavce. V prvi pošiljki so v štajersko prestolnico dobili 200 odmerkov.

»Do sedaj ne beležimo nobenih neželenih dogodkov s tem cepivom. Cepljenje bomo nadaljevali še v jutrišnjem dnevu, ko bomo predvidoma vseh teh 200 odmerkov že porabili,« pravi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus.

Današnja pošiljka cepiva Pfizer je sicer manjša od pričakovane, a naj bi zadostovala za ponovitveno cepljenje z drugim odmerkov, ki so ga popoldne že pričeli po domovih za starejše. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so z drugim odmerkom Pfizerjevih cepiv že cepili tudi bolnišničnega duhovnika.

»Prihajam v stik z bolniki, prihajam v stik z bolnišničnim osebjem, živim v skupnosti sobratov, ki so po večini starejši in so v rizični skupini,« je odločitev za cepljenje pojasnil bolnišnični duhovnik Ivan Hočevar

Namesto plastičnih plaščev upajo, da bodo zadostovale že rokavice, očala in maske

Kljub zmanjšani dobavi cepiva Pfizer tudi v mariborskem kliničnem centru ne pričakujejo težav pri cepljenju zaposlenih z drugim odmerkom. Za zdaj posebnih stranskih učinkov niso zaznali.

»Ne pričakujem kakšnih posebnih stranskih učinkov, po prvem cepljenju sem bila naslednji dan samo malo bolj utrujena ni zaspana, sicer pa nobenih težav,« je po cepljenju povedala zdravnica Božena Kotnik Kevorkijan iz oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Učinkovitost cepiva so v Mariboru že preverjali tudi s testiranjem na protitelesa v krvi.

»Po štirinajstih dneh so se protitelesa že pokazala, tako da zdaj upam, da bomo zdaj šli iz plastičnih plaščev že na rokavice, očala in maske,« je dejal zdravnik Simon Ranfl iz mariborskega urgentnega centra.

»Prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo.«

Zaradi karanten, stikov, okužb ali varstva otrok je bilo danes v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odsotnih 30 zdravnikov in še skoraj 90 zdravstvenih delavcev.

»Prosimo vse, ki imajo pomisleke glede cepljenja, da o tem razmislijo. Še posebej, ko gre za tiste, ki delajo v naši ustanovi, saj s tem zavarujejo ne zgolj sebe, ampak tudi bolnike,« ob tem poziva direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis, ki je tudi sam včeraj prejel drugi odmerek cepiva.

Cepivo AstraZeneca prinaša veliko upanje

V mariborskem zdravstvenem domu upajo, da bodo kljub zamiku dobave cepiva Pfizer vendarle dobili vse odmerke, ki so jih naročili.

»Pričakujemo, da bomo kasneje dobili nekaj več odmerkov, da bomo seveda nekako nadaljevali to kontinuiteto in, seveda, tisto želeno število precepljenosti,« pa je še dejal Jus. Veliko upov pa polagajo tudi v novo cepivo AstraZeneca, saj naj bi proizvajalec že kmalu po odobritvi lahko dobavil večje količine odmerkov.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čregavara (nepreverjen)

Nekaterim še vedno ni jasno, da morajo podkupljeni politiki v zameno za miljone ubogati globaliste?!
Na tej strani odpiramo oči ljudem in istočasno domnevnim zločincem proti človeštvu snemamo maske! Oni se dobro zavedajo, da PCR test ne dokaže okuženosti. Zato so pa izrabili podkuplje medije, da morajo molčati o kazenski ovadbi! Vsi kateri ste sodelovali v tej prevari boste za to odgovarjali na sodišču ali celo v zaporu!

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

zadnji čas da gredo otroc v šolo
da se bomo lahko začele kurbati
Tak so pa otroc doma
pa tega nemremo počet

DOL Z JANEZOM JANŠO

In reply to by čregavara (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

KuLOVCI
so ga popušili ko stare kurbe
Mora biti res hudo
da se zaradi tega pušenja
še otroci sramujejo pušačev
Sem slišal
da je Kahlekova hči
na pralnem stroji sedeča
izjavila
NE to pa NI moj ATI

tanja flaškon (nepreverjen)

tudi cankar je zatajil svojo mater
in poglejte kako daleč je prišel
Celo svoj dom ima v Ljubljani
in ne v Vrhniki

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

juhuhu, zakoj so pa bejovičovo nej vcepili z rokavicami pa masko? Čimprej vcepiti naše vrle parlamentarce da ne bojo falili na sejah!

Starejše novice