Zjutraj smo poročali o junaškem dejanju pomurskega policista, junak v modrem Dejan Kranjec nam je zdaj zaupal več podrobnosti o reševanju otroka.

V bližini stojnice Policijske uprave Murske Sobota na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejem Agra 2023 v Gornji Radgoni je včeraj, okrog 12.30, prišlo do nesreče. 

Na radgonskem sejmu se je otrok začel dušiti, nemudoma pa mu je pomagal pomurski policist Dejan Kranjec iz Policijske postaje Lendava, ki je otroka dvignil, poteptal po hrbtu in mu s tem odstranil tujek (piškot) iz žrela. Otrok je spet zadihal in bil predan v nujno medicinsko oskrbo.

Pogumnega in požrtvovalnega policista smo povprašali več o usodnem trenutku, ki bi se lahko brez njegove pomoči hitro sprevrgel v tragičnega. 

»Takšen stisk in srčnost sem redkokdaj začutil«

Kranjec je kot policist Policijske uprave Murska Sobota včeraj delal na stojnici na sejmu Agra, okoli 12.30, je do njega pritekel eden izmed razstavljavcev, ki ga je vprašal, ali zna oživljati oziroma mu sporočil, da imajo otroka, potrebnega pomoči.

»Takoj sem stekel tja, videl otroka, ki ni dihal in je bil že rahlo pomodrel, ob tem pa sem okoli njegovih ust videl ostanke hrane,« se spominja prvih trenutkov grozljivega prizora.  

Hrabri policist nam je povedal, da je - sodeč po znakih - takoj vedel, kako ukrepati:

»Domneval sem, da se je dušil oziroma mu je zdrsnila hrana v sapnik. Takoj sem ga obrnil, s trebuhom navzdol čez levo roko in ga z desno rahlo udaril v predelu lopatic, po dveh treh udarcih je otrok izpljuval hrano, začel je dihati, zajokal.«

Junak v modrem je otroka nato predal reševalcem, ki so bili na kraju prizorišča. 

Kranjec kljub plazu pohval ostaja skromen, prepričan je, da bi sleherni posameznik enako postopal: »Vsi bi po moje isto ukrepali, takoj moraš odreagirati.« Ob številnih zahvalah pa se ga je ena še posebej dotaknila, neizmerno hvaležnost je izkazala otrokova babica, ki ga je od sreče močno objela: 

»Takšen stisk in srčnost sem redkokdaj začutil. Vsi razstavljavci so kar onemeli in zaploskali, ampak nato sem nadaljeval z delom.«

»Sploh nisem razmišljal, spontano sem odreagiral«

V sklopu službe policisti prestajajo razna usposabljanja, ki jim pomagajo ukrepati v tovrstnih situacijah, najprej začetna, nato pa še obnovitvena, nam je razložil simpatični junak v modrem, tudi letos je imel priložnost vaditi oživljanje na lutki, ki mu je pomagalo pri spontani in nemudni reakciji:

»Sploh nisem razmišljal, spontano sem odreagiral.«

Sprva je pomislil, da bi uporabil Heimlichov prijem, ampak ko je videl otroka, je takoj ugotovil, da bodo zaradi otrokove velikosti za sprostitev dihalnih poti potrebni drugi oprijemi.

Prvič v stiku z oživljanjem osebe

Policist Policijske postaje Lendave, ki se je v svoji dolgoletni karieri srečal z marsičim, nekaj časa je deloval tudi v tujini, med drugim v Severni Makedoniji in Bolgariji, se je na sejmu v Gornji Radgoni prvič srečal z oživljanjem, kljub temu pa se je hitro in ustrezno odzval.

»Odreagiral sem tako kot ob katerikoli drugi policijski nalogi, ni me zgrabila panika. Greš pogledat, narediš tisto, kar veš. Tudi po dogodku nisem doživljal stresa, vrnil sem se k delu na stojnici.«

Kaj pa otrok?

Kranjec, ki je januarja letos obeležil že 20 let delovanja v uniformi, nam je še povedal, v kakšnem stanju je otrok, ki bi se skoraj zadušil. Po zadnjih podatkih ni prišlo do resnejših poškodb.

Komentarji (21)

Bravo... (ni preverjeno)

Čestitke za hitro in prisebno ukrepanje. Zasluži si vse pohvale.

realnooo (ni preverjeno)

ZGANJANJE MEDIJSKE PROPAGANDE V PRID DOLOCENIM KADROM.
KDA SAN GES ENOMI ZIVOT REJSO, POLICIJA BILA PAULEK, NITI ZAHVALO SE MI JE NEJ NISCE!!!
KDA PA SE GASILEC, POLICAJ, SPORTNIK SPRDNE PA VCASIH MEDIJSKI CIRKUS!!!

Oleander (ni preverjeno)

Govedo

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Vrana (ni preverjeno)

Ime in Priimek daj, pa seti vsi tu zahvalim junak

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

O.G. (ni preverjeno)

Vsa čast policistu Dejanu. Dandanes 50% ljudi raje pogleda vstran kot pa nudi pomoč ostalih 50% pa slika in snema poškodovanega.

realnooo (ni preverjeno)

ka Tau mas kaksne uradne podatke IZ statistk???
VERJETNO BI TI KRAJ GLEDO, DRUGI BI ZE POMAGALI.

In reply to by O.G. (ni preverjeno)

jokoloko (ni preverjeno)

Bravo ka je bil telko priseben in je dobro odreagejro, ampak ne ven zakoj je zdaj to junaško dejanje. Vej pa to spada v njegov opis del in je za to tudi usposobljeni. Policaji majo tej tečaje prve pomoči kak v takšnih primerih odreagejrati. Junaško bi bilo, če bi maloga Mura odnesla in bi on za njin skočo pa ga rejšo. Te bi bil junak. Zdaj je pa pač samo pravilno odreagejro in dečki nudo prvo pomouč kera njemi je rešila življenje. Bravo za policaja, ampak nekšo hudo junaško dejanje pa to glih neje bilo.

Gost555 (ni preverjeno)

Pa jebo te bu…. Eno, vejpa zivot njemi je rejso!! Pa ka je s tebof narobe? Ka je za tebe vec kak nekomi resiti zivljenje?

In reply to by jokoloko (ni preverjeno)

NAKLADalka (ni preverjeno)

Večina lidij bi (oz. je), samo od daleč gledala, slikala, pa modrüvala, predvsem tisti ka so skoz najvekši lapaši pa pametnjakoviči,...ka ne bi kaj zajeb.li bi se rajši naslajali pa pametovali,...

realnooo (ni preverjeno)

TAU VERJETNO O SEBI PISES KER 99% LIDI BI UKREPALO PO NAJBOLJSIH MOCEH IN ZNANJU...

In reply to by NAKLADalka (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

CE BI OSEBA KA JE DECKA REJSILA BILA DOKTOR, SE VERJETNO ZDAJ NE BI O TON PISALO V MEDIJIH. PROPAGANDA,

edwn (ni preverjeno)

Pametni ste vsi,ko bi trebalo pomagat pa rep med noge.Bravo za se komentarje,gnoji...

majmun (ni preverjeno)

goloba lehko za noge, ne bi ti eno gorilo

V vrtece sakše dan (ni preverjeno)

Zakaj nikoli ne delate takih reklam VZGOJITELJICAM PO SLOVENIJE, katere vsakodnevno rešujejo na ta način otroke??

Gost555 (ni preverjeno)

To ne guce okoli ka dece vec ne dan v vrtec…..pa dvomin ka saki den mate nekoga ka se disij in je ze cejle plave. Sicer pa nebi skodili kaksi nadzori v vrtecaj pa solaj.

In reply to by V vrtece sakše dan (ni preverjeno)

Nevoščenost ,,, (ni preverjeno)

Debeli Fukjenec, gnoj sobočki, nevoščeni si sakšnemu, šteromi se nameni javno pohvalo za
plemenito dejanje.

realnooo (ni preverjeno)

tablete popustile?

In reply to by Nevoščenost ,,, (ni preverjeno)

Tunččč (ni preverjeno)

Bravo, čestitke.

lukčev mesec (ni preverjeno)

ČESTITKE gospod Dejan ❗❗❗

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Takšni policaji in njihova dejanja, dvigajo ugled Policije.

BRAVO ❗

Le-er (ni preverjeno)

večina njihovih del pa daje sramoto

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Jože Habjan (ni preverjeno)

Vsa čast policistu ,ki je v danem trenutku,odločno reagiral,kerje pravilno naredil, je napravil odličen rezultat ,otroku je rešil življenje.

Starejše novice