Vir: Živalski vrt Ljubljana
V soboto, 17. septembra, obeležujemo mednarodni dan mačjih pand.

V Živalskem vrtu Ljubljana bodo mednarodni dan mačjih pand praznovali s predstavitvijo prvega pri njih skotenega mladiča, ki je prav te dni pričel kukati iz gnezda. 

Razlog za veselje in ponos ljubljanskega živalskega vrta pa niso le vzrejni uspehi, temveč tudi dosežki znanstveno raziskovalne skupine Živalskega vrta Ljubljana, ki je kot koordinator in pobudnik raziskav naredila pionirski korak v smeri raziskavanja doslej neznanega virusnega povzročitelja bolezni mačjih pand, so javnost obvestili na svoji spletni strani.

Ljubitelji mačjih pand bodo lahko z naravovarstvenim evrom podprli projekte ohranjanja teh čudovitih, a ogroženih živali v naravi.

Mačje pande izredno občutljive

»Junijsko rojstvo mladiča je bilo za zaposlene lepo presenečenje, a tudi izziv. Vroča poletja s temperaturnimi rekordi niso najboljša popotnica mladičem, saj so lahko usodna tudi za odrasle živali,« so dejali v živalskem vrtu ob zapisu novice.

Razložili so, da so mačje pande tudi sicer izredno občutljive na celo vrsto dejavnikov, zato so jim v živalskem vrtu Ljubljana uredili še dodatno hlajenje z megljenjem. 

Intimo para, ki se prvič srečuje s starševskimi izzivi, so dva meseca varovali z dodatno ograjo.

Spol še ni znan

Obiskovalci pa v času zaprtja niso veliko zamudili, saj je mladič te dni prvič pričel kukati iz gnezda, so še naznanili. 

Veterinar para zaradi občutljivost vrste in neizkušenost še ni obiskal, zato tudi spol zaenkrat še ni znan. 

»Zaradi značilne ljubezni, ki jo mačje pande gojijo do bambusa, smo mladiča poimenovali Bambu – ime, ki bo ustrezalo obema spoloma,« so še zapisali.

Starejše novice