Po enotedenskem podaljšanju zaprtja nenujnih trgovin in prepovedi ponujanja kulturnih storitev bo danes vlada odločila še o podaljšanju drugih protikoronskih ukrepov.

Vlada je na četrtkovi seji za sedem dni podaljšala ukrepe in omejitve, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter na začasno prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom.

Kot je napovedal vladni govorec, pa bo danes na dopisni seji odločila še glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, ki so vezani na gibanje, torej omejitev gibanja ponoči med 21. in 6. uro, prehajanje med občinami in prepoved zbiranja ljudi.  

Vlada mora namreč vsakih sedem dni presojati, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa obstajajo strokovni razlogi za spremembo oziroma njihovo odpravo. Pričakovati je sicer, da bo tudi glede teh ukrepov prišlo do enotedenskega podaljšanja, saj je epidemiološka slika v Sloveniji še zmeraj resna. 

Kot piše STA, je pričakovati tudi odločitev glede izobraževanja, ki trenutno za vse osnovnošolce in dijake, pa tudi študente, poteka na daljavo.

Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja pogoje, ki bi jih uveljavili takrat, ko bo lahko začela z delom v šoli prva triada.

Ti bodo nekoliko drugačni, kot so bili v preteklosti. Omenja se tako tudi nošnjo mask za učitelje v nižjih razredih.

Šole ostale predolgo odprte, a se bodo ponovno prve odpirale

Premier Janša je sicer na včerajšnjem pogovoru za Televizijo Slovenijo priznal, da se je vlada za šolanje na daljavo odločila prepozno, saj so podatki kasneje pokazali, da je število okužb v vzgoji in izobraževanju še enkrat višje od povprečja v državi.

Kot eno večjih napak je ocenil "telovadbo okoli tega, ali maske v šolah da, ali ne". "Tisti teden nas je stal kakšnih 30 odstotkov okužb, ki jih imamo danes," je poudaril.

Je pa napovedal, tako kot tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, da bodo pri sproščanju ukrepov prva prioriteta vrtci in šole, a ob strogih ukrepih.  

"Če bomo to sposobni disciplinirano narediti, verjamem, da imamo lahko šole in vrtce odprte tudi, ko bo grozil tretji val (...) Sicer se bojim, da bomo odpirali in zapirali in da bo škoda velika," je poudaril.

Po sprejemu restriktivnih ukrepov je po Janševih besedah pred nami še nekaj težkih dni, ko naj bi se krivulja vendarle obrnila navzdol, potem pa še nekaj tednov, ko bo treba v čakanju do cepiva večino ukrepov še naprej upoštevati, da ne bomo iz drugega vala v teku prešli v tretjega.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Najvekši krivec za širjenje okužb so lidge šteri ne skrbijo za lastno ćistoučo. Ne müjvlejo si rok, ne nücajo dezinfekcijskoga sredstva. Da prideš v bauto bi mogo varnostnik razkužiti voziček pa fsakomi razkužiti roke. Zdaj pa si roke malo što razkožuvle, maske se pa rejsan nosijo, samo kakše, zamazane, znankar še iz meseca marca letošnjoga leta. Dajte lidge , ne odavlimo si megle, pa sami sebi povejmo ka sploj ne nosimo zaščite. V domovaj za starejše majo zaposleni skupne malice, isto v špitalaj, fabrikaj, seposedi je enako. Ne delajmo se norca s sebe.

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tiste ki ne nosijo mask je treba jebat

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Binbo (nepreverjen)

Mlado medicinsko sestro sigdar !

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kaj pa staro medicinsko sestro

In reply to by Binbo (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

ta staro pa ne
že po cipresah smrdi
še lahko podleže

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Ti pa si tele. Venda si celi razkuzeni.koji kurac pa de te tebi razkuziva vozicek? Razkuzi si toto keblaco blesavo,pa bos vidja ka de virus zginja

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Do Aprila bomo vsi cepljeni.....nova vlada lokostrelcev nas bo popeljala v Švico.....stari časi se bodo vrnili.......potrpite še malo.......

ilus (nepreverjen)

micikaaa- San včeraj zvečer gledal te štiri lokostrelce z voditeljico, kak so vsi skupaj linča PV, kak slabo dela vlada in osebno on in to samo do zadnje teme. Pri zadnji temi so pa jagenčki umouknili in vse prevrnili na JP Damjana, da za 46. glasov mora poskrbeti novi mandatar. Lokostrelci nategujejo lok - in slovenski narod z osrednjimi mediji že šest mesecev in povem ti, da iz te moke nebo kruha. Posebno sedaj, ko se je oglasila ga. Merkel iz Berlina.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

kaj je pa rekla frau Merkel Angelina

In reply to by ilus (nepreverjen)

Slauuko (nepreverjen)

Spostite že gnes vse tej butaste ukrepe kere vodijo v propad. Pa maske ukinite kere škodijo zdravji.

blamaža juhej (nepreverjen)

Že pa so njemi drugi krivi. Drkajo narod s ten prehajanjon med občinami in policijsko uro, če glih nišče ponoči nikan nejde ka je itak nič nej odprejto, pa tudi vačik se narod ne vozi okoli po občinaj, če nema tan nekšoga opravka tak ka so tej ukrepi brezveze.

black panter

Tocno tak

In reply to by blamaža juhej (nepreverjen)

Policija potrebuje (nepreverjen)

okrepitve, nove oddelke, specijalne in proti-teroristicne enote

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice