V zadnjem tednu so slovenske reke, morje in jezera terjale kar tri človeška življenja. Zato se je z opozorili in navodili za varno kopanje oglasil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kot so zapisali na NIJZ, kopanje v površinskih vodah priporočajo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring.

Soboško jezero brez statusa kopalne vode

Skladno z zahtevami evropske in naše zakonodaje za kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu.

Naravnih kopališč je 18 in imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča: prisotnost reševalcev iz vode, označbe kopališča (ograjene vodne površine, dostopi v vodo, sanitarije, prva pomoč idr.), dodatne ponudbe. 

Kopalnih območij je 30, nimajo upravljavca in ne reševalcev, zato je glede poškodb in utopitev kopanje na lastno odgovornost.

Na ostalih, nenadzorovanih površinskih vodah kopanje NIJZ odsvetuje.

Na seznamu kopalnih voda tako ni Soboškega jezera, kjer je včeraj prišlo že do druge utopitve v manj kot mesecu dni. Kot so nam tudi potrdili na NIJZ, se monitoring tam ne izvaja, s vprašanji glede morebitnega postopka pridobitve, pa smo se obrnili tudi na Arso. Na njihove odgovore še čakamo.
 

Tako na NIJZ opozarjajo, naj nikar ne hodimo v vodo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog. Prav tako morajo biti izredno previdne osebe z določenimi kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen ali bolezni srca in ožilja. Ti kronični bolniki naj upoštevajo navodila zdravnika. Osebe, ki so v zadnjem tednu imele drisko, imajo na koži rane ali akutna vnetja, vnete oči, ušesa ali prehlad, pa naj se kopanju popolnoma odrečejo.

NIJZ svetuje, da pred vstopom v vodo preverimo njeno temperaturo. V vodo nikoli ne stopamo nenadno, pregrete osebe se moramo v vodo spustiti postopoma in previdno. Pri nenadnem vstopu v hladno vodo lahko namreč pride do motnje koordinacije in izgube nadzora nad dihanjem, nastopi lahko tudi pohladitev in izguba zavesti, opozarjajo na NIJZ.

Vsak naj plava glede na svoje plavalno znanje in naj nikar ne podcenjuje moči tokov, brzic in valov, še opozarjajo in odsvetujejo, da se na plavanje odpravimo sami.

Kopanje po večjih nalivih na naravnih kopališčih je prav tako odsvetovano, saj obstaja možnost večjega nenadnega onesnaženja vode in vdora odplak. Po nalivih obstaja tudi večja nevarnost utopitve zaradi povečanega pretoka vode.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slovencem čast (nepreverjen)

SUPER EXPANO JEZERO JE SPET VZELO ŽIVLJENJE. SEVEDA ODGOVOREN SPET NIHČE. NAJLEŽEJ KRIVDO NA POKOJNIKA ZATO KER JE BIL PIJAN. FAJN SI MURSKOSOBOŠKI ŽUPAN DELA REKLAMO.

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Slovencem čast Ka ap bluziš či sploj ne vejš ka je bilou tou včeraj.

In reply to by Slovencem čast (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

a si ti peder

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

Gost30 (nepreverjen)

Kak se zdaj nazaj vlečete, še pred nekaj dnevi pa promocija kopanja na "Soboškem jezeru".

nevrtaelll (nepreverjen)

pardon kamesnici.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

Nevarno.. (nepreverjen)

Takih in drugačnih nesreč ne komentirajte ker svojcem sigurno ni lepo, z občino in županom pa stvari urejajte drugače ne prek komentarjev.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Nobena budala ne zgradi Eiffelovega stolpa od Expancica ne da bi se zavedal da bo privabljal kopalce ko je vroce. Spodaj so celo brezino te mlake uredili kot da je plaza v Umagu kar je jasen poziv "kopajte se"..kje je zdaj tu odgovornost? Reklamirali nalozbo kot tu bo mozno izvajati stevilne vodne aktivnosti..od veslanja..jadranja ma nega ka nega. Kaj pa varnost? Vsak po svoje? Na lastno odgovornost? To tako ne gre. Ta mlaka potrebuje skrbnika ki bo tudi odgovarjal..ali pa zaprite to podrocje, ce tega niste zmozni. Vprasanje ce tam ni se kako truplo kje zagozdeno med gramozom.

Czd (nepreverjen)

Zadnjič videl župana Murske in Redenc na pogovoru ob kavici na expanoji.
Baje, da je Mursko Soboški lobiral pri Leljaki, da mu pripelje onega lepega reševalca iz term Radenc. Ko je tak lepo rjav in z lepim tatoojem na rokici...

Simonkukac (nepreverjen)

Svoje gejevske fore mej doma.... Ne tu javno po forumih

In reply to by Czd (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Hahahaha

In reply to by Simonkukac (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Bluzite v tri krasne što se ščej se naj kople što pa ne pa ne itak je na lastno odgovornost ka zdraj v dreki zlatou iščete.

ODGOVORNOST OBČINE ? (nepreverjen)

sobotainfo STVARNO STE DEBILI, PA KAJ SE NISTE OBRNILI NA OBČINO SOBOTA ? SE NE SMETE ? Zapisali ste "Na seznamu kopalnih voda tako ni Soboškega jezera, kjer je včeraj prišlo že do druge utopitve v manj kot mesecu dni" Občina Sobota je lastnik zemljišča, skupaj z delom vodne površine gramoznice (ne jezera ne zavajajte) občina Sobota je urejala plažo v tej gramoznici, še danes reklamira kopanje in vodne športe kar naenkrat pa ne bi bili nič krivi, a mirno spite tovariši ? ZDAJ PA K PRAVNIM DEJSTVOM: kot lastnik zemljišča in vodne površine je občina DOLŽNA zagotoviti varnost ki je predpisana za kopalne vode, če pa to kopalne vode NISO kar zdaj trdi potem pa je dolžna kot lastnica ustrezno zavarovati dostop do vode, še toliko bolj če se na obrežju odvijajo aktivnosti, kar je očitno saj so postavljena igrala in ležalniki. in tu je pika. Upam samo, da bo primer prevzel sposoben odvetnik in na koncu bo krivec in lastnik primerno odgovarjal.

opcina007 (nepreverjen)

Kamešnica neje bila nikdar kopalna voda, kelko ge znan. Glede čistoče je za kopat, kar jo pa še ne dela avtomacko kopalno.

Table so verjetno, ka je kopanje na lastno odgovornost, kar sama nova urejenost plaže verjetno ne spremeni.

Zavarovanje dostopa do vode pa ne razmin točno kak bi naj potekalo še nači?!

In reply to by ODGOVORNOST OBČINE ? (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Župan in MO ne se sekirati, do volitev de narod že pozabo, samo tam ne narediti kakšne predvolilne fešte !

Munt (nepreverjen)

Kako bi zavarovali, z ograjo in prepoved gibanja in kopanja na tistih mestih. Pripravili ste prostore, kjer se narod zbira in praznuje, telovadi, vozi in ste to tudi reklamirali. Potem pride vmes alkohol in glede na nevarnost takšnih jam nesreča. Zdaj pa nič krivi, a ste lastnik in opravljalec gramoznice smrti?

čarni vrag (nepreverjen)

Ka maš tij slamo namesto možganov ka je lastnik krif če se of ftopo što te pa sile v vodo al ka motaš neka brez veze

In reply to by Munt (nepreverjen)

. (nepreverjen)

včasih se da glih zarad alkohola in/ali droge prej pravilno ukrepati, torej tudi plavati kot pa trezen. naj se ne kopajo bolniki in slabi plavalci ter otroci.

Rakičanec 0,5 … (nepreverjen)

Hik; R.I.P hik; "Bico" hik;

čarni vrag (nepreverjen)

V soboškon kopališči so se tudi vtaplali, pa so kopališča nej doj zaprli. Kak boš zdaj ti, zapro tak velko območje? Z bodečo žico in notri spusto elektriko. Kot v Dahau.

čarni vrag (nepreverjen)

NIJZ odsvetuje tudi spolne odnose, saj lahko pride do prenosa spolnih bolezni.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice