Vlada je 19. decembra sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona - PKP7, ki ob številnih pomočeh gospodarstvu in prebivalstvu, pomaga tudi gasilcem.

V Pomurju deluje 237 prostovoljnih gasilskih društev, ki bi v ‘normalnih’ časih v teh dneh raznašala koledarje, s katerimi bi zbirali prispevke in donacije za svoje delovanje. Zbrane donacije so namreč pomemben del prihodka gasilskih društev.   

Večina društev ohranja tradicijo raznašanja koledarjev

Kljub temu da bo vlada prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov zagotovila dodatna sredstva, so se števila društva odločila, da bodo nadaljevala tradicijo, saj zakon to ob upoštevanju ukrepov dovoljuje.

Dušan Utroša, gasilski regijski poveljnik, pravi, da točnega podatka, koliko pomurskih prostovoljnih gasilskih društev se je odločilo za raznos koledarjev nima, meni pa, da večina. 

“Upam, da bo večina društev koledarje nosila tradicionalno. Seveda ne bomo vstopali v objekte, upoštevali bomo vse ukrepe, od mask, razkuževanja do primerne razdalje. Koledar se preda, vošči in gre naprej,” razlaga Utroša. 

Eni koledarje podarijo, drugi priložijo prazno položnico

Gasilski regijski poveljnik dodaja, da gre za zelo pomembno tradicijo in bi bilo škoda, če bi se prekinila. Kot smo tudi sami opazili, so se gasilska društva odločila za različne pristope. Nekateri koledarje podarijo, drugi tradicionalno pobirajo prispevke, spet tretji pa priložijo prazno položnico in se denar nakaže, ali pa koledarje pošljejo kar po pošti.

Sicer pa je Utroša za Sobotainfo še pojasnil, da bo vlada sredstva prostovoljnim gasilskim društvom namenila v različnih kategorijah. Ta sredstva bodo namenili za vozila in opremo društev. 

Utroša na koncu še poziva vse, da ob prihodu gasilcev spoštujejo ukrepe in se držijo pravil.

Trenutna situacija hud udarec za gasilce

V Gasilsko regijo Podravje pa je združenih štirinajst gasilskih zvez, ki skupaj tvorijo 106 gasilskih društev. Za gasilce iz Podravja, ki jim prodaja koledarjev predstavlja tradicijo in pomemben vir dohodka, je letošnje priporočilo, da koledarjev ne prodajajo, hud udarec. 

"Pomoč države je manjša kot tisto, kar bi od koledarjev dobili," pove predsednik podravskega regijskega sveta Janez Liponik

V Gasilski regiji Podravje pa sicer podatkov glede letošnje prodaje koledarjev ne spremljajo.

FOTO: Zvonko Žekš

S spleta

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kakič (nepreverjen)

Vem da me boste zdaj napadli, ampak kaj so pa gasilci mogoče kaj več? Če se ne sme velja za vse,aja bodo dvakrat dobili, od občanov in države. Regijski sram te naj bo za tvojo izjavo. Tradicij je nešteto pa se ne smejo izvajati. Aja, dokazov ni koliko se je prejšnje leto pobralo za koledarje, ker je boljše na Švarc, za piknike itd... Država pa da na podlagi dokazil.

Bu (nepreverjen)

Čisto prav povedano, gasilci bodo dobili dvakrat - od države in prostovoljnih prispevkov- druga športna društva pa eno veliko figo

In reply to by Kakič (nepreverjen)

Pgd (nepreverjen)

Kje pa piše da se ne sme raznašat kolendarjev??? Potrebno je bilo le upoštevanje priporočil NIJZ in to je vse, in zagotovo lahko trdim da so se vsa društva rega tudi držala.

In reply to by Kakič (nepreverjen)

Bu (nepreverjen)

Ja pa še od države skasirate

In reply to by Pgd (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

Kakič Ge pa pijše ka nesmijo koledare raznašati nindri v nikšon zakoni pa v nikšon ukrepi nej, tak ka ne bluzi.

In reply to by Kakič (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Kacic,ka bos pa te komenteral,ce jih bos nucal?

Kakič (nepreverjen)

Lipa, naj ti povem da sem član PGD,pa zato vem kako se dela, čeprav se s tem ne strinjam. S tem da bom rabo pomoč ste pa že dosadni, poznam moje društvo, zaradi x faktorjev nevem kakšno pomoč nismo sposobni nuditi. Toliko,da veš.

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Maska19 (nepreverjen)

Keri ste tak pametne, pa proti gasilcon, si te, da boste rabili kakršno koli pomoč (sicer vam ne želim), pozovite koga drugega. Pa srečno v letu 2021.

Trotlo (nepreverjen)

Butli kannjin nega para. Vecina drustev pa itak vaska folklora.

Maska19 (nepreverjen)

Pri gasilcaj je največ članov zavolo uniforme, ka se odijo z njov okoli kazat. Polega toga pa so ešče brezlačni pikniki, pa veselice na šterih ide vse na račun drujštva. Dosta od tej "gasilcov pa gasilk" pa ti lejko bole malo pomaga. Eno je gučati pa meti sujo vajo, drujgo pa je požar ali drujga nesreča. Rejsan pa je, da je večina dobra za pumpati vodo iz kleti, za kaj bole resnoga pa itak sigdar zovejo kakšno drujštvo, ge znajo ka delajo in znajo tudi pomagati.
Če pa poglednete kalendarije, so na njij v glavnom gasilci v paradnih uniformamaj, ka pa rejsan vsi obvladajo.
Pravilo pa je skoron bilo, da je po tiston, kda so kalendarije raznosili meli piknik, zna se s šterih pejnezov, samo to je vse za pomoč narode.
Je pa gasilstvo tudi ena od rejdkih organizacij, ge si lejko "gasilski general" pa tudi, če si šolo končo že pred 8. razredom.
Če što šče pomagati, lejko pomaga drujgin tudi če je nej gasilec.

In reply to by Trotlo (nepreverjen)

Maska19 (nepreverjen)

Tij si pa najde svoj vzdevek, nej ka se pod tujimi skrijvleš. 😤

In reply to by Maska19 (nepreverjen)

MALO SKROMNOSTI (nepreverjen)

Lepo je bilo navodilo vlade, da se LETOS NE SMEJO nositi koledar, ker bodo za to dobili denar od države GASILCI SE TEGA NE DRŽIJO še več regijski poveljnik LAŽE ta delitev koledarjev poteka isto kot vsa prejšnja leta IN NE UPOŠTEVAJO NAVODILA NIZJ k vsaki hiši kam pridejo prihaja do direktnega stika med gospodinjstvi in gasilci saj pozvonijo in čakajo, da jim prineseš denar šele nato ti predajo koledar. TOREJ PREDAJAMO DENAR BREZ VSAKEGA DOKAZILA, NA ROKIO, KAR JE ZA VSE KAZNIVO SAMO ZA GASILCE NE. ZAKAJ SE TO TAK NE DELA KOT BI SE MORALO DA SE KOLEDAR Z POLOŽNICO ODLOŽI V OMARICE ALI NA VRATA in ni potrebno nobenega stika. Kako pa jaz naj vem, da gasilca nista okužena in raznašata virus. Tu je vodstvo gasilstva pogrnilo.
Kar se pa denarja tiče, večina državljanov je tako 0,5% od dohodnine namenilo gasilstvu, NIKOLI NI PODATKA KOLIKO JE TO. Ne bi pa gasilcem škodilo da bi ta denar porabljali racionalno. Ali je potrebno, da vsako društvo v najmanjši vasi (čeprav je naslednja vas oddaljena le 3 km ali manj) ima sodobno gasilsko cisterno, kombi za prevoz moštva in poveljniško vozilo ? Koliko stane vzdrževanje teh vozil, celo pozimi, vozila pa sploh niso izkoriščena in rjavijo. Dandanes je gasilstvo tako zahtevno, da bi čisto zadosti bilo imeti za širše območje eno opremljeno profesionalno ekipo bilo bi polovico cenejše in dosti bolj efikasno.

slvkos (nepreverjen)

to da je teh gasilskih društev preveč se strinjam, če bi vska občina inela svojo enoto bi bilo dovolj no večje občine pa več ne pa vsaka vsa. v občini MT bi namesto 27 društev bilo dovolj 4

In reply to by MALO SKROMNOSTI (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

MALO SKROMNOSTI Ne bluzi z navodili vlade pa takšnimi, ka ta vlada nemre voditi hišni svet v bloki nej pa državo.

In reply to by MALO SKROMNOSTI (nepreverjen)

PGD (nepreverjen)

Vlada je sporočila v javnosti, da nesmemo nositi koledarjev. Smo pa naknadno dobili dovoljenje (Gasilska zveza Slovenije) od države, da se lahko koledarji raznašajo, ampak se morajo upoštevati navodila NIJZ. Lahko pa vaščani obiščejo gasilski dom, kjer na dvorišču lahko prevzamejo koledarje in donirajo sredstva, če želijo. Mi smo se odločili za slednjo in kdo spoštuje delo gasilcev in je sam gasilec, nas je obiskal in nam s tem izražil svoje spoštovanje in podporo.

In reply to by MALO SKROMNOSTI (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

MALO SKROMNOSTI..... JA KAJ PA TI BLUZIŠ IN PIŠEŠ NOROSTI, NAŠI GASILCI (GORIČKO) DAJO KOLEDAR V NABIRALNIK IN NE ČAKAJO -PARE NA RUKU -- ZRAVEN PA JE POLOŽNICA IN LAHKO NAKAŽEMO NA GD KOLIKOR HOČEMO IN TO JE TO.

In reply to by MALO SKROMNOSTI (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

J..... si vij vašo državno miloščino, če de sploj do njej prišlo!

pozorni (nepreverjen)

Tiste štere ste nika nej dale ne komentejrajte! Če bi dali bi vidli, ka se poleg njigve interne evidence že lejpe čas vpišavle ešče na lijsto, štera ide na DURS! Prinas je vidno delo gasilcov, tak na samoj zgradbe, kak tüde inače. Če pa v določene sredinaj mate plevel ste si sami krijvi. Glede opreme pa je tak ka so večinske delež prispevale vaščane, pa nej občina pa nej država zato se določeni v tau ne vmešavajte in pomejčite pred svijimi pragi!

Lajoš (nepreverjen)

Pozorni ne modruj! če je prepoved,je prepoved, tudi za žičničarje so prišli inšpektori,pa tudi vam bi mogli, nej ste gasilci vsemogoči. Dosti nas je ka bi tudi kaj imeli ali smo brez vsega ostali pa se ne sklicujemo na takšne kot vi.

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Pgd (nepreverjen)

Nikjer ni bilo zapisano da je prepovedano raznšanje kolendarjev, le potrebno je bilo upoštevanje pravil NIJZ .

In reply to by Lajoš (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Ne oglasam se več dosti krat, ker menim, da večina komentira vse drugo kot članek, ki o necem poroca.
Sam sem nosil v preteklosti koledarje za gasilce in sportnike. V vecini prmerov smo bili lepo sprejeti, tudi ce nas je kdo kritiziral nam je nakoncu dal prispevek po njegovi presoji. Ljudje so si zeleli pogovora in na koncu smo bili eni in drugi zadovoljni.
Srecno v letu 2021

. (nepreverjen)

znajo ka se na državo ne morejo zanesti

Janez jansa (nepreverjen)

https://youtu.be/J7VuZNoi93o Ze leta in leta nazaj si kradel jansa ,slovencem lagal,spizdi ti opica ena baraba

okolica Murske (nepreverjen)

Tudi k meni na dom so prišli ponudili koledar in konec 20 € sem ,dal več ne morem .Ampak je bilo povedano da se koledari ne bodo nosili se pač ne bi smeli nositi .Pokasirali bodo po vaseh in še od države .

Sovič-1 (nepreverjen)

Ne želim nikomor,ampak ko boste potrebovali GASILCE pokličite FRIZERJE,ker proti njihovem odprtju nimate nič! FRIZERJI so trenutno v tej situacijo najbolj potrebni,zato lahko imajo odprto.Koledar lahko dobite brezplačno,nihče vas nič ne prosi(prostovoljni prispevek),pri frizerju pa ni tako,tam vas pa skasirajo!malo razmislite preden pišete komentare!

realnoo (nepreverjen)

Gasilci hodite namensko delit koledarje zato je vprasanje glede prostovolnega prispevka relativno. V nasi vasi se hitro razve koliko je kdo dal oz. kdo ni prispevo:)
Moje njenje je, da je dalec prevec drustev. Glejte samo MURSKO SOBOTO OZ. OKOLIS: vescica, kupsinci, cernelavci, pusca,... Vsaki kilometer pgd s svojo opremo:)
BOLANOOO

In reply to by Sovič-1 (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Sovič, tij si še smotani, če bi rad znal ali se pa budalo delaš je vsako PGD sofinancejrano z proračuna države, kar se tiče nabave opreme, seveda v skladu s klasifikacijo društva,ter občinskega proračuna, Idi na erar, pa si pogledni javno dostopne podatke za vsako gasilsko pa ostala društva kelko dobijo javna sredstva, tak ka ništerne bi mogli pijtati ge so pare, tudi PGD in to večino

In reply to by Sovič-1 (nepreverjen)

pšemek (nepreverjen)

...ŽE PA VSI PAMETNI...EJ MOJI SLOVENCI , FAUŠIJA NA VRHUNCE,RAJŠI SE VSAK ZA SEBE NAJ BRIGA....

grbanj (nepreverjen)

oj joj če bi faušija gorela naj poberajo kak so do zdaj za koledare itak je pitanje kda pa kelko dobijo od te vlade štera eno guči drugo pa dela eni so še iz prve runde nej dobili nika

POZOR (nepreverjen)

Gasilci kradejo in goljufajo.

..... (nepreverjen)

Sramota za ene ka se na gasilce spravlate pa či bi 2x doubili pomoč pa nema veze , nej ka bi van slučajno kuča ali pa stanovanje gorelo ne zofte jih pa ne joučite znajdite se kak se znate, itak jih n enucate.

Na pomoč (nepreverjen)

Pri gasilcaj je največ članov zavolo uniforme, ka se odijo z njov okoli kazat. Polega toga pa so ešče brezlačni pikniki, pa veselice na šterih ide vse na račun drujštva. Dosta od tej "gasilcov pa gasilk" pa ti lejko bole malo pomaga. Eno je gučati pa meti sujo vajo, drujgo pa je požar ali drujga nesreča. Rejsan pa je, da je večina dobra za pumpati vodo iz kleti, za kaj bole resnoga pa itak sigdar zovejo kakšno drujštvo, ge znajo ka delajo in znajo tudi pomagati.
Če pa poglednete kalendarije, so na njij v glavnom gasilci v paradnih uniformamaj, ka pa rejsan vsi obvladajo.
Pravilo pa je skoron bilo, da je po tiston, kda so kalendarije raznosili meli piknik, zna se s šterih pejnezov, samo to je vse za pomoč narode.
Je pa gasilstvo tudi ena od rejdkih organizacij, ge si lejko "gasilski general" pa tudi, če si šolo končo že pred 8. razredom.
Če što šče pomagati, lejko pomaga drujgin tudi če je nej gasilec.

PGD (nepreverjen)

Na pomoč mi prosim povej, da v nesreči kdo ima čas slikat??? Da bi bili na kolendarjih slike iz prizorišč. Sama sem gasilka in sem bila že na večjih požarih, kjer sem pomagala gasit, tudi letos, ko sta bila celo dva požara. Za svoje društvo vem povedat, da nobeden ne stoji pri vozilu in slika, vsi pomagamo sočloveku! Če bi rad slike, se obrni na sobotainfo in naj ti pošiljajo, ko dobi katero koli društvo poziv za intervencijo.

In reply to by Na pomoč (nepreverjen)

Na pomoč (nepreverjen)

Je bijla rejsan nesreča ali pa ste si zakurili, ka se tudi dogaja?
Slike pa lejko dobijte pri svoji članaj, večina je na intervencijah tak ali tak statistov ali pa so tam za modruvanje in delanje panike.

In reply to by PGD (nepreverjen)

PGD (nepreverjen)

Na enem delu Goričkega vsa društva (gasilci, nogomet, kulturna društva) raznašajo koledarje, na različne načine. Bodimo iskreni in si priznajmo, da razen gasilcev, drugim društvom ni tak problem denar. Saj nogometaši glih drugo leto ne rabijo novih dresov, trenirk,... Gasilci pa rabimo zaščitna oblačila, gorivo, opremo, saj nesreča ne počiva, pa čeprav je epidemija in je vse zaprto in prepovedano. Če želimo pomagati VAM, se sami tudi moremo zaščititi, saj večina nas je prostovoljnih. In glede te pomoči, ki bi jo naj dobili. To je samo predlog, ki še ni sprejet in še je vse odprto. Tako, da še ta denar nimajo gasilci in vprašanje, če dobimo in kdaj. Gasilci so humanitarna organizacija, ki pomaga sočloveku. Na gasilce se vsi znajo spravljati, ko pa pride do požara/nesreče, kdo je prvi? Zanimivo, da v tem 7 paketu so problem samo gasilci, kaj pa drugi predlogi, ki so že sprejti??? Problem, je smo za gasilce in za zaposlene, ki delajo v tem času? Zakaj, zato, da se izpostavljamo tveganjem. Za tiste, ki so zaprti in vseeno dobijo 700 eurov na mesec pa je vse ok.

Nekdo75 (nepreverjen)

Ne rabijo novih dresov in kopačk ravno za vsako sezono, treba pa plačat drage sodnike, treba vzdrževat igrišča, (košnja, črtanja,zalivanje), topla voda po treningih in tekmah, prijavnine za nastopanje, veliko veliko ostalih manjših stroškov. In kje takšna manjša rekreacijska društva dobijo denar? Od vstopnine kar sedaj ni možno, od prodaje pijače na tekmi kar sedaj ni možno in od koledarjev, kar naj nebi bilo možno. Žal se bo verjetno kar nekaj športnih društev prisilno ugasniti, glavno da ma vsaka vasica z 20 prebivalci svojo gasilsko društvo, da lahko pobirajo denar. Le kako bojo naši otroci zgledali čez 10 let če nebo niti več športnih društev v določenih krajih?? Aja med gasilce bodo šli in čakali veselice vsako soboto da se ga lahk nažgejo. Žal

In reply to by PGD (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Nekdo, imaš popolnoma prav! Ge pa te je telko intervencij imelo eno PGD malo na Goričkem, sam sem član, pa mi nemamo včasih za desetino za vaje ljudi. Ne glumite samo z gasilstvom. V soboški UE je 5 popolnoma društev opremljeno zadostna. Pika.

In reply to by Nekdo75 (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

meni so prinesli kolrdar
in odklopili akomulatur
prokleti bili

Neopredeljen (nepreverjen)

Norost, naj bi vsaka hisa dobila poloznico, pa bi se placalo, pa koledara ne bi trbelo okoli nositi, pa si stroske delati s koledari, ker jih itak nihce na steno ne vejsi, vsaj pri nas je tak, vrzemo ga v kos... ovaci pa je res, sigdar raje dan gasilcon, kak pa komi drugemi...npr Turniskim strelcem, ki majo nad seboj velikega magnatorskega sponzorja pa se povrh vsega si upajo prositi denar...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice