Murskosoboška avtobusna postaja že od leta 1971 stoji v samem središču mesta. Njena selitev na obrobje v bližino železniške postaje je bila predvidena že pred leti, a zaradi zapletov do selitve še ni prišlo.

Lastnik in upravljavec avtobusne postaje v Murski Soboti je podjetje Avtobusni promet Murska Sobota, ki za obratovanje prometnega dela avtobusne postaje letno nameni približno sto tisoč evrov. 

"V ta znesek so zajeti stroški vzdrževanja stavbe, stroški zaposlenega osebja, amortizacije, energije, čiščenja, telekomunikacij, komunalnih storitev, porabljenega materiala in podobno," pojasnjuje direktorica Ana Kralj.

V prostorih avtobusne postaje so poleg prostorov, namenjenih opravljanju avtobusne dejavnosti, še prostori avtošole, gostinskega lokala in turistične agencije. Na murskosoboški občini sicer poudarjajo, da od namena izgradnje nove avtobusne postaje niso odstopili in so trenutno v fazi iskanja finančnih virov.

Zadnja obnovitvena dela leta 2015

Skozi leta je bila avtobusna sicer postaja deležna različnih obnovitvenih del. Leta 1999 je bila dokončana rekonstrukcija obstoječih prostorov avtobusne postaje in zgrajen nov prizidek. Vrednost investicije je takrat znašala približno 300 tisočakov. 

Po letu 1999 je bila izvedena še ena rekonstrukcija prostorov, v katerih se nahaja turistična agencija, v letu 2015 pa so obnovili streho, elektroinštalacije in poskrbeli za druga vzdrževalna dela. Vrednost investicije je znašala približno 30 tisočakov.

Ideja o selitvi

Spomnimo, da se je že pred leti rodila ideja o preselitvi avtobusne postaje s Slomškove na Ulico ob progi k železniški postaji, vendar ta vse do danes še ni bila realizirana. Razlog za to tiči tudi v protestih stanovalce, ki so pred leti podpisovali peticijo proti gradnji na novi lokaciji, zato je občina leta 2015 projekt zaustavila.

Leto kasneje so v arhitekturnem studiu Kalamar izrisali idejno zasnovo, v kateri so si avtobusni in železniški promet zamislili v sklopu skupne potniške postaje, ki je enostavno dostopna s sistema vpadnic in obvoznih cest Murske Sobote. 

Prijazna uporabnikom

Na Ulici ob progi zdaj poteka gost promet, saj jo veliko ljudi uporablja kot obvoznico. Z novo ureditvijo bi se ta težava lahko rešila, saj bi bila ulica preurejena v slepo ulico in bi s tem postala prijaznejša do otrok. Postaja bi bila urejena tako, da bi bila za uporabnike karseda varna, vsak obiskovalec pa bi cesto prečkal samo enkrat, preden bi dosegel postajni plato.

Takratna zasnova sicer predvideva tudi postavitev strehe, opremljene z okrasnim vzorcem, izrezljanim v lesene deske, ki služijo kot zaščita pred soncem in obenem izboljšujejo akustiko.

Komentarji (40)

niksoon (ni preverjeno)

opet FAKE NEWS!

sobočanec 75 (ni preverjeno)

Škoda, da ta skupna postaje že ne obratuje, saj kot vsako mesto, bi tudi MS morala imeti obe postaji na eni lokaciji, zaradi lažjega pretoka uporabnikov in turistov, ki obiskujejo naše kraje.

fps (ni preverjeno)

Finančni vir je odišel v drvarnico.

bejle zavec (ni preverjeno)

Me ne zanima kaj delate z toto butasto postajo. Bi raje nekaj naredli z kroznimi pa z semafori ki ste jih tak "pametno" v soboti pa okolici postavili da dolgi avto sploh nemre skoz 3 izvoz pelati brez da bi nazej vozil in naprej iz kroznega!

krožni (ni preverjeno)

Točno tak, v krožnon na Prešernovi se okoli lejko samo v malon avtoji pelaš.

In reply to by bejle zavec (ni preverjeno)

bumbambum (ni preverjeno)

tou je najmanjši rondo v državi...prometna znamenitost

In reply to by krožni (ni preverjeno)

Šofer (ni preverjeno)

Zatou se prejk po krougi pelaš

In reply to by bumbambum (ni preverjeno)

bejle zavec (ni preverjeno)

zato pa so delavci za bozic al novo leto neven ze kda, sli pa dixi wc sred kroznoga postavili da jin tuj smrdi toti mali krozni... isto na enem meste v ormoze pa bog ve ki vse se je tak za 1k nareto

In reply to by Šofer (ni preverjeno)

Ne laži (ni preverjeno)

krožni komentator, vej pa tau je krožni promet ka se prejk pelaš, nika je nej naraube.

In reply to by krožni (ni preverjeno)

Zgodovina. (ni preverjeno)

Mogoče pa je nej kriv krožni ali avto, ampak voznik? ?

In reply to by bejle zavec (ni preverjeno)

srakadraka (ni preverjeno)

Lahko pa bi prepovedali dolge avte. ;)

In reply to by Zgodovina. (ni preverjeno)

krožni (ni preverjeno)

Lejko pa prideš in ti dan moj avto pa da te vidin. Če ti grata mo javno plačo objavo v vseh novinaj ka si ti največji šoferski car.

In reply to by Zgodovina. (ni preverjeno)

SOBOTA ZAPUŠČENA (ni preverjeno)

V Soboti samo to imamo ka so nam naredili predniki, dolgo časa nazaj. V zadnjem času nič pametnega v Soboti razen (drvarnice, stadiona) samo dosta obečavanja pred vsakimi volitvami, dejanj pa nič. To ka se je zgradilo za Jugoslavije to imamo v Soboti in takrat se je razvoj mesta stavo. Vse kar ste napravili občinari je po celi Soboti omejitev 30 km/h. To ka take brezzvezne stvari financirate kak je drvarnica je sramota, naštejte mi vsaj eno stvar v zadnjih 20 letih ka ste napravili - zazidali v Soboti absolutno nič. Avtobusna postaja je sramota, sramota za Soboto je letno kopališče, na najbolj prometni cesti Sobota - Rakičan nega kolesarske steze še več je omejitev na 50 km/h.
Kama idejo ti pejnezi ????? občinari.

Oliva (ni preverjeno)

DF pametnjakovič od pametnjakoviča tablete vzemi že na tešče ka ti nede cejli den prebijalo. Kmet zabiti.

In reply to by SOBOTA ZAPUŠČENA (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Ne piši bedarije. Kolesarska steza je.

In reply to by SOBOTA ZAPUŠČENA (ni preverjeno)

SOBOTA ZAPUŠČENA (ni preverjeno)

Kolesarske steze Rakičan - Noršinska cesta MS NEGA , pa tu je največji promet v trgovske centre Interspar itd. Ne bo bedarija ko se bo kaj zgodilo.

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Tam na Ledavi niti postenoga mosta nega.

In reply to by SOBOTA ZAPUŠČENA (ni preverjeno)

cezar (ni preverjeno)

selitev avtobusne je bedarija, če se to napravi, te še nede lidi v centri. Obstoječo bi trbeli podrejti, pa napraviti novo - moderno. Deca ka pridejo z avtobusami do še več časa odli do cpš-ja, v zimi to nej glij fajn. Prometna politika MOMS pa je tak ali tak totalna katastrofa. Sicer pa znamo što jo že lejta vodi, pa nej napravi nika.

krožni (ni preverjeno)

Eh, bouga deca.... mogli do 200m duže iti do šoule. Ka pa tisti ka se z vlakon že zdaj v šoulo pripelajo? Kak li tisti do šoule pridejo. :)

In reply to by cezar (ni preverjeno)

Sosedadanica (ni preverjeno)

Moj sin se vozi v soboto v solo vsaksi den. Pa zaro gleja kakso je vreme. Ce gre z avtobuson je meje moker. Vzimi pa popizdi ce gre z cugon ker so plocniki ne spucani pa vse samo sprica okrok. Te pa ti pametjakovic meni pove kerih vec se vozi z avtobuson. Solarov ali delavcov. Jaz bi avtobusno selja blize soli ne dale vkrej. Ka ti tele se ze dugo nisi vozja z avtobuson. Pa ne seri bedarij.

In reply to by krožni (ni preverjeno)

im (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjan s ten, v sakšon velkon varaše je avtobusna postaja v centre oz. poleg centra mesta z razlogon, poleg toga pa se še šolska deca največ vozijo z busame in se gvušno pozna če morejo tisteh 700-800m duže odite, pozime pa še sploj...

In reply to by cezar (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Ne bi bilo slabo če bi vi pametnjakovici tudi kaj zgradili.

In reply to by cezar (ni preverjeno)

narod ne čuda (ni preverjeno)

Naj jo selijo k železniški postaji, na ovo stran na Industrijsko ul., ge je cesta zadosta šurka, je podhod, nede tak moutila stanovalcov pa ogrožala njihovo zdravje.

blesaviprlek (ni preverjeno)

gnesden lejko ze saki blesavi zbira peticijo

luc-ifer (ni preverjeno)

Mislim ka bi najbokše bilo če bi vsak ka komentera pa ma svojo idejo to pretvori v realnost in vsak sebi naj napravi svojo postajo pa svoje krožišče pa svojo ograjo ka ja ga nede nišče maoto gda de pejneze šteo?

.. (ni preverjeno)

Preseliti k btc ju, ker bo tam mekdonlads.

Znebite se polžev (ni preverjeno)

Mene pa zanima koliko stane na letni ravni Sobočanec , ki penzioniste , " kao zastonj " vozi v nakupovalne centre , če se to lahko napiše , se mi ne da iskati na ERARJU.

.. (ni preverjeno)

Danes so spet malo flikali pri dom tehnike pa travo so van spucali keri čitate knjige, ka se keri ne spotekne. Čestitke.

PrekM (ni preverjeno)

Či že nedo nove napravili naj vsaj to staro obnovijo. Zgleda kak či še nikdar od 1970 nej bila obnovlena. Nekšne mavrične barve na stebraj pa ne ven ka še vse...

nema veze što (ni preverjeno)

še bolj prometno je na partizanski ulici, ki je vzporedno z ulico ob progi. je nevzdržno za normalno življenje. avtobusna postaja na tej lokaciji bo katastrofa za tam živeče

butalec (ni preverjeno)

Narod, pa ka bi sploj radi?
Dobili ste Expano (ta bi ge avtobusno preselo), dobili ste reflektore, dobili te Soboške lekarne, dobijte še en novi rondo - na prometnoj transverzali Predanovci-Polana Gorica_Markišavci, ka nede več zastojof na osi Kiev-Barcelona;
same super truper pridobitve,
vij pa javkate, ka mamo luknjaste ceste, zašnofano knjižnico, nekulturno zaraščeni kulturni trg,....
vej pa veselite se tistomi, ka van je jara gospoda dala, nej ka samo jamrate

caci (ni preverjeno)

ge smo dobile rondo gorica markisavce?

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Cort (ni preverjeno)

Zaj majo lep prostor na murinem dvoriscu za postajo, ni potrebno da jo postavijo med bloka in hise, Ulico ob progi pa lahko zaprejo ze zdaj, ce se pa caka da na ten ozkem poligonu pride do nesreće pa naj bo...

gostja 426 (ni preverjeno)

Če de šla na novo lokacijo - kama do jo stisnole? Težko si predstavlan, ka se tan en avtobus lejko obrne. Ul. Arhitekta Novaka de preobremenjena, Partizanska še bole. Trbej tüdi na tou mislite, nej samo risati škatle, dragi "arhitekti" in "urbanisti" v MS. Kak de stanovalcon? Tou ne premišlavle nišče, sama živin nedaleč od postaje, pa znan, ka nemreš živeti nekaj metrof kraj. Edina možnost je, če porüšite staro kirurgijo. Pa ne navijan za tou, ker pri nas nega spoštovanja do starih zgradb.
Če de ostala na stari lokaciji - naj se jo obnovi, pa naj obnovo vodi nešče z okuson. Tou, ka je v mavričnih barvah, pa z grdimi kovinskimi objekti, pa s takšno okolico, je nedopustno, zgleda kak degradirano območje. Pa naj nehajo svetiti z neprimernimi lučmi po cejli okolici, ker je tou svetlobno onesnaževanje, naj se odstranijo tüdi grdi plakati pa prašnati parkplac, naj se vse območje že enkrat uredi.

Cort (ni preverjeno)

Pred leti ko je postalo aktualno seliti to AP je bil idealen prostior za novo prek program, tan kak sta zaj avtosalona pa plin. Pa....

Cort (ni preverjeno)

; proge

Cort (ni preverjeno)

Se se kdo spomni kak dolgo so obnavljali ledavski most , ćeš da je kao spomenisko al pa Neven vec kak zasciten pa koliko je tou kostalo? Te pa kak hitro so ga porusili, za tiste pejneze bi lejko kupili tiste lokacije na industrijski za AP. Pa ne pozabimo ka je te mela Mura se 6 tisoc delavcov, množiice so hitele na ap v mesto. Ce se. ka dela naj se razmisle, Pa se neka, zakoj se se zaustavlja promet z semaforji? Ge je skrb za cist zrak?

Sebi (ni preverjeno)

Vsakoga neka veseli, mene nogomet ne briga pa sen kak sobocanec rad ka mamo dober klub pa lepi stadion, pa majo ljudje kama ite za vikend, fala tuj za Expo( ime me edino moti, dajte neka nasoga—npr DVERI al pa ka podobnoga, pa man jes pa se puno ljudi kama ite, nucamo se kolesarske steze , do martjanec, norsinec- rakican,. Pa tuj lepo avtobusno postajo, sigurno pa nej tan ge nisterne zaj veseli ( v stanovanjskem naselju,) mogouce pa mislijo 30 let naprej da do avtobuse kao elektricni , pa se te nedo po lufte leteli .

Sebi (ni preverjeno)

Pa ka sen ze tu gor, ka se tice kopalisca , jes odin ze od mladoga, prece let... je zaj lepo Obnovljeno pa se majo plane dale. Ce pa koga srbi ka bi meo tu Neven kako super cudo naj ne pozabi da je tou mestno kopalisce, podobmo kak indreg, (okoli nas mamo Puno kopalisc pa lejko ta ide) ka si sto misle ka mo te lejko za se male peneze se seg odili ? Kam do te sla saki den deca? Pa penzioniste ? Puno ljudi v sobote je nej glij peneznatij

Gess (ni preverjeno)

Ka pa potrosnikovo skladisce? Tuj tan je fajno mesto, tou je nej glij kaka stara lepota like bi krasila mesto

Starejše novice