Dan lokalne hrane je tradicionalni praznik lokalne pridelave in predelave ter spodbujanja lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Z dnevom lokalne hrane Zelena točka otvori začetek sezonske lokalne pridelave. Zelena točka je kratka dobavna veriga, ki povezuje več kot 70 lokalnih dobaviteljev iz Pomurja, in tudi širše.

Napredne in trajnostne kratke dobavne verige

Vizija Zelene točke je postati sinonim napredne in trajnostne kratke dobavne verige. 

Vključena je v evropsko mrežo živih laboratorijev, kar pomeni, da s sodelovanjem vseh deležnikov, razvija, preverja in implementira nove pristope in nove tehnologije. Obenem pa tudi krepi ozaveščenost. 

Tematika trajnostnega razvoja, odpadne hrane, sledljivosti in pomena lokalne hrane so v časih takih in drugačnih kriz vitalnega pomena.

 

Na dnevu lokalne hrane vas čaka 15 % popust na vso svežo zelenjavo.

Mesečno prodajo preko 70 ton sveže zelenjave in sadja

S pomočjo več kot 70 lokalnih pridelovalcev Zelena točka oskrbuje končne kupce v prodajalni na Industrijski ulici v Murski Soboti in preko razvozov tudi restavracije, hotele, šole, vrtce, domove za starejše po Pomurju in druge javne zavode. 

V času epidemije je razvila prodajo z razvozi do gospodinjstev in podjetij po Pomurju in se s tem še bolj približala kupcem. 

Mesečno Zelena točka proda preko 70 ton sveže zelenjave in sadja, ponudbo pa dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov, kot so vložena zelenjava, med, čaji, sokovi, olja, kisi …

Vsaj polovica slovenskih proizvodov

Za zagotavljanje konkurenčnosti na trgu mora ponudbo lokalnih proizvodov dopolniti s proizvodi iz uvoza, saj lokalni proizvodi niso na voljo celo leto.

Denis Topolnik, predsednik Zelene točke, poudarja: 

»V strukturi prodaje ima Zelena točka več kot 50 odstotkov slovenskih proizvodov.«

Kar je glede na nizko stopnjo samooskrbe predvsem s svežim sadjem in zelenjavo veliko.

Kupec seznanjen z vsemi fazami

Zelena točka personificira lokalne proizvode in tako pridelovalca približa potrošniku, ki dobi vpogled, kdo je hrano na prodajni polici pridelal. 

Gre pa še korak naprej, saj potrošnika skozi procese pridelave seznani z datumi setve in preko slikovnega gradiva s fazami rasti ter s fazo spravila. 

Za povečanje transparentnosti se vse pridelovalčeve aktivnosti zapišejo v sistem sledljivosti na osnovi tehnologije veriženja blokov za zelenjadnice, kar bo v prihodnje razširjeno na vse lokalne proizvode in tudi na predelane proizvode. 

Prednost te tehnologije je, da se zapis, ko je enkrat generiran, ne more več spreminjati. Potrošnik pa s skeniranjem QR kode, pridobi vpogled v celotno zgodovino izbranega proizvoda, tj. od pridelave, rasti, spravila, transporta do prevzema v trgovini. 

Sam sistem pa olajša delo tudi pridelovalcu, saj samostojno generira dobavnico in se prevzem opravi samo s približanjem mobilnih telefonov na prevzemnem mestu.

Zelena točka je preko ITC Murska Sobota vključena v različne evropske projekte s področja novih tehnologij, razvoja kratkih dobavnih verig in razvoja trajnostnih kmetijskih sistemov Prenos znanja pa poteka preko digitalno inovacijskega stičišča DIH AGRIFOOD z namenom digitalne preobrazbe in vpeljavo naprednih tehnologij.

Komentarji (10)

realnooo (ni preverjeno)

LOKALNA SKROPLENA HRANA ENAKE KVALITETE KAK IZ ITALIJE S TEM DA 40% DRAZJE...
TA ZELENA TOCKA JE LEGALNA PRALNICA PEJNEZ

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si pa itak nemreš špricati ka nemaš gred. Najleži je šinfati gnoj prekleti pokvarjeni v dujšo. Te pa samo dele lijži asfalt pa suni beton po varaši prekleti socialaš.....aja pa bog žegnjaj.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Lokalec123 (ni preverjeno)

Lokalnega pri njih je 10%! Ostalo trznica italija. Tak ka reklamerajo se z domacim najvec pa prodajo tujega

realnooo (ni preverjeno)

oddavlejo LUSTOV paradiznik za 50% drazje.
Pri njemi je lokalni edino luft keroga diha. Vse ostalo je uvozeno...
TA ZELENA TOCKA JE PALIK KAKSNO SOC.PODJETJE, PRALNICA JAVNIH PEJNEZ

In reply to by Lokalec123 (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec maš tij reden luft v prizadeti glavi. Ka si pa te tij či nej največji socialaš. Debil zaostali.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Vej pa (ni preverjeno)

Fukjenec nosi visiko svojo prizadeto glavou, v šteroj ma lüft. Glij najvekši gnoj serje po najbole
delavnij, poštenij lidej. Bokibogme njemi ednouk kampanijsko goubec zadelamo s svojin drekon, šteroga
de pred fsejmi použro. Te

per (ni preverjeno)

ti si sigurno prišo od meše

In reply to by Vej pa (ni preverjeno)

IvanGrozni

Čisto pranje pejnez ... samo ka se petegnejo subvencije od države... furajo pa večinoma tak uvoženo gesti ... kmete pa stiskavlejo z nizkimi odkupnimi cenami... sramota.
Pojbje ka tan delajo pa tak ne ločijo gniloga paradajza od svežoga... kakovost njihove ponudbe je daleč pod hoferom, lidlom ali bog nedaj šparom ... da od cen ne gučim 🙈

dlb (ni preverjeno)

kje je zelena točka...? tega ni v članku...

. (ni preverjeno)

potrosnik skladisca na industrijki

Starejše novice