Porast kurjenja komunalnih odpadkov v Murski Soboti?

Nedolgo nazaj smo poročali, da je Mestna občina Murska Sobota opozorila na nepravilnosti pri kurjenju v Murski Soboti. 

Sredi julija so tako na soboški občini spomnili krajane na prepoved kurjenja komunalnih in drugih odpadkov v malih kurilnih napravah.

»V skladu z veljavnimi predpisi o ravnanju z odpadki je kurjenje teh prepovedano, saj s takim početjem neposredno škodujemo naravi in ogrožamo svoje zdravje ter zdravje ljudi v neposredni okolici,« so takrat zapisali na družbenem omrežju Facebook. 

Ob izdanem opozorilu smo se na Mestno občino Murska Sobota obrnili, da bi izvedeli nekaj več o nepravilnostih pri kurjenju in kako pogoste so te na območju Murske Sobote. 

Kakšna so opažanja občine?

Soboška občina nam je odgovorila, da mestni inšpektorat Mestne občine Murska Sobota ob svojih nadzorih opaža, da se kljub končani ogrevalni sezoni pri nekaterih gospodinjstvih vrši kurjenje v malih kurilnih napravah

»To je opazno kot gost, tudi črn dim, kar nakazuje na sežiganje nedovoljenih snovi,« nam je za Sobotainfo razložila Vida Lukač vodja kabineta murskosoboškega župana. 

Mestna občina Murska Sobota je v zvezi s sežiganjem nedovoljenih snovi v malih kurilnih napravah v letu 2023 prejela dve prijavi, ki jih je Mestni inšpektorat soboške občine posredoval pristojnemu inšpektoratu za okolje. 

Do nepravilnosti pri sežiganju nedovoljenih snovi prihaja v zimskih mesecih kot tudi izven kurilne sezone, Lukač pa ob tem odgovarja, da največ kršitev beležijo na območju Krajevne skupnosti Krog in v mestu Murska Sobota

Kaj vse lahko kurite torej?

V malih kurilnih napravah je dovoljeno kuriti zgolj mehansko obdelan les, kurjenje stavbnega pohištva, pohištva, lesenih embalaž, lesnih odpadkov in podobno je prepovedano. 

Mestna občina ob tem svari, da tudi papir že v majhnih količinah ali namenjen le podžigu, ni primeren.

Pri kurjenju je tako treba upoštevati navodila proizvajalca in kurite le tista goriva, za katera je dokazano, da bodo v kurišču zgorela s pričakovanimi emisijami in izkoristki.

Pomembno pa je tudi redno čiščenje in vzdrževanje kurilnih naprav, dimniških priključkov ter dimnika, le na ta način preprečite morebiten dimniški požar, povečano porabo goriva in zamašitve dimnika ter peči.

Komentarji (32)

lukčev mesec (ni preverjeno)

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

LukyRock (ni preverjeno)

SOBOCANCI SIRMAKI GLAVNO KA MATE PLOCNIKE PO ASTRONAVTSKO NARISANE OZNAKE

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

majke jesmo zbunjeni

Falko (ni preverjeno)

če daš za podkuriti še zraven pola lidlovog kataloga in dve tri plastenke se peč bistveno prej vužge in gori
tak da kar tuli
in bolj gori
preje je voda topla za kopanje

In reply to by majmun (ni preverjeno)

Zadimlene (ni preverjeno)

Moj sosed kuri celo leto, čisto vsak dan, tudi poleti ko je krepko čez +30°C. Vsak dan baje ogreva vodo. Dokler je dan, je dim ok, ko pa pade noč, pa bog ne daj, da greš ven na dvorišče. Isto dela pozimi. Čez dan normalen dim, ko pade noč, pa gost, črn, smrdeč dim, vonj po sežganem odpadu, plastiki, itn. Odpad pa pripelje iz cele vasi. Še vozijo mu.

Falko (ni preverjeno)

pa kaj je to narobe
Kupi si na pijaci kakšno staro plinsko masko i nebuš imel probljema

In reply to by Zadimlene (ni preverjeno)

OldTex (ni preverjeno)

Na inšpektorat so prejeli dve prijavi kršitev, pišete, največ kršitev pa beležijo na območju KS Krog in v MS,...torej ena (1) kršitev v KS in ena v MS ?!?
Malo se naj inšpektor pela zvečer, okrog 20.00, tak ka nemreš dihati, takši dim! Oni pa sedijo in čakajo prijave,...

4r (ni preverjeno)

Okoljski inšpektorat ne izvaja svojih del in nalog po službeni dolžnosti, dejansko ne ukrepa. Zato je smiselno vsako prijavo posredovati direktno na Urad inšpektorata v Ljubljani! Morda bo pomagalo. Sicer pa, z dopisi je treba vztrajati tako dolgo, dokler zadeva ni rešena.

In reply to by OldTex (ni preverjeno)

neveneven (ni preverjeno)

je dovoljeno kuriti zgolj mehansko obdelan les, KAJ TO POMENI, g. LUKAČEVA ??????? In PAPIR, le podžigu, ni primeren. .... to pomeni, da mi kateri imamo svoj gozd, mi imamo 7 hektarjev bomo kupili MEHANSKO OBDELAN LES, ..... g. Lukačeva, kaj pa manjka leseni embalaži in lesnim odpadkom ???????

lkjh (ni preverjeno)

papir, karton = kemikalije
Iverica, MDF = lepilo urea-formaldehid (pri kurjenju se sprosca formaldehid in druge zelo strupene kemikalije) in plastika na površini (tudi strupene kemikalije) in barve.
V domači peči ne boš nikoli dosegel zadosti visokih temperatur da bi se vse kemikalije pretvorile v CO2. Odpadke lahko kurijo samo v posebnih pečeh ki imajo zelo visoko temperaturo zgorevanja ter filtre za saje na izpustu.
Vbistvu je problem da se v naseljih dovoli kurjenje z lesom ker je povezava med kemikalijami in sajami ki se sproščajo tudi iz suhega lesa in pljučnimi in drugimi boleznimi (tudi rakom). Lokalno gorivo in samozadostnost gor ali dol, dejstvo je da je dim strupen.

In reply to by neveneven (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Tole je navadno pretiravanje, lesene gajbice, navaden karton, papir, ni nič sporen. Bolj se bo kadilo če nekdo nima pravilnega zgorevanja, kot pa od tega. Samo kaj ko smo fini, vse mora biti lično zapakirano, posledica ogromno embalaže, potem pa prihaja do tega.

In reply to by lkjh (ni preverjeno)

obsojenec (ni preverjeno)

Oprosti ji GOSPOD saj ne ve kaj govori ! »To je opazno kot gost, tudi črn dim, kar nakazuje na sežiganje nedovoljenih snovi,« nam je za Sobotainfo razložila Vida Lukač vodja kabineta murskosoboškega župana. Od kurjenja nima pojma, verjetno o marsičem drugem tudi ne.

In reply to by neveneven (ni preverjeno)

lkjh (ni preverjeno)

Črni dim de tudi če se zaduši ogenj od suhoga lesa. Zaradi premalo zraka. Dušijo ga namerno ker te les bole pomali gori pa jin nej trbej tak pogosto nalagati. Eni celo vlejvlejo gor vodo ali pa močajo polena v vodej ka te bole pomali gorijo. Vseeno jin je če z dimon zastrupijo celo ves. Pa v dimnik se jin nalagajo obloge kere se te idnok gor vužgejo pa jin kuča zgori. Te pa se tožijo ka se jin je zgodila nekša huda stvar.

In reply to by obsojenec (ni preverjeno)

Falko (ni preverjeno)

Črn dim se vali iz dimnika v krematoriji če ćrnega pesa kurijo
Kje ste ovo stručnjakovičko na občini našli

In reply to by lkjh (ni preverjeno)

Shiudjicu (ni preverjeno)

Vse te kvazi županeke bi trebelo probati skuriti za večne čase !

Klll (ni preverjeno)

Komunalne odpadke kurijo tudi kar na prostem v strnjenem naselju. V času ko je organiziran odvoz.

Čiča inspektor (ni preverjeno)

Točno tak, ka čičkajo v pisarnaj od 7.00-15.00 pa molijo, ka ne dobijo nobene prijave.
Če ščejo lejko tou zadejvo zriktajo v prvoj zijme.
Kda se zmračij naj idejo v akcijo, sakši keden v eno selo. Pa vzemejo vzorce od sakše kuče s kere smrdij na kilometer daleč. Pa masno kazen, ene par đürđof naj njen ruknejo. Pa da jih vijdin, če do drujgo leto v tej istij kučaj tej kriminalci palek kujrele nesnago.
Ker tou so dejansko kriminalci, ki dobesedno kolejo lidij v neposrednoj bližijni. Te pa delajo raziskave pa gor iščejo zakoj telko raka, keri je odvisen od tej nesnage. Najvejkši bizar je pa tou, ka tou ne delajo stare mamce, kere majo 300 evrof penzije, like banda, kera ma po trij avtoje na grünte.
Ajde, inspektori, napravite par akcij, kak jih policaji pa carijniki delajo. Nejnapovejdano pa brez najave.
Nej pa obvestila po fejsi. Posračkajo se tej kriminalci na vaša prijazna obvestila.

osvobojenec (ni preverjeno)

Si totalno neresen, ka jih kmica vzame ?!

In reply to by Čiča inspektor (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni
prokleti stvor levo fašistični

In reply to by Čiča inspektor (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

PiAR (ni preverjeno)

Če do se pelali po primestnih naseljih, predvsem v času kurilne sezone zvečer, lejko sami zavohajo na desetine kršitev,.. pa oči do jih pekle, dihali do težko, smrdeli po dimu,...Samo na teren iti, nej sedeti v pisarni pa vüpati ka nede prijav, plača pa itak bo! Narod kuri od obutve, plastike, oblačil,...še gospodinjske odpadke v trdon stanji!
Tudi poleti, kda kurijo za segrevanje vode, je tak! Se štoj pijta, kak je onesnažen zrak v MS in okolici, glede na merjene emisije, pa kelko ukrepov beleži inšpekcija!? Nula!!!! Na teren jih poslati!

451 (ni preverjeno)

Ne pričakujte od inšpekcije, da bo ustrezno ukrepala! Ne pričakujte "čudežev"! Dragi občani, kar pripravite svoja pljuča na kurilno sezono. Deležna bodo dima v izobilju! Pozabite na odprta okna v večernih urah!

In reply to by PiAR (ni preverjeno)

Bdf (ni preverjeno)

Dosta pritizb san napijso v par letih glede nepravilnega kurjenja in do zdaj nikomi nika...tak bla bla..soboski rouraše to vse znajo samo nika ne upajo...balkan sistem

In reply to by 451 (ni preverjeno)

lkjh (ni preverjeno)

Trbej še več subvencij za peči na drva. Pa napraviti fosilna goriva pa elektriko tak drage ka si jih večina nede mogla privoščiti. Te mo živeli v ultra-zelenon lokalno-samozadostnon krožnon svejti (nema veza ka nišče nede mogo dihati pa vsi do meli raka, glavno ka se počutimo ka delamo "pravo" stvar! aja pa napravili mo novi blok TEŠ na premog, ker smo doj zaprli nuklearko, alternativni viri pa ne napravijo zadosta elektrike. 2030 racioniranje elektrike, sodi-lihi sistem)

Gondoljer (ni preverjeno)

Ja sramot občine, ka bi se lejko malo vozile po soboti pa vidle ka jih dosta küre smeti v kamijne. Rejsan tou je sramota občine ka nič ne zrihta v enoj albanije🇦🇱 ali pa v maribore toga nega ali pa v drugih krajih po sloveniji🇸🇮. Tou je samo v ton prekmurje, žalostno in tou fejst 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

LZN (ni preverjeno)

Zato v Ljubljani pravijo za nas da smo ciganija

.... ..... (ni preverjeno)

Kaka inšpekcija, tako okolje!

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Dimnikar (ni preverjeno)

Novodobna Prekmurska gostoljubnost; sosed te gifta s strupon…

22 (ni preverjeno)

Na humani, "človeku prijazen" način sosed sosedu krajša življenje! Inšpekcija pa to razume ob svojem neukrepanje, kot naravno selekcijo.

In reply to by Dimnikar (ni preverjeno)

Mclaren (ni preverjeno)

Mater ste vsi pametni. Iz dimnika se kadij se je kadijlo pa se bau kadijlo. Narod je več tak blesavi ka mo se pomali klali zaradi toga ka se iz dimnika kadij. Največji onesnaževalci so tovarne, pijtaj Boga ka vse püjščajo v zrak pa v podtalnico. Tau nikoga ne mauti. Sirotinjo fküp napelati naj se jebe med sebof.

janez janez (ni preverjeno)

zeleni, ite v Kanado protestejrat, ka že dvas meseca gori, pa ne pogasijo!!!!

In reply to by Mclaren (ni preverjeno)

Đouže11 (ni preverjeno)

Pa daj ne klmfaj gluposte. Če se prešto šteri komentar, te si vido, ka v glavnon gučijmo o kriminalcaj, ka zafamfajo z nesnagof zvečer. Čez den kurijo s sujimi drvami, večer pa vso nrsnago notre zmečejo, ka čaren dim ide, ka vijdeš, če je megla čarno cesto vo iz rora.
Inda je narod kujro z drvami pa premogon, nej pa s plastečneme fkašame od slatine, kokte pa cotami za enkratno uporabo pa punčokame za 5 evrof in ostalin sranjon, ka si ga v kuče navlečejo.

In reply to by Mclaren (ni preverjeno)

Starejše novice