Namero o prijavi kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 je lendavska občina že oddala, danes pa bo na kulturnem ministrstvu oddano še obsežno prijavno gradivo.

Po več zapletih so v Lendavi vendarle uspeli izpeljati kandidaturo v prijavnem roku in bodo tako uradno kandidirali za evropsko prestolnico kulture.

V ožjem delovnem timu, ki je oblikoval vsebinski material, so poleg strokovnih sodelavcev iz lendavskih javnih zavodov in Občine Lendava pri pripravi gradiva sodelovali Peter Tomaž Dobrila, Katjuša Kranjc, Matej Fišer in Janez Balažic, v sklepni fazi pa še številni drugi posamezniki, saj je gradivo potrebno oddati v angleškem in slovenskem jeziku v grafično dodelani obliki tako v papirni kot elektronski različici, so zapisali na občinski spletni strani.

Izpostavljajo obmejnost in majhnost

Med svoje prednosti prištevajo svojo geografsko lego, dvojezičnost, sobivanje različnih manjšin in narodnosti, tesne odnose v skupnosti in tudi svojo majhnost. 

"Lendava ni samo majhna, ampak je tudi najmanjše mesto, ki kandidira za EPK 2025 do sedaj. Samozavestno bi radi pokazali, da imajo majhna mesta marsikaj kar v velikih mestih manjka in bi to radi delili. To bi bila priložnost, da veliki prisluhnejo majhnim," so zapisali na občinski spletni strani ob današnji tiskovni konferenci.

V svojo kandidaturo EPK Lendava vključuje vrsto evropskih regij, dogovore o partnerskih povezavah pri projektu EPK so z Občino Lendava podpisali že Svet pomurske razvojne regije, Mestna občina Murska Sobota, Knjižnica - Kulturni center Lendava, Međimurska županija, hrvaško mesto Čakovec, Hrvaško kulturno društvo Pomurje, Županija Zala, madžarsko mesto Zalaegerseg, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Državna slovenska samouprava, Zveza Slovencev na Madžarskem in avstrijsko mesto Bad Radkersburg.

"Z našo kandidaturo želimo prispevati k boljši prihodnosti Lendave, regije in tudi same Evrope," je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Lendava Janez Magyar.

Pisma podpre je Občina prejela tudi od več kot štiridesetih občin, društev, organizacij, zavodov in posameznikov. Lendava je edina kandidatka doslej, ki bo program izvajala v štirih državah in osmih evropskih regijah

"Z našo kandidaturo želimo prispevati k boljši prihodnosti Lendave, regije in tudi same Evrope," je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Lendava Janez Magyar.

"K sodelovanju smo povabili kar nekaj evropsko znanih umetnikov in posameznikov, ki svojim delom bogatijo in plemenitijo širši evropski prostor. Brez oklevanja so potrdili udeležbo, ker govorijo isti jezik, ne glede na to od kod prihajajo, jih v Lendavi razumemo. Upamo, da nam bo s prijavo uspelo prepričati tudi presojevalce, ki bodo prepoznali, da se vse lepo in dobro skriva v malih stvareh, oziroma v malih mestih. Verjamemo, da je Lendava edina prava kandidatka za EPK 2025, edina prava, ker tukaj živimo in govorimo kulturo," je svojo izjavo na novinarski konferenci sklenila predstavnica ožje delovne ekipe za pripravo gradiva arhitektka in oblikovalka Katjuša Kranjc.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Ne ga srati, še nej smo prvoga Aprila.

luzjek mlajši (nepreverjen)

Brez skrbi, Sobočanci. V Prekmurju še nekaj časa ne bo evropske prestolnice kulture ...

Putin (nepreverjen)

Normalno!

In reply to by luzjek mlajši (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

Super naj Orban financira infrastrukturo in še nekaj nepovratnih milijonov EUROJOV pa bo veselica mednarodnih razsežnosti, tudi Janša in Plenkovič bosta prispevala svoje pevske veščine bo uprizarjala predcednice KGK velika hrvatica.

Munt (nepreverjen)

V upanju da jin uspe, čestitke županu. Lendava ma prave projekte in ima vizijo razvoja. V nekaj letaj do meli kaj pokazti.

SOBOTA AUT (nepreverjen)

Lendava prehiteva Soboto na vseh področjih ker v Lendavi pač manj lapajo in več delajo zraven toga pa še v Lendavi nimajo rdečega župana še en dokaz, da je rdeče komuniste povozil čas.

Vipko
buldog

Lendava ne more biti evropska prestolnica kulture, ker:

1. Nima dovolj kapitala. Za tak projekt je potreben nekajmilijonski vložek, to pa je več kot letni proračun Lendave. Edino, če Orban primakne sredstva. Toda, ne bo jih in kdo si v tem projektu želi madžarskega denarja? In še: naj si ne drznejo pomisliti na "čezmejne projekte"! Biti evropska prestolnica kulture je eminentna zadeva. Zakaj bi to delili s sosednjimi državami? Tudi Nova Gorica je v sodelovanju z Italijani neresen kandidat! Idealni kandidata sta Kranj, Ljubljana, pogojno mogoče Ptuj... škoda, da se ni prijavilo Celje.
2. Lendava nima potrebne infrastrukture. Kulturni dom, grad in sinagoga so dovolj za lokalne dogodke, ne pa za EPK!
3. Lendava nima lastne kulturne produkcije. Nekaj amaterskih kulturnih društev je na ravni produkcije ki jo premore vsaj pol milijona evropskih mest in mestec.
4. Lendava nima organizacijskih kapacitet za izpeljavo takšnega projekta. Nekaj polamaterskih posameznikov ni dovolj. In v bistvu je to zgodbo začel prejšnji župan, ki je imel neke vizije, zdajšnji pa je tozadevno precej na ničli. V lendavski občini to zgodbo peljejo izključno zaradi tega, da ne bo popolnoma jasno, da si tega projekta ne želijo!

buldok - pameten (nepreverjen)

No še en ki se ima za zelo pametnega.

In reply to by buldog

. (nepreverjen)

lendava je najbole zabačeni varoš pa to ne pravin samo ge. ne bou nikaj s toga.

obcanka1973 (nepreverjen)

Sem bila prepričana, da so se z imenovanjem nove podžupanje budalaštine za to leto končale, potem pa vidim ta spektakularen naslov. Gospod Magyar, s to kandidaturo bi prispevali k boljši prihodnosti Lenadve, Evrope in sveta?
Začnite delat svoje delo, vidimo vas samo na veselicah in s kozarcem v roki. Rezultatov vašega dela ni nikjer, razen tega da ste zaposlili en kup svojih podpornikov, zdaj se po ulicah sliši že, da boste na Lajevo mesto zaposlili podpredsednika nadzornega odbora. Za vsa delovna mesta se ve že dva meseca prej, ker je vse nastavljeno, da vas ni sram. To so vaša visoka etična in krščanska merila? Sama sem bila proti EPK kandidaturi predvsem, ker razen tega, kdo dela ta projekt pod Balažekom nismo vedeli skoraj nič, bilo je nekaj prireditev in veliko promocije, nekaj mladih lendavčanov in mariborčani, ki so vam šli tako v nos. In sedaj vidim imena ljudi, ki delajo projekt. Nobenega lendavčana. In ko pogledam na lendavadanes na slikah vidim pogrebnico lendavskega gledališča, ki baje niti nima pogojev za delo na občini. Kdo je izbiral te ljudi? Občinski svetniki, če ste vedeli o tem kdo dela ta projekt in niste bili proti, se prav toliko krivi kot ti pritepenci, ki si bodo žepe napolnili z našim denarjem. Res me zanima, kako dolgo bodo te skrivalnice trajale, preden bo počilo ljudem. Vi se ven mečete z našim denarjem, mladi odhajajo, pomurski vodovod nam bo povečal ceno pitne vode, bioplinarna se bo spet štartala, delovna mesta so se v tem enem letu odprla samo na občini in to za vaše prijatelje. Mi pa naj naše otroke šolamo na dveh minimalcih. Ne sanjajte o mestu poslanca, župan, ker s takim delom, niti predsednik krajevne skupnosti ne morete biti več.

Putin (nepreverjen)

Na lajevo mesto čim prej postavit enoga poštenoga, to za Lendavo mora bit prioriteta. Magyar dobro opravlja svojo župansko funkcijo, lopove in nesposobneže Lendavska občina ne potrebuje!!!

In reply to by obcanka1973 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Na lajevo mesto čim prej postavit enoga poštenoga, to za Lendavo mora bit prioriteta. Magyar dobro opravlja svojo župansko funkcijo, lopove in nesposobneže Lendavska občina ne potrebuje!!!

In reply to by obcanka1973 (nepreverjen)

ZA občanka 1973 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Spoštovana občanka 1973, iz vašega komentarja izžareva sovraštvo in res bi me zanimalo od kje vam na pamet pade toliko hudobije, da obtožujete ljudi, ki so pripravljeni delati v dobro občanov. Naj vas spomnim, da vaš način komentiranja izpolnjuje vse pogoje za ovadbo po KZ in upam, da bo župan Magyar tudi to podal že zaradi tega da občani Lendave izvejo kdo je ta gospa, ki se čuti tako sposobno in hudobno.

In reply to by obcanka1973 (nepreverjen)

obcanka1973 (nepreverjen)

Spoštovana Za občanka 1973, na forumih se vzpodbuja debata, je pa res da marsikomu verjetno ne ustreza, da se pove resnica ali sprašuje po žgečkljivih stvareh. Toda to še ne pomeni, da kdorkoli kogarkoli sovraži, le zanimajo ga stvari, izrazi svoje mnenje in posluša mnenje ostalih komentatorjev. Sama menim, da to gre v paket z javno funkcijo in dobro plačenimi javnimi službami. Tudi sama verjamem, da delam v dobro občanov, ko sprašujem o potrošnji stotisoče ali celo milijone evrov našega denarja. Žalostno je, da živimo v takšnem svetu, kjer je vsak, ki poskuša kaj izvedeti označen za sovražnika in bi bil kar takoj tožen. želim vam vse dobro, obcanka1973

Občan1973 (nepreverjen)

Resno? Ti pa si resno ena figura. Izgleda, ka si navadni županov podrepnik, verjetno na občinskem plačilnem seznamu. V čem že zapis občanke 1973 izpolnjuje pogoje za "ovadbo po KZ"? Pa ovadi jo! V njenem zapisu ni ene besedice sovražnega govora, le krvava resnica, le kritičnost do dela občinskih struktur, ki tebe boli do kosti. Ja, pa zadostna žalostno bi bilo, če župan nima drugega posla, kak da podaja ovadbe zoper ljudi, ki kritizirajo njegovo delo. Takših pa je v Lendavi vsaki den več.

Munt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

1937 _Gospa upam samo, da veste koliko gnojnice ste zlili po županu in če to opravičeno. Seveda se vam je pa hudo zameril da ste oporabili vse topove. V Lendavi pa je itak vsem jasno kdo ste?

Občan1973 (nepreverjen)

Pa kaj je tebi? Munt, ZA Občan1973 ali karkoli. Pa župan je JAVNA funkcija. In tu si na JAVNEM forumu, razumeš, érted? Vsak ima tu pravico da kritizira županovo delo.

In reply to by Munt (nepreverjen)

anig (nepreverjen)

Zanimive informacije. Ce je karkoli od tega res, kar je bilo napisano, obcani res ne vemo nic o dogajanju. Vsaj tukaj izvemo, glede na to da na lendavainfo vec ni komentarjev odkar je nov zupan. Sem prebrskala ime podpredsednika, in si zabelezila, toliko samo iz firbca. Sem pa tudi sama razocarana nad izborom kreatorjev kandidature, nikogar od navedenih niti ne poznam, pa zivim v Lendavi ze od rojstva. Zelim si da bi uspelo, se pa bojim kaj bi bilo, ce res dobimo ta prestizen naziv. Nevem ce je ta garnitura dorasla temu projektu, kakkoli, to je velik evropski projekt. Zivi bili pa videli.

Bosanče malo (nepreverjen)

Pa ja ovaj mislim , da bi taj BULDOG trebao , da bude predsednik države , kakav li je to moždani kapacitet i veleum , pa jebo te , taj se razume u sve , eto , prošli put se razpričao o klimatskim promjenama , mislim , da je i sila na njegovoj strani , i da mu ni bosanski tornjak ne bi mogao ništa .

1 Lendavčan (nepreverjen)

Žal ste na volitvah izbrali kot ste, zato pa je vse v dveh levih škornjih opotekajoče, "župan" pametna izbira ni kaj .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice