Vlada je tudi danes na redni tiskovni konferenci sporočila aktualno stanje glede bolezni covid-19.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil številke, ob tem pa je dodal, da se je število okužb pri stanovalci v domovih za starejše povečalo za 250, aktivnih okužb je trenutno 2510, skupaj v drugem valu 4424. 

Prvi sogovornik tokrat je bil Robert Carotta, koordinator za covid-19 bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje. Ta pravi, da se situacija še ne umirja in je še vedno napeta. 

"Luč na koncu tunela je ta, da se število hospitalizacij ne spreminja več tako hitro, kot prej. Številke so številke, ampak ne odražajo realne vojne, ki se bije po bolnicah. Sistem je do konca obremenjen. Dejstvo je, da zdravstvo kakšnega sunkovitega vala, ob predhodni umiritvi, ne bo zdržalo". 

Bolnišnice v večini primerov zdaj že zmorejo obravnavati svoje bolnike in ni več toliko premeščanja, kar je dober trend, pravi Carotta. Skupaj je bilo sicer v zadnjih tednih premeščenih 787 bolnikov. K temu je po njegovem mnenju pripomoglo tudi dogajanje izven bolnišnic, saj naj bi ljudje bolj upoštevali ukrepe in navodila.

O vrhu hospitalizacij ne želi govoriti, saj smo nekje na 'platoju' zmožnosti. Upa pa, da bi se število hospitaliziranih v naslednjem tednu vendarle začelo zmanjševati za pet, deset ali petnajst hospitaliziranih dnevno.

Kako je s konzumiranjem hrane in pijače na javnih površinah?

Druga sogovornica je bila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je predstavila delo inšpektorata. Od 9. do 15. novembra so inšpekcijski organi opravili 2.578 nadzorov povezanih z ukrepi s koronavirusom. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po Zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov.

V gostinstvu je bilo opravljenih 157 nadzorov, izrečenih sedem prekrškovnih kazni, v skupni vrednosti 6800 evrov. V trgovinah je bilo opravljenih 197 nadzorov in pet kazni v skupni vrednosti 2000 evrov. Pri drugih storitvenih dejavnostih pa je bilo 223 nadzorov in deset kazni v vrednosti 3200 evrov. 

Na zunanjih javnih površinah so opravili 712 nadzorov izrekli 72 sankcij v skupni vrednosti 27.200 evrov. Veliko je bila govora predvsem o kaznih zaradi zadrževanja na javnih površinah ter konzumiranja hrane in pijače. 

"Je pa bila ponovno izpostavljena problematika gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki, po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače, zadržujejo tudi v večjem številu. Te kršitve se v primerih posameznikov obravnavajo kot kršitve zbiranja, kadar pa gostinci na vrtovih opravljajo tudi strežbo, postopek steče tudi zoper njih," pravi Deana Potza.

Na vprašanje, kdaj torej lahko hrano uživamo na javnih površinah in kako bo inšpektorat to obravnaval, pa pravi.

"Različno je od primera do primera. V gibanju ne smemo jesti, lahko pa se umaknemo na kakšno zeleno površino in upoštevamo vse ukrepe. Inšpektor se nato sam odloča o kazni, od primera do primera. Recimo gradbinci na gradbiščih nimajo možnosti umika na toplo in bodo hrano pojedli na prostem, a ob tem morajo upoštevati razdaljo in ostale stvari. Inšpektor zato pri nadzoru vsakega primera upošteva okoliščine in sorazmerno ustrezno ukrepa. Pri ravnanju želimo biti življenjski".
 

Pečjak: Vmes smo celo napadeni

Policija je v novembru ob opravljanju rednih nalog, opravila še nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov in ugotovili 3.894 kršitev. Od marca so prejeli več kot 3.878 prijav kršitev, sami so ugotovili 14.866 kršitev odlokov in pri tem izdali 10.084 opozoril, izdali 120 prekrškovnih predlogov po ZJRM ter odstopili Zdravstvenemu inšpektoratu 7.863 predlogov za začetek postopka.

"V novembru smo izrekli 2.753 opozoril in izdali 1.883 plačilnih nalogov. V 91 primerih kršitev izven naših pristojnosti smo o tem obvestili Zdravstveni inšpektorat. V 15 primerih smo izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepanja policista," pravi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Kot pravi, je zasebnih druženj v zadnjem času manj, prav tako zasebnih zabav.

"Tega je res manj, toda zavedati se je potrebno, da smo policisti na terenu ob takšnem ukrepanju bili deležni tega, da se ljudje niso odzivali, ali pa smo bili celo napadeni". Ob tem pa Pečjak ni konkretneje izpostavil za kakšne napade naj bi šlo.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ukrivljei.lok.. (nepreverjen)

Pazi to komunikacjo burekasev.
J. P. Damijan: "Imamo 46 glasov."
G. Repovž: "Molimo za 46 glasov. Za božič."
A. Bratušek: "Kako zbere 46 glasov, je stvar J. P. Damijana."

Vsi trije: "Vlada ima problem s komuniciranjem."

. (nepreverjen)

Saj je itak boljše če sediš ko ješ. Za sedenje si nej kažnjeni?

gostja (nepreverjen)

Prepovedano jesti med gibanjem, se ti lahko zaleti !!

In reply to by . (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Inšpektorji poskušajo biti življenski??? Eto prejšnjič mi je v varaši počila vrvica na eni strani maske pa mi je malo vkraj stala na tistoj strani, pa iden do avtoja, pa me dobesedno pri avtoji stavi te gnoj od inšpektora pa me gnjavo naj si jo na toj eno strani z roko gor držin. Pa bole njemi razlagan ka to poleg mojoga avtoja stojiva v keroga se mislin vsesti pa odpelati, pa se je li obnašo vzišeno ko da je neki predsednik sveta. Obnašajo se kot da so Bogovi in jebejo narod za vsaki drek, zdaj gda jin je država dala malo moči. Gnoji eni!!!

špricer in šőr (nepreverjen)

tt...........Idnouk bi ga plűsno za vűja pa te ne bi več gnjavo .Prokleti seronje .

In reply to by tt (nepreverjen)

Kolosrece (nepreverjen)

Ja mislim ka nas je vec imelo izkusnje s tem žutim. Nezivljenjski in vzvisani in ce kdo mene pita ide prek svojih pristojnosti. Samo se mi nej dalo z njim prepirati ker se na njegov nivo ne spuscam ... Skoda casa pa zivcov. Ocitno mora meti fejst zagrenjeni zivot 😜

In reply to by tt (nepreverjen)

black panter

Tt
Opalo bi ga po gobci

In reply to by tt (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Dostavljalec v Lj je bil po krivem kaznjen saj je sede malical....

Karl Marx (nepreverjen)

Vsi inšpektori šteri pijšete kazni na podlagi teh vladnih odlokov (tou so nej zakoni), ste navadni janšistični hlapci. Kak vas je nej sran, ka lejčete okouli po tržnicaj pa po varašaj pa zajebavlete lidij. Kak van je nej jasno, ka se virus nenadzorovano širi samo še v slovenskih fabrikaj pa nindri indri. VAraši so prazni, Sobota je prazna, vasij so prazne, tisti rejdki posammezniki štere še lejko vijdiš na ulicaj, nosijo maske. Slovenija je btw, trenutno edijna država na svejti štera ma uzakonjene obvezne maske na prouston. Gnes je Mario Fafangel v intervjuji za Mladino jasno pa glasno povedo, ka je stroka prouti obveznin maskan na prouston, pa ka nega niti ene raziskave na svejti, štera bi potrdila upravičenost nošenja mask na prouston. Vij inšpektori zdravstvenoga inšpektorata pa še itak Janši hlapčujete. Zakoj ? Zatou, ka do vas šefi v Ljubljani pohvalili kak male peseke, te tge pa z rejpon migali, Sram vas bodi.

www (nepreverjen)

Dajmo še inšpektoron paralizatore. Evo tovariš Tvito, ena ideja za tebe...

Saj znaš kak ide... bole biješ lidij bole baugajo...

Masko Počivalšek (nepreverjen)

Spoštovani,
glede BREZPLAČNIH MASK, smo šli na led. Opravičujemo se vsem, saj nosimo del odgovornosti, glede na to da smo promovirali akcijo. Verjeli smo v dober namen tudi mi. Vedno smo pozorni na detajle in drobni tisk, a tukaj ga ni bilo.
❗️Ugotovili smo, da gratis maske, pri razdeljevanju katerih je sodelovala OZS v polni kapaciteti, NISO GRATIS ampak so državna pomoč.
❗️V vsem tem času skušamo ugotoviti vlogo in predvsem koristi OZS ali katere druge pravne/fizične osebe pri tej akciji. Če kdo ima kakršne koli informacije, naj posreduje na zasebno sporočilo ali v komentar.
Jezo in bes do tega preigravanja delimo z vami. Mi smo v situaciji, ko potrebujemo ko konkretno pomoč, pristojne organizacije in institucije pa izigravajo naše (za)upanje.
Še enkrat se opravičujemo!
❗️SPOROČILO❗️
Poglejte kaj je zapisal en naš podpornik, sporočilo prenašamo v celoti. ⬇️⬇️
“Kako država pere denar.
1. Nabavi poceni maske iz Kitajske.
2. Objavi, da bo manjšim podjetjem za vsakega zaposlenega darovala 150 mask.
3. Razdeli maske zainteresiranim.
4. Pošlje obvestilo, da morajo vsi ki so prevzeli maske to računovodsko zavesti kot državno pomoč v znesku 26 eur/50 kom.
Malo matematike.
Brez da bi iskal najnižjo ceno sem na Aliexpres poiskal prvega ponudnika za kirurške maske. Cena za 100 kom je 6,70 eur, stroški dostave 0 eur. Predvidevam, da 50 mask stane 3,50 eur (seveda je ta cena pri velikih naročilih najmanj 1x manjša, ampak naj jim bo).
Razlika v ceni pri škaltlici 50 mask je 22,50 eur.
Samo jaz sem dobil 12 paketov po 50 mask, torej so si samo pri meni razdelili 270 eur EU pomoči.
Če vzamem podatke iz 2018 je v Slo 200.174 podjetij, od tega je 94,9% mikropodjetij, kar zaokroženo znese 190.000 mikro podjetij, ki so bila upravičena do teh mask. Če ima vsako podjetje v povprečju 3 zaposlene je to skupaj 570.000 ljudi, ki so lahko dobili po 3 škatlice mask, kar je skupaj 1.710.000 škatlic po 50 mask. Zgoraj sem podal zaslužek na 1 škatlici (22,50 eur), kar skupaj znese 38,5 milionov EUR.
Ker je izračun narejen zelo pavšalno in ob 100% udeležbi, lahko znesek zamanjšamo za polovico in dobimo dokaj realnih skoraj 20 milijončkov, ki so izpuhteli v žepe trenutnih oblastnikov. “

keksič (nepreverjen)

"V gibanju ne smemo jesti," - zakoj? Obstaja kakšna pametna razlaga zakoj je uživanje med gibanjon prepovedano? Ne provocejran, čisto resno pitan.

Kark Marx (nepreverjen)

Janša si je pač tak zmislo. Nega logične razlage za 90 posto ukrepov.

In reply to by keksič (nepreverjen)

Ringarajajaja (nepreverjen)

Do zaj san ene pozitivne izkusnje nej mel z njimi, kaksna koli situacija je bila "so delali po crki predpisa"...keroga so itak znali presteti, razmiti pa itak nej. Redari samo cakajo ge do se lejko "pametne napravili" in svojo "moc" izkazali...me resan zanima kak de to v vidlo. Sicer pa naj majo svojo veselje, ce jin je to se edino ka jih osreci v zivljenji, se mi resan smilijo.

bmkk (nepreverjen)

dokler podpirate lopove v mojih ocaj nejste zivlenski ampak izdajalski!

Represija... (nepreverjen)

Vlada, strokovna skupina in večina inšpektorjev že dolgo ne ve kaj pomeni beseda življenjsko! Inšpektorji so pa itak podaljšana roka gnojev na oblasti!

Malo nas je.. (nepreverjen)

Samn sem inšpektor, pa se žal s tabo strinjam. Večina kolegov inšpektorjev ni dovolj inteligentna, da bi znala presoditi zgodovinski trenutek v katerem kot inšoektor enostavno moraš reči NE. Zbrati moraš pogum, ugotoviti, da te trenutna fašistoidna oblast zlorablja za dosego svojih umazanih ciljev in svojim šefom v Ljubljano reči: "Ne, ne bom sodeloval v demontaži demokracije, ne bom sodeloval v vašeem frontalnem napadu na lastne državljane." A žal večina kolegov tega ni sposobna zato se sedaj smešijo po ulicah in Janši zvesto hlapčujejo. Eni niso dovolj razgledani, drugi nimajo poguma.

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Maska19 (nepreverjen)

Bolano!

JOJ, JOJ LEVUH… (nepreverjen)

Levuharji se nikjer več ne javijo. Včeraj so dobili po PIČKI tak da so ostali brez besed. Zdaj se vidi kakšni seljaki ste levuharji. Po pismu JJ rom pom pom z strani levuharjev tak da je groza z pomočjo dominantnih medijev .IGOR E. BERGANT si še zdaj briše meglo z očal ki mu jo je vnesel JJ. Zdaj vam je dokazal da mu do gležnjev ne segate. Kdo bi vodil državo ? J.P. damjan z pomočjo kul opozicije ?lepo vas prosim . Saj pa vsi skupaj JJ ne dosežejo 1%.DOBILI SO PO PIČKI ZA NAZAJ IN NAPREJ. To je zdaj tisto zavajanje SLO volilcev, ki pa je padlo v vodo. Ljudje so spregledali levuharje tak da še spet eno zavajanje da imajo 46 glasov ne pali. Še z matematiko so skregani ne pa še z vsem ostalim .LEVICA JE ABSOLUTNO NESPOSOBNA VODITI DRŽAVO. Namesto kritiziranja JJ se levuharji lahko kaj učite od njega. Ha ha ha uživam 1000 na uro .Moje uživanje se samo povečuje ob pogledu na TRPLJENJE LEVAKOV ker niso na oblasti.1000 na uro uživam in uživanje se še povečuje ha ha ha ha. ŽIVELA A. MERKL.

Represija... (nepreverjen)

Ti si javljaš iz Hrastovca ali Ormoža? Lp

In reply to by JOJ, JOJ LEVUH… (nepreverjen)

Inspektor Gadget (nepreverjen)

Vi inspektorji ste najvecji gnoji na tem svetu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice