Slika je simbolična.
Hrvaška je z letošnjim letom vstopila v schengen, zapornice na mejah so se dvignile, prebivalci ob Gruškovju pa so zmotno verjeli, da bodo lahko mejo prečkali preprosteje.

Hrvaška je s prvim dnem letošnjega leta ob polnoči vstopila v schengensko območje. S tem so odpravili nadzor na meji s Slovenijo. 

Vstop Hrvaške v schengen sta takrat z dvigom zapornic na mejnem prehodu Obrežje in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje, simbolično oznanila pristojna ministra Slovenije in Hrvaške Sanja Ajanović Hovnik in Davor Božinović.

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je spremenil režim prehajanja meje med državama. Na kopenski meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa.

Vsi potniki lahko mejo prestopijo kjer koli, še vedno pa morajo imeti s seboj veljavni osebni dokument.

Zaenkrat čakamo še na sprostitev nadzora na letališčih. Hrvaška bo slednje odpravila 26. marca, ob uveljavitvi poletnega letalskega voznega reda.

Na Gruškovju preko meje še zmeraj le po avtocesti 

Mejni prehod Gruškovje smo lahko v schengnu prečkali zgolj po avtocesti. Tisti, ki so mejo želeli prečkati po stari cesti, torej v izogib vinjeti, so se odpravili na bližnje mejne prehode, na primer v Zavrč ali Leskovec. 

Tako so krajani zdaj, ob vstopu Hrvaške v schengen pričakovali, da bo prečkanje na Gruškovju mnogo lažje, da bo to možno tudi po stari cesti, torej brez vinjete. 

Na poslanko v državnem zboru Suzano Lep Šimenko, iz vrst stranke SDS, se je obrnilo več krajanov, ki so presenečeni nad dejstvom, da lahko mejo še zmeraj prečkajo le po avtocesti. 

Vzporedno je regionalna cesta, kjer bi bilo mejo mogoče prečkati brez vinjete, a je ta pred mejo z ovirami zaprta. Na hrvaški strani so prepreke že odstranili, na slovenski pa še zmeraj blokirajo cesto. Sicer gre za cesto, ki poteka skozi Žetale, natančneje most čez potok Maceljčica. 

Tako bi lahko prehajali tudi traktoristi, kolesarji, ostala vozila

Lep Šimenko vlado opozarja, da bi z odstranitvijo ovir poenostavili prehod lokalnih prebivalcev čez mejo. Tako bi prehod na tem mestu omogočili kolesarjem, kmetom. 

»Že pred leti smo opozarjali in izražali željo, da bi se omogočil tudi brezvinjetni prehod meje na mejnem prehodu Gruškovje, a je bil takrat izpostavljen problem s kadrom, ki bi ga zaradi nadzora na dodatni meji takrat morali zagotovili.

Ker se je sedaj schengenska meja prestavila južneje, sedaj ta problem več ne obstaja in tako več ni razloga, da se onemogoča prehod meje po regionalni cesti,« poudarja poslanka. 

Tako je poslanka Lep Šimenko podala pobudo vladi, da odstranijo tehnične ovire in tako uredijo prehod na Gruškovju po regionalni cesti. 

Pobuda je bila uradno oddana 1. februarja, vlada pa ima trideset dni, da nanjo odgovori. 

Starejše novice