Zbirka ovir na Kocljevi ulici 16 raste iz dneva v dan.

Kot smo poročali, so se včeraj, nedolgo za tem, ko so mestni redarji izpod zapornice odstranili betonska korita v občinski lasti, med stanovanjskimi bloki v središču Murske Sobote pojavile nove ovire. V podjetju Kapion so blokado danes še okrepili z dodatnimi preprekami. Koritom so namreč dodali večje betonske ovire.

Občinska korita umaknili, pojavila so se nova 

Spomnimo, da je do prvega tovrstnega incidenta prišlo že pred leti, ko so v omenjenem podjetju z ovirami želeli preprečiti parkiranje na njihovem zasebnem zemljišču.

Kazalo je, da so zadeve razrešili z dogovorom, da bližnji stanovalci tam ne bodo več parkirali, a se je zdaj znova zapletlo:

"Dne 17.12.2018 smo osebo, ki je premik nepooblaščeno izvedla, na to opozorili in zahtevali vrnitev v prejšnje stanje z opozorilom, da v kolikor tega ne bo storila do 18. 12. 2018 do 10. ure, bo to storila MOMS na stroške osebe, ki je korita prestavila," so zapisali v Mestni občini Murska Sobota.

Medtem ko so mestni redarji včeraj zjutraj postavljene ovire tekom dne odstranili, pa pri drugi postavitvi niso mogli ukrepati, saj nova korita niso bila last občine.

Vse manj parkirnega prostora, ljudje pa iščejo nove rešitve?

Z vprašanji, zakaj so se odločili za tovrsten ukrep, smo se obrnili neposredno na podjetje Kapion:

»Mislim, da imamo v Murski Soboti vse manj parkirnega prostora. S tem, ko so se in se še zapirajo parkirišča, so ljudje masovno začeli parkirati tudi pri nas. Zato smo na začetku naredili rampo in se dogovorili, da se stanovalci na Kocljevi lahko vozijo po tej poti,« razlaga Boris Benko, eden od družbenikov v podjetju Kapion, in dodaja: »V preteklosti se je že dogajalo, da so ljudje na silo želeli parkirati pri nas in so tudi večkrat zlomili rampo. Prav tako sčasoma ni bilo več kontrole nad tem, kdo se vozi po tej poti in kdo ne, seznama stanovalcev, ki parkirajo in se vozijo tu mimo pa nisem dobil, čeprav sem za njega zaprosil.«

Stanje pa bi se kmalu lahko še poslabšalo, ocenjuje:

»Mi nismo netolerantni, toda v kratkem bo Imo Real na zemljišču, kjer je bilo do nedavnega parkirišče, začel zidati stavbo, kar bo promet seveda še povečalo, s tem pa se bo povečalo tudi število avtomobilov, ki bodo nekje morali parkirati,« pričakujejo v podjetju Kapion.

Stanovalci naj poiščejo drugo pot

Kot nam je včeraj povedal Stojan Fišer, direktor podjetja Fisa – upravitelja tamkajšnjih stanovanjskih blokov – že dve leti poteka neformalni postopek za ureditev spornega zemljišča.

V sodelovanju z občino sicer iščejo primerno rešitev za ureditev dovoza in parkirišča, da bi se podobnim situacijam v prihodnje izognili, toda stvari se, kot kaže, premikajo prepočasi.

»Bil sem pripravljen počakati, da se določi terminski plan, kako urediti to pot, oziroma kje jo urediti, pa ni bilo posluha. Zato smo sklenili, da pot zapremo. Stanovalci naj si poiščejo oziroma uredijo nek drugi vhod, bodisi iz strani Doma Tehnike ali kje drugje. Konec koncev pa je cesta na vrtni ulici dovolj široka, da se brez težav do blokov pripeljejo s tiste strani,« je prepričan Benko.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
buldog

Ne želim biti grob... a zdaj živimo v času kapitalizma, kjer je privatna lastnina SVETA! V tem kontekstu je žalostno, da mora nekdo postavljati fizične pregrade, da zaščiti svojo lastnino. V državah starega, pravega, dobrega kapitalizma zadostuje že napis: Private - Keep out! Tu ni neke globje filozofije. In na koncu sledi tožba proti občini, zaradi katere ima lastnik stroške z zaščito svoje lastnine. Lastniki stanovanj imajo dovoz do parcele, ki je v njihovi lastnini, za parkiranje si naj poiščejo ustrezen javni ali zasebni brezplačni ali plačljivi prostor; le da jim privatnik mora dovoliti parkiranje. Za obiskovalce pa so itak na voljo javna in zasebna (brezplačna ali plačljiva) mesta v okolici. Tako preprosto je to.
Rešitev je tako na vidiku; to bo zazidano in potem bo konec hude krvi.

čarni vrag (nepreverjen)

Kje si pa to prešto. Še v nemški ustavi piše, ka se lejko privatna lastnina ob odškodnini odvzame, če je to v javnem interesu. Pusti ti kavboje pa njihov Keep out! Se pa lejko preseliš v Ameriko.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Pa ja da... kaj je tu "javni interes"? Imeti parkirišče? Ne smeši se.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

vrni petstotak… (nepreverjen)

ajmo buldoge tij lejpou gor na goričkun modrüvle, pa si nej fejkaj plusov na sobotainfo

In reply to by buldog

goostt (nepreverjen)

Neurejena zemljiška knjiga ter neurejene razmere na občini Murska Sobota !?

In reply to by buldog

gregergeg (nepreverjen)

ka de te imo real pa zijdo? še en blok?

vodka (nepreverjen)

Eni naj fcuj vozijo komunala pa fkraj pa de se vidlo šteromi prlej prek pride. me pa zanima kak je lejko nikak zido objekt brez poti do objekta.

MS BUTALCI (nepreverjen)

Ma neseri Bulldog ti si znam isti butalec kak Benko!Prvo kak prvo naj nekdo pojasni kak je prišo on do zemljišča-parkirišča oz.kak ga je on lejko doubo a bloki Kocljeve ulice pa nej?Pa nekdanja panonka je bila delana 2 leti kasneje in je dobila svoje zemljišče!Što je zdaj zatou odgovoren?Zakoj dol zapejrati stanovalce kocljeve ulice?Zakoj bi se mogli mimo vrtne 6 vozit?Kak bi Benkoji bilou če bi njemi Imoreal pot zapro?

čarni vrag (nepreverjen)

To so posledice mučk naših občinarov. Občinsko zemljišče so na velko prodajali, tak ka zdaj nega mesta za nič. Verjetno je tudi njim kaj v nikoli puno žepko spadnolo.

MS BUTALCI (nepreverjen)

Glejte Benko tudi svojega lastnega dovoza nima,oni dovoz ki ga on koristi do svojega zemljišča je odJožeta Horvata - znanega kot "Žmigo" ki je ziher bil poleg ko sta se gradila bloka Kocljeve ulice ker je te bloke zidala 1/3 njegovega podjetja ...Pomurje-današnji POMGRAD.In bi že te lehko povedal kako pa vi mislite da se bodo stanovalci vozili po mojem zemljišču ko bo sezidan blok?!Lahko ga je sram da Benko z njim dela kot z lutko in mu daje ta Korita.Namesto da bi mu pot zaprl dol!Kej so ti naši p*****i novinarji da bi to zadevo razrešili,kje so občinari,nadzorniki inšpektori policija itd...Kdo bo to rešil!Banda ena vsi so povezani.

Lowflyer (nepreverjen)

Točno tako ! Absolutno imate prav. Potem pa berem komentarje, da je Benko mnenja da je Vrtna ulica dovolj široka za vse... bla, bla.. On ni relevanten da lahko podaja mneneja. Pa se dajmo v situacijo , ko se bo nekdo selil iz bloka na Vrtni 6 in bo imel naročen tovornjak kateri bo parkiran pred vhodom mimo katerega je sedaj speljan ves promet stanovalcev iz Kocljeve. Ali pa ko bodo morali posredovati reševalci itd. Takrat bo dostop do Kocljeve praktično nemogoč, še huje pa je to kaj bo, če bo potreben nujni dostop na Kocljevo prav v trenutko, ko bo prehod tako ali drugače blokiran...Žalostno vse skupaj.

In reply to by MS BUTALCI (nepreverjen)

Highflyer (nepreverjen)

Vrtna ulica je širša, kot Kocljeva. Cesta ni parkirišče, kot tudi parkirišče ni cesta. Vsakdo, ki želi parkirati, to lahko stori. Če je avtodvigalo lahko par dni stalo pri bloku, ko se je delala fasada, potem se bo staro prnje tudi dalo odnesti iz bloka.

Vrtna ulica je predvidena za dostop do kompleksa na Vrtni in Kocljevi.
Ta "Kocljeva" je nekdanja provizorična pot, ki jo je dala asfaltirati Panonka, da so se lahko hladilniki direktno pripeljali do tovornega dvigala na zadnji strani Panonke.
Tega tovornega dvigala že zdavno več ni, zdaj je to pisarniški prostor ABANKE, firme Panonka tudi ne, pot pa je ostala.

Te poti ni niti v načrtih, niti v prostorskih aktih. Zato ne pretiravaj in ne delaj situacij, ki jih nikoli ni bilo.

In reply to by Lowflyer (nepreverjen)

Absoluteflyer (nepreverjen)

Kar se pa tiče reševalcev, pa imaš prav.

V rampi na Kocljevi so vpisani vsi daljinci od policije in reševalcev. Podjetje Kapion plačuje mesečni pavšal za intervencije. Parcela je očiščena snega vedno, ter posoljena. Na dovozu je nadzorna kamera. PLAČUJE SE PREKO 150 € NA MESEC ZA MOKER HIDRANTNI VOD.
Tako da tam umrl ne bo nihče.
Na Vrtni je druga pesem. Ne čisti se, pozimi - če pade sneg, je drsalnica, jeseni je listje. Vsi daljinci niso vpisani v rampo. Če kdo plačuje interventni pavšal ne vem. Hidrantni vod pa ne dela, ti bom poslal slike, kakšna žalost je to.
Tam se pa zna zgoditi, da bo kdo crknil. Če drugače ne, mu bo spodrsnilo na ledu, bo padel vznak in crknil.
Tako pač je.

In reply to by Lowflyer (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ce bi se le sekirali tak za naso državo , kot za te korite.

čarni vrag (nepreverjen)

Malo sem se informiro. Ta parcela (kat. št. 1028), ki jo zapirajo ta korita je v lasti MO občine M. Sobota. Tak ka se zdaj lejko pride na občinsko parcelo samo s helikopterom. Istočasno je to zapiranje ogrožanje življenj stanovalcev v teh blokih, saj prost dostop reševalnim in gasilskim vozilom ni zagotovljen. Občinari bole slabo gospodarijo z našo skupno lastnino. Naj si ogledajo občinsko parcelo (k. št. 1873/1) v Rožnem naselju. Lastniki hiš so si jo enostavno prisvojili in ogradili. Vsaki malo. Nikjer v zakonu ne piše, da si lahko privatne osebe prisvajajo občinske parcele. Mogoče pa je zdaj gratala SVETA privatna lastnina. (prosto po Buldogu). Samo po zemljiški knjigi je še vedno last občine. Verjetno je takšnih parcel še več.

bejli vrag (nepreverjen)

Slabo si se informejro. Uraden dostop na parcelo 1028 je s parcele 1006, dalo pa bi se tuj prijti s parcele 1019/2. Tou so se občinske parcele in javna pot.
Pogledni si prostorski načrt, pa boš vido, ka je cejli čas uraden dostop iz parcele 1006.
Tou je Vrtna ulica.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda da maš prav. Verjel sem napisanemu v tem članku. V tem mrazu sem san nej šo gledat na lice mesta. Izgleda da se da tudi z Vrtne priti na to parkirišče. Malo bole san pogledno pa vidim, da je tisti črni flek samo senca od ene druge stavbe. V ton slučaji ne razmin zakoj se trgajo, saj problema nega. Majo dostop z Vrtne in konc komedije. Še vedno pa pravim, da je občina še za časa Slavica preveč občinskih zemljišč prodala in ta so še danes nepozidana. Imamo tudi velko makadamsko parkirišče, kak v kakšni Bački Palanki.

In reply to by bejli vrag (nepreverjen)

Vipko
buldog

Ne vem, no... a skoraj ne verjamem, da bi si nekdo upal izvajati neke ukrepe za zaščito svoje lastnine, ki niso na njegovi parceli. Posebno ne s takimi, malodane s protitankovskimi betonskimi bloki. Menim, da bo to končalo na sodišču. Če imajo vsi lastniki parcel in stanovanj dostop do svoje lastnine po neki drugi poti in če te prepreke dejansko stojijo na parceli lastnika, je zadeva zelo enostavna. Tukaj res ni videti nekega "javnega interesa". V čem le? Nekaj drugega bi bilo, če bi nekdo tem lastnikom kdajkoli priznal služnostno pot. V kar pa ne verjamem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

shih tzu (nepreverjen)

To se je seveda že končalo na sodišču - in to več kot enkrat. Vsi so tožbe izgubili.

In reply to by buldog

shih tzu (nepreverjen)

Tukaj ni lastnikov, ampak uporabniki. Služnosti ni mogoče dobiti, ker je bila dobroverna uporaba prekinjena leta 2014 in nihče ni tožil lastnika v roku 30 dni, kot predvideva zakon.

Služnost ima sporazumno priznano ena sama pravna oseba - ABANKA, za posebne namene transporta po najkrajši možni poti.

In reply to by buldog

Soboški prdec (nepreverjen)

Ja naš "buldog" to je najbole pameten model eti gor , vsen soli pamet z nekšimi floskulami i napol preverjenimi stvarmi , lol .

Soboški smrdec (nepreverjen)

Zatou smo pa drugi tu, ka ga dopunimo, če trbej.

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

Vipko
buldog

Soboški prdec... imaš prav. Tam sem parkiral le enkrat ali dvakrat v svojem življenju in tudi natančnega lastništva ne poznam; zato sem pisal le načelno. Osebno menim, da ima v tem primeru "prav" le tisti, ki je lastnik parcele. Kaj me je napeljalo k temu, da sem se oglasil? Dobivam položnice za vzdrževanje gozdnih cest, od davkarije za dohodke, za članstvo v "kmetijski zbornici"... in vse pridno plačujem. V kmetijsko - zemljiškem izpisku imam nekaj parcel, ki so knjižene na moje ime, kar pomeni, da so moja lastnina. A v interesu "javnega dobra", "javnem interesu", kakor razlaga čarni vrag ali česarkoli, lahko čez mojo lastnino, čez moj gozd lomastijo vsi, ne le divji prašiči... od gobarjev, ki mi kradejo gobe in kostanje, rekreativcev, lovcev.... vsi, ki si to zaželijo. Vedno je to javno dobro, samo ko je potrebno kaj plačati, je to samo moje. Komunizem v kapitalizmu. Kot zgoraj opisani primer.

soboski prdec (nepreverjen)

To bo za 30+ let drugače.

In reply to by buldog

čarni vrag (nepreverjen)

Lejko bi spal v šumi pa pazo na te svoje gobe in kostanje.

In reply to by buldog

vodnarcek (nepreverjen)

Čez tvoj gozd lejko "lomastijo" lovci, gobarji in vsi, kerii nabirajo gozdne sadeže. Tau jin pod določenimi pogoji dovoljuje zakon. Tak ka ne davli javni interes pa javno dobro v narekovaje.

In reply to by buldog

Gost 5 (nepreverjen)

Se strinjam, naj država enkrat uredi ali javno in davka ne plačamo ali pa zasebno in dokler plačaš davek nimajo drugi kaj delati na tvoji zemlji. Zdaj pa živimo v nekem miksu socializma in kapitalizma, se država in elite sproti odločajo kaj bo bolje za njih, da lahko še bolj pomolzejo malega človeka.

Se je pa škoda jeziti in pisati ker je večina ljudi preveč plitvih in tega ne razume. Glavno, da pride socialna, pa da bo zadosti denarja za rakete in alkohol za novo leto. Kaj bo en dan pozneje pa jih večina ne razmišlja.

In reply to by buldog

gostja 426 (nepreverjen)

Gnes den lidje nemajo več nikšnoga spoštovanja do tuje lastnine, za svoje parkejranje bi naredili vse, tüdi pri nas je isto. Za rampo neman pejnez, veriga pa znak pa jih ne stavita. Če koga pitan, če me je gda vido, ka san parkejrala na njegovon dvorišče, me pa debelo gleda. Itak pa se mi vsi lažejo v obraz, ka so prišli samo za 5 minut. Debilno, ali takšna je gnes nekultura lidi.
Ovak pa ne ven, če je v MS premalo parkirišč. Pri Lendavski 10, je že več lejt parkejrane zapüščeni rdeči avto. Tan je rampa, redarstvo v takšnon primere lejko ukrepa edino, če tou zahtevajo stanovalci. Pa se stanovalci ne zgenejo, avto je že več lejt tan, pa nikome ništa. Očitno jin že tak paše. Zapüščene avtoje lejko vidite še marsige po Soboti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice