Minister Podgoršek: »Pomurska regija ključna za pridelavo hrane; potrebni so pomembni koraki pri vnosu in razvoju novega znanja v kmetijstvu«.

Minister Jože Podgoršek in državni sekretar Aleš Irgolič sta v torek zaključila dvodnevni obisk Pomurja in okolice, ki se navezuje na vladni obisk Pomurske statistične regije.

Minister je tekom dneva obiskal Raziskovalno izobraževalno središče Rakičan, podjetjePanvita, Inovacijski tehnološki center ter eko socialno kmetijo Korenika. Državni sekretar je obiskal Pomurske mlekarne, sadjarsko kmetijo in kmetijo, ki proizvaja mlečne proizvode ter se srečal z lovsko družino Bogojina.

Minister Podgoršek je torkov obisk začel v Raziskovalno izobraževalnem središču (RIS) Rakičan. Direktor je ministru predstavil ter razkazal posestvo, konjeniški center in investicije, ki so jih izpeljali s pomočjo programa LEADER.

Po seji vlade je minister s predsednikom vlade Janezom Janšo obiskal podjetje Panvita, kjer sta se srečala z vodstvom podjetja. Na srečanju je bilo predstavljeno podjetje, ki je pomemben steber slovenske prehranske varnosti in sodeluje z 2000 družinskimi kmetijami. Pogovor je tekel tudi o reformi skupne kmetijske politike in o strateškem načrtu, ki je v javni razpravi še dva dni.

Odziv na sprejete strategije

Sledil je obisk Zelene točke v okviru Inovacijsko tehnološkega centra (ITC) v Murski Soboti, ki je največja in najbolj napredna regionalna kratka dobavna veriga za oskrbo s hrano. ITC deluje kot živi laboratorij, ki implementira inovativne modele tehnologij, ki so pomembne za pametne vasi in razvoj podeželja. Zelena točka zagotavlja hrano potrošnikom, javnim ustanovam, kot so vrtci, šole, domovi starejših, bolnice in organizacije v sektorju HoReCa.

Minister je ob ogledu dejal, da je »delo, ki ga opravljajo, zelo pomembno in je odziv na vse sprejete strategije.«

Minister Podgoršek na obisku v Zečeni točki.

V nadaljevanju je minister obiskal eko socialno kmetijo Korenika. Velja za primer odlične prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja. Na dobrih dvajsetih hektarjih površin pridelajo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa naberejo sadeže, ki jih predelajo v ekološke izdelke.

Minister Podgoršek je dvodnevni obisk na terenu ocenil kot priložnost izmenjave mnenj in informacij z različnimi deležniki v kontekstu priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike.

»Ta regija je ena ključnih, ko govorimo o pridelavi hrane v Sloveniji, še posebej pri sadju, zelenjavi in žitih. Kot taka je zelo pomembna za bodoči razvoj samooskrbe pri nas. Zato bomo v prihodnjem programskem obdobju skrbeli za nekatere ključne investicije, kot so vlaganja v namakalne sisteme, komasacije, razvoj družinskih kmetij in predelava izdelkov na kmetijah ter skrb za primeren dohodkovni položaj kmetij. Prepričan sem, da nas na področju kmetijstva čakajo pomembni koraki pri vnosu in razvoju novega znanja.«

Pomembno povezovanje kmetov

Minister je izpostavil tudi pomen spodbujanja povezovanja kmetov ter oblikovanja verig.

»S tem krepimo moč posameznih kmetijskih gospodarstev in prepričan sem, da lahko pomagamo kmetijam, da bodo boljši pogajalci v celotni verigi preskrbe s hrano. Slovenske kmetije so namreč manjše od povprečja Evropske unije in jih moramo okrepiti v pogajalskih procesih«.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
glumci (nepreverjen)

Ka glumite b***le. Corona je in nega druženja. Glumci jedni.

Papapap (nepreverjen)

Naj raje preverijo krogotoke pri koreniki in povezanih 😊

eeeee (nepreverjen)

Pod sliko je tikarsak napaka "Zečeni točki", pravilno je "Zeleni točki"
In kaj tam delajo banane , kivi, in južno sadje. ? promocijalokalnih izdelkov pa taka...

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ehhhh, Podgoršek, glih med uvoženim tropskim sdajem si se slikal ??
Hmmmm, mogoče pa je težko najti domačega Slovenskega ??
No, ob naslednji žetvi se noben še spomnil več ne bo, kdo je bil minister, ko se je vlada prišla slikat v Pomurje !!!!!!

pozorni (nepreverjen)

Ka trausite bacile po sadje, ge mate minimalno razdaljo. Ste pametne , kda smo mij "navadne"v baute. Sploj pa se ka ste jih v prostore podjetij püjstele in njin rokej davale je leko sran! Dvoživke priliznjene!

TRG (nepreverjen)

Zelena točka...

Promocija slovenske zelenjave in lokalnih ponudnikov???? V trgovini večina tujega blaga skozi celo leto.
Izsiljujete z ceno domače dobavitelje na račun tujih dobaviteljev?
Koliko nepovratnih sredstev ste prejeli za promocijo prekmurskega sadja in zelenjave? Rezultati????????
Sadje in zelenjava je v vaši trgovini pod vsakim nivojem. Prodajate samo staro zelenjavo in sadje, katero je pred odpisom.

IvanGrozni

Namen tele vaše promocije je samo pobiranje nepovratnih sredstev in kmetijskih subvencij. Brez tega ste ''mrzli'' v roku meseca dni. Bil sem enkrat samkrat pri vas v trgovini. Kvaliteta - poden od podna. In pa blago v večini iz uvoza. Jabolka ste imeli poljska, krompir je bil hrvaški, ostalo pa itak uvoz :(((( Osebje pa neprijazno in zagledano samo vase. Odsvetujem nakup.

lešinar (nepreverjen)

Cejla banda je pa žrla in pijla pri Kodili . Počivalšek je pa pil vodo in đo senvič

. (nepreverjen)

Naj pošlejo koga z lublan ki ni vido njive ka de naučo kmete kaj novega. Knjižijo naj stroške na prekmurje.

nagicigan (nepreverjen)

Korenika bo delovala tako dolgo, koliko bo lahko Milošević pocuzal denarja od države, potem pa ......, ker oni sami s prodajo ne bodo preživeli. Ali pa ????

Starejše novice