V le nekaj dneh je v Pomurju skokovito naraslo število okuženih s koronavirusom, žarišče okužb je Ljutomer oziroma tamkajšnji dom starejših občanov. Svojci stanovalcev zmedeni in brez pravih informacij.

Minuli petek so v ljutomerskem domu starejših zabeležili prva dva pozitivna primera, do danes jih je skupno že 33, od tega sta najmanj dve okužbi potrjeni pri dveh zaposlenih.

Pogovarjali smo se s Suzano Kolbl, ki ima v Domu starejših Ljutomer svojega očeta, s katerim se vsak dan sliši po telefonu.  

Ostaja veliko nejasnosti

Kolblova pravi, da je zmedena in v negotovosti, saj so od petka, 13. marca, ko so jih iz doma obvestili, da ne smejo več prihajati na obisk v dom, informacije o dogajanju v domu zelo skope. Sicer je klicala v dom, kjer so jo potolažili, da se njen oče dobro počuti, vendar še vedno ne ve, kaj naj narediti.

“Begajo me informacije, da jih naj tisti, ki imajo radi svoje starše, vzamejo iz domov. Jaz imam rada svojega očeta, vendar sem zmedena, kaj storiti. Ali ga vzeti domov ali ga pustiti tam. Če ga vzamem domov … ne vem, če je v tem trenutku okužen ali ne. Doma smo svojci, otroci, dojenčki. Ali imamo potem večje možnosti, da se tudi mi okužimo. Ali ga pustim tam, pod kakšnimi pogoji je tam, ne vem, glede na to, da je nepokreten.”

Zanima jo, ali so vodilni v domu storili vse, kar bi morali, ni ji jasno, zakaj je ravno v ljutomerskem domu prišlo do take nenadne eksplozije okužb. Zato se porajajo številna vprašanja: “Se je to vedelo že prej, pa se nam ni povedalo, so sprejeli vse ukrepi, ki bi jih morali?”

“Mi, kot svojci nismo smeli prihajati v dom, na drugi strani pa slišimo, da nekateri še prihajajo v dom po hrano, da so se nekateri stanovalci prosto gibali po mestu. Te stvari nas vse begajo.”

Zdrave na novo lokacijo

Obrnili so se tudi na županjo, ki jim je pojasnila, da skušajo urediti, da bi zdrave stanovalce premestili na drugo lokacijo.

“Da bi tiste, ki še niso okuženi premestili na novo lokacijo, se mi zdi zelo pozitivno, in sem takoj za.”

Spomnimo, da so danes pristojni opravili ogled hotela Bioterm Mala Nedelja opravili. Ocenjevali so primernost hotelskih sob za premestitev zdravih stanovalcev iz doma starejših v hotel.

Po naših informacijah so hotel ocenili kot primeren za selitev, ki naj bi bila mogoča za 15 do 20 stanovalcev doma v Ljutomeru. Pred selitvijo bodo morali soglasje za začasno premestitev podati še svojci in vodstvo doma naj bi njihova soglasja že pričelo pridobivati.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
huda teta (nepreverjen)

In ravno Olgina nekdanja svetnica se oglasi. Seveda je dom bil zaprt za obiskovalce in zato je brez veze natolcevat, da je kdo tuj prinesel virus.
V kolikor pa je kakšen stanovalec tudi odšel v mesto pa je to pač tako, da dom ni zapor, kjer bi oboroženi stražarji varovali izhod.
Sicer pa dvomim, da je tudi kak sranovalec prinesel virus, če je že bil zunaj.
Mogoče ljudje, ki so koga videli zamenjujejo stanovalce doma z onimi, ki so iz doma Lukavci in stanujejo na različnih lokacijah v Ljutomeru in tudi občasno gredo na sprehod.
Tudi 90 zapsolenih je in vsak dan pridejo in odidejo in sigurno jih večina sploh ne ve, če so okuženi.
Potem so še zdravstveni delavci, ki vsak dan hodijo v dom.
Tak, da Suzana, ne na pamet. Saj vemo, da bi rada sedaj Olgi v bran stopila.

hud stric (nepreverjen)

- a tebi je normalno, da se tako veča število obolelih,
- normalno, da skrivajo informacije pred javnostjo,
- normalno, da niti zaposleni ne vedo točno kaj se dogaja (kako naj potem prav ravnajo)
- da ne vedo niti kdo od njih je okužen (kako se ga naj potem izogibajo)
- da nikjer informacije če se je vodstvo testiralo (oz. da se sliši, da je bolezen tja prišla prav iz teh krogov)
- normalno, da se gredo ljudske kuhinje in delujejo tudi ko je vse ostalo že zaprto

če ti je to normalno, potem se strinjate s tem, da se pač okužuje Ljutomer zaradi tega ker se gredo ekonomsko pridobitniško dejavnost kot da so restavracija in ne prvobitno dejavnost oskrbovanja starejših...

četudi se je oglasila "svetnica" to ne pomeni, da niso bila izpostavljena dejstva, oz. verjamem, da bi marsikateri ki ima tam starše najraje koga "ne samo okužil" !

zato ne pišite bedarij, ampak bodite zaskrbljeni, da postajamo vodilni v SLO (verjetno zaradi sposobnosti vodstva)...

In reply to by huda teta (nepreverjen)

huda teta (nepreverjen)

- a tebi je pa normalno ka so okuženi in oboleli samo v domovih za ostarele, drugje pa jih ni??????

In reply to by hud stric (nepreverjen)

hud stric (nepreverjen)

a imaš vse koleščke tam kjer treba?
NAJBOLJ RIZIČNO JE TAM, kjer je zbrana skupina, ki ima že tako ali tako slabše sposobnosti regeneracije, ki je v veliki meri nezmožna samostojno skrbeti zase in se tudi samozaščititi ne more in tam se nekdo potem gre dejavnosti ki vnaša dodaten riziko v vsakem okolju - in tebi je potem to normalno?
Ali boš kvasila o teorijah zarote - da je ta virus tako namenjen da se stare iztrebi stare ljudi? A po tvoje to pomeni, da tudi vodstvo tega objekta deluje v korelaciji s tem?
VODSTVO bi MORALO po najboljših poteh preprečiti izmenjave z okolico - mlajši smo morali biti - po dekretu vlade - osamljeni doma - PRI STARIH - PO TVOJE - pa torej poln promet naprej?
Kako sploh lahko zagovarjaš taka dejanja? A si pri istem koritu? Verjetno tudi svojcev nimaš tam?
GROZLJIVO!

In reply to by huda teta (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Ka ti hasne zaprtje doma in prepoved obiskov, če so se starostniki lahko nemoteno srečevali s svojci v bližnjem parku in šetali po mestu. Tudi dejstvo, da so hrano za zunanje uporabnike pripravljali še takrat, ko se je že vedelo za prvi okužbi, je skregano z vsako logiko. Več kot očitno direktor ni imel stvari pod kontrolo. Razumem pa zdaj nekatere, da bi radi občino oz. županjo prikazali kot krivce, ker je na žalost direktor član "nasprotnega" tabora v občinskem svetu.

In reply to by huda teta (nepreverjen)

Nimapojma (nepreverjen)

Lahko ti iz prve roke povem, da uporabniki doma Lukavec, ki bivajo v bivalnih enotah po Ljutomeru, ne hodijo oz. ne smejo hoditi naokoli že skoraj 3 tedne. Tako da bi jih težko zamenjali za njih...

In reply to by huda teta (nepreverjen)

Franček (nepreverjen)

Baje je tudi kuhinja še delala po zaprtju doma. Hodili so zunanji na malico v domsko jedilnico in tudi hrano so razvažali po pogodbi uporabnikom na dom.

rosenkrantz (nepreverjen)

Lotmerk, zapojmo in zaigrajmo po domače

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Geza se zeza in uvaža v domove ostarelih KARCSI VIRUS!!!

In reply to by rosenkrantz (nepreverjen)

Smodiš_lotmek (nepreverjen)

Tudi zaposleni iz sodišča ljutomer so hodili k njim na kosilo, dva okužena

x (nepreverjen)

Zanimivo kako se posamezniki trudijo vpletati županjo. Vodstvo DSO je bilo politično kadrovanje kjer pa županja ni sodelovala in tudi ne vodi DSO. Trenutna situacija ni primerna za predvolilno obtoževanje, ampak se gre za naše bližnje ki so v domu.

stric (nepreverjen)

Kaj si ti nor ali se samo delaš? Malo preberi še kakšen drug prispevek.
KDO vpleta županjo??? Saj se sama vpleta tam kjer ji ni mesto in na način, ki je, da ne rečem kakšen.
Očitno si kakšen njen podanik, ki sploh ne razume kaj bere.

In reply to by x (nepreverjen)

X (nepreverjen)

Bogi stric. Ne sodi drugih po sebi.

Lotmerzanar (nepreverjen)

Mojster X, preberi se prispevke na to temo nekaj dni nazaj. Pismo "zaskrbljenih" Lotmerzanarof je njen püter pa ce verjes ali pa ne.

In reply to by X (nepreverjen)

Sosini (nepreverjen)

SLABO VODSTVO IN PIKA!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice