Foto: Klub prekmurskih študentov
Projekti, povezovanja, izobraževanja, dvig kulturne ravni, članske ugodnosti, organizacija študentskih dogodkov… vse to vam ponuja Klub prekmurskih študentov, klub z vsebino!

Pogovarjali smo se z Alenom Lončarjem, predsednikom Kluba prekmurskih študentov, ki nam je povedal o dejavnostih in dogodkih, ki jih v klubu ponujajo za svoje člane. Nekaj besed je teklo tudi o organizaciji tradicionalnega dogodka za študente, z imenom Bujta repa, ki bo potekal že ta teden v Ljubljani. 

O Klubu prekmurskih študentov

Klub prekmurskih študentov spada med najstarejša študentska društva v Sloveniji. Že davnega leta 1934 se je namreč formiral v takratni Klub prekmurskih akademikov.

V prvi vrsti je bil namenjen aktivistom znotraj društva za dvigovanje prekmurske zavesti med mladimi. Po 88 letih delovanja pa se je klub prelevil v organizacijo, ki študentom iz lokalnega okolja omogoča kakovostno, brezskrbno in raznovrstno preživljanje prostega časa.

Svoje poslanstvo je klub uspešno opravljal že v preteklosti, močan dejavnik mladinske in natančneje študentske populacije pa predstavlja v domačem okolju tudi danes, saj pomembno prispeva k izobraževalnemu in družabnemu življenju mladih.

V klubu se aktivisti zavzemajo zato, da ustvarjajo pisano paleto aktivnosti in ugodnosti za svoje člane ter zastopajo njihova stališča navzven. Klub prekmurskih študentov, kot takšen je najbolj dejaven študentski klub v Pomurju in eden izmed najaktivnejših v Sloveniji.

Različni projekti in dejavnosti za študente

V Klubu prekmurskih študentov skozi tekoče študijsko leto za svoje člane pripravijo več kot 30 različnih projektov.

In sicer zavzemajo se za socialno šibke študente ter mlade študentske družine, sodelujejo pri organizaciji prevoza študentov in dijakov v študijska središča ter skrbijo za organizacijo glasbeno-kulinaričnih in zabavnih srečanj študentov in ostalih Prekmurcev.

Pripravljajo tudi sproščene in poučne ekskurzije ter izlete, družbeno koristne in dobrodelne dejavnosti, športne in rekreativne dejavnosti ter številne izobraževalne dejavnosti.

Kot poudari predsednik kluba Alen Lončar so aktivnosti zelo raznovrstne in primerne za vsakega študenta.

»Menim, da je repertoar naših dejavnost zelo raznovrsten, trudimo se, da zadovoljimo potrebe slehernega študenta. Udejstvujemo se tako na izobraževalnem kot tudi na kulturnem, športnem, turističnem in zabavnem področju.«

Hkrati so odgovorni tudi za zastopanje študentov iz naše regije, skrbijo za soočenje mnenj in zastopanje mladih v civilni družbi.

Poleg dejavnosti in ugodnosti pa svojim članom ponujajo tudi različne ugodnosti drugih organizacij.

Po enoletnem premoru obljubljajo nepozabno 64. Bujto repo

Tradicionalni dogodek Kluba prekmurskih študentov, imenovan Bujta repa, ki bo letos že 64., se po enoletnem premoru ponovno vrača, in sicer potekal bo v četrtek, 14. aprila, v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Predsednik kluba obljublja, da pripravljajo z ekipo dogodek, ki bo nadomestil tudi izgubljeno prejšnje leto, o poteku prireditve pa pove naslednje: 

»Program letošnje Bujte repe je razdeljen na dva dela, na večerjo in pa na koncertni del. Začelo se bo ob 18. uri z večerjo, na kateri bo okrog 350 ljudi, kot že tradicionalno pa se bo postreglo Bujto repo, spremljal jo bo glasbeni gost Žan Videc s skupino.

Po večerji, to bo nekje ob 20.30, pa se bo dvorano nato pripravilo še na koncertni del. Na programu so tri skupine, oder bodo otvorili mladi fantje iz Prekmurja Ansambel Aktual, nato sledi ikona Prekmurja in tudi že Bujte repe, torej Vlado Kreslin in Mali Bogovi. Po Kreslinu pa pride na oder še skupina Zvita Feltna. Zdi se mi, da bo program kar pester,« pove Lončar.

Bujta repa je sicer največji projekt kluba, na njej pa vsako leto pričakujejo okrog 1000 obiskovalcev.

»Pred dogodkom sem nekoliko vznemirjen, vendar verjamem, da smo se z ekipo potrudili po naših najboljših močeh«

Alen Lončar je sicer v klubu aktivno sodeloval že vrsto let, je pa v vlogi predsednika zgolj nekaj mesecev. Bujta repa bo torej zanj kot v vlogi predsednika eden izmed prvih dogodkov, kar ga zelo veseli, hkrati pa je, kot pravi, tudi vznemirjen ali bo šlo vse tako kot mora.

»Če sem povsem iskren sem nekoliko vznemirjen. Zadeva je velika, na dogodek se pripravljamo že več kot štiri mesece. Celotna ekipa se trudi, da bo na dan dogodka vse šlo po načrtu in tekoče.

Verjamem, da smo naredili vse, kar smo lahko, sedaj je na vrsti samo še to, da se napolni dvorano v četrtek,« še doda Lončar. 

Po Bujti repi sledi še dogodek Karisfera ...

V Klubu prekmurskih študentov se zavedajo, da je iskanje zaposlitve velik in težaven korak, zato poskušajo mladim skozi delavnice, izobraževanja in mreženja omogočiti najboljšo možno popotnico pri tlakovanju karierne poti. V ta namen se vsako leto organizira dogodek, imenovan Karisfera, ta bo letos na sporedu predvidoma maja. 

»To je enodnevni dogodek, na katerem različni poslovneži in podjetniki mladim predstavijo njihovo zgodbo, njihove veščine, ki so jih pridobili tekom svoje kariere in jim na nek način pomagajo vstopiti na trg dela.

Dogodek je organiziran v sklopu zanimivih predavanj, nato se lahko študentje tudi pogovorijo z podjetniki, si mogoče pridobijo priložnost za zaposlitev. Menim, da je to projekt, ki ga je vredno obiskati, če si recimo proti koncu študijske poti in iščeš možnosti za zaposlitev,« razlaga predsednik kluba. 

Kako postati član Kluba prekmurskih študentov?

V Klubu prekmurskih študentov je trenutno včlanjenih okrog 400 študentov, se pa zavzemajo zato, da bi se v klub v prihodnje včlanilo še več študentov. Kot pove predsednik kluba je namreč potencialne publike v upravni enoti Murska Sobota za okrog 1600 ljudi.

Torej, če bi tudi sami želeli postati del enkratnih zgodb, biti član prekmurske študentske organizacije ter sodelovati pri dogodkih kot so Bujta repa ter ostale športne, kulturne in izobraževalne prireditve vas v klubu vljudno vabijo, da se jim pridružite.

Včlanite se lahko tukaj

Aktivno iščejo tudi nove aktiviste

V klubu aktivno iščejo tudi člane, ki bi sestavljali novo zasedbo, torej aktiviste kluba.

To so osebe, ki se redno udeležujejo klubskih sej in sestankov. Znotraj ekipe pomagajo pri organizaciji dogodkov in delijo predloge za izvedbo novih projektov oziroma prevzemajo pobude za nadgradnjo že obstoječih dogodkov.

Iščejo kreativne študente, ki si želijo pridobiti in nadgraditi veščine vodenja in organizacije ter izkušnje pri načrtovanju in izvedbi projektov.

Predhodne izkušnje za delo niso potrebne, je pa zaželena visoka mera motiviranosti za učenje in sodelovanje.

V klubu so dobrodošli tudi dijaki, ki prispevajo k ustvarjanju dijaških vsebin in njim atraktivnih projektov v lokalnem okolju. 

Postanite del fantastične ekipe Kluba prekmurskih študentov. 

Komentarji (4)

Jaejae (ni preverjeno)

V Sloveniji “studera” saki kekec, ker pac brez faksa (kao) nega prihodnosti, posledicno so tudi dogodki plehki, zlajnani in na nivoji vaske veselice. Skoda.

Saj fajn ka se trudijo, samo taksni programi bi lejko bli za srednje sole, nej studente.

. (ni preverjeno)

Fčasih nej trbelo aktivistof, zaj so fsi na internet priklenjeni in več ne vejo ka je študentski život.

3633eeww (ni preverjeno)

od 10 je 1 moški, očitno tudi tukaj manjkajo moške kvote. feminiziran klub.

đeko (ni preverjeno)

beli moški ne moremo biti diskriminirani v nobenem pogledu. baje

In reply to by 3633eeww (ni preverjeno)

Starejše novice