Predavanje za mesec kibernetske varnosti na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota.
V mesecu oktobru so na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota izvedli predavanje na tematiko kibernetske varnosti.

Mesec oktober je mesec kibernetske varnosti, zato so v sredo, 19. oktobra 2022, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota gostili predavanje s področja kibernetske varnosti.

Udeležili so se ga dijaki in dijakinje izobraževalnega programa tehnik računalništva.

Predavanje sta izvedla Miloš Krunić in Mitja Osojnik iz varnostno-operativnega centra A1Ops, ki na A1 Slovenija skrbi za varnost poslovanja družbe in za kibernetsko varnost poslovnih partnerjev.

»Ali je tudi etični heker, heker?«  

Digitalizacija in s tem povezana vseprisotnost modernih tehnologij sta se neopazno zlili z našim vsakdanjim življenjem.

Da smo v procesu preskočili del evolucijskega prilagajanja, nas v ozadju tiho opominja eksponentna rast spletnega kriminala. Mesec oktober, mesec kibernetske varnosti, je namenjen ozaveščanju o tej zapostavljeni temi. 

Predavanje z naslovom »Ali je tudi etični heker, heker?« je najprej odgovorilo na vprašanje, kdo so hekerji in kakšna je njihova motivacija.

V živo je bilo prikazano, zakaj v svojo napravo ne priključimo neznane strojne opreme, kako enostavno je izpeljati uspešen 'phishing' in da nenavadnim vsebinam ne smemo verjeti, tudi če so na prvi pogled legitimne. 

Uspešen napad odvisen od reakcije žrtve

Skozi podane primere so spoznali, da je v večini primerov prav reakcija žrtve tisto, kar omogoči uspešen napad. Predavatelja sta zato govorila tudi o prepoznavi in zaščiti pred napadi.

Med drugim so ugotovili, da dobro geslo ni dovolj in da moramo vedno, če je le možno, uporabiti preverjanje v več korakih. 

Za konec so odgovorili še na vprašanje iz naslova predavanja: Etični heker je heker.

S svojim znanjem in delom opozarja na ranljivosti in pomaga podjetjem, da se zavarujejo pred potencialnimi vdori. Delo obeh je torej podobno, razlika je le v vprašanju, ali delamo v dobro družbe ali le za lastno korist.

Komentarji (2)

MTS (ni preverjeno)

A1 "KerLahko

2343d (ni preverjeno)

naslednjič
Ali je tudi etični prevarant, prevarant?

Starejše novice