Od Slovenske ulice se poslavlja drevored lip. Selijo jih ob Soboško jezero, v mestnem središču pa jih bo zamenjalo 93 novih dreves sorte gledičija.

Prenovitvena dela na Slovenski ulici v Murski Soboti so v polnem teku. V okviru prve faze prenove, ki poteka na odseku med hotelom Diana in križiščem z ulico Arhitekta Novaka so izvedli že večino zemeljskih del, torej vodovod, kanalizacijo, JR zemeljski del, prestavitve telekomunikacijskih vodov in podobno. 

Lipe s Slovenske ob Soboško jezero

Pred slabima dvema tednoma so gradbeniki začeli še z nasutjem in utrjevanjem podlage za tlakovanje, zdaj pa so, kot je bilo napovedano, na vrsto prišla tudi drevesa. Lipe, ki so doslej krasile Slovensko ulico, bodo presadili ob Soboško jezero

Ob dokončanju prenove Slovenske ulice, predvidoma jeseni 2020, pa bo tam posajenih kar 93 dreves sorte gledičija.

Gre za listopadno drevo s široko krošnjo, ki lahko doseže tudi 30 metrov višine. Uspeva na večjih odprtih površinah ter je odporno na mestno okolje, vročino in sušo. Gledičije gojimo predvsem zaradi lepe obarvanosti v jesenskem času. Listi, dolgi do 20 centimetrov, se namreč takrat obarvajo zlato rumeno.

Komentarji (23)

Hjao (ni preverjeno)

Žalostno.. domaco vrsto drejve.. LIPO.. zamenjate z neksin uvoženin ološon.. čestitke tistomi majstri keri je placani za to budalijo kera de se zgodila.

Zlovenska ulica in (ni preverjeno)

zlovaska neumnost ...

In reply to by Hjao (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Hjao, domača vrsta drevje nema veze, mestno okolje je za drevje stres, zatou trbej izbrati vrste, lete bole prenašajo zamazani zrak. Arboristika je veda, trbej kaj znati tudi o drevji. Bole me skrbi, kak do preživele lipe, ker so bile napačno obrejzane.

Čudo (ni preverjeno)

Kaj pa je narobe s platanami? Te so bile prvotno na Slovenski ulici.

F31 (ni preverjeno)

Od tej lip se ena nede prijela.

hko (ni preverjeno)

Tej človek kateri obrezuje drevje je tak zaleteni ka je vsa drevesa pohabo z svojim rezanjem, nej samo tej lipe tudi druge v celi občini.Za boga miloga -dajte ga skinuti s toga delovnega mesta !!!!

Julka (ni preverjeno)

Sobota je vedno bila mesto krasnih platan,samo tega naš uvoženi šef ne ve oz.ne živi in diha z našim mestom! Glavno je da zadovolji svoj ego in si postavlja spomenike,ali žive ali kovinske ni pomembno,pomembno je da se bo njegovo ime omenjalo še desetletja! In za Silvestra bo še bolj goreče zapel Silvesterski poljub! Haha..

cezar (ni preverjeno)

Kelko znan je Lipe posado Štihec. Tak ka tou ka motaš nema veze z nikin.

In reply to by Julka (ni preverjeno)

komandant mark. (ni preverjeno)

Ka bluziš imbecil eden??? Platane na Slovenski v Soboti je dao podrejti vaš desni Štihec in namesto njih dao posaditi lipe. Tak ka naslednjič premisli gda boš palik ščeo svetovni kreten vö spadnoti.

In reply to by Julka (ni preverjeno)

Fainšček Ekolog (ni preverjeno)

Lepo, da jih bodo presadili in ne posekali! Spoštovanje

98789 (ni preverjeno)

Budale Sobota ni in nikoli ne bo imela jezera .Vso drevje posekati in vse odpeljati iz mesta ter vse zaljati z betonom in asfaltom .SD je na vladi ker so jih bedaki volili

LIPA ZELENELA … (ni preverjeno)

Saj to ne moreš verjeti kaj delajo, sprašujem se kje ste občani Sobote da to mirno zraven gledate, kako se norčujejo iz vašega denarja in kako ta prehaja k Polaniču od njega pa, ne mi reči pada nazaj na črno nekaterim v žepe, vi sobočanci pa to zraven gledate kak postavljeni kipi.
V tem centru Sobote so v zadnjih 20 letih bile najprej lepe platane z debelo hladno senco, morale so pasti pitaj Boga zakaj, potem so se posadile lipe lepo avtohtono domače drevo, komaj so se te lipe malo razrasle in spet so morale pasti ZAKAJ ? Mi na to ve kdo odgovoriti ? Pa kaj sploh manjka lipam ? Neuradno sem slišal da so rdečo komunistično oblast v Soboti motile lipe, ki imajo osamosvojitveni pridih Slovenije, kar pa komunistom nikoli ni odgovarjalo in so lipe morale simbolično pasti SRAMOTA.
Zdaj te vi v Soboti sadili GLADIČJE za katerega strokovnjaki pravijo sledeče:
"Listopadno drevo, ki zraste več kot 30 m visoko, s široko krošnjo. Po deblu in vejah je posejano polno dolgih in ostrih trnov.So prezimno trdne drevesa, a mlade rastline zaščitimo pred mrazom, saj jih lahko močno poškoduje. Potrebujejo zelo sončna rastišča in dobro odcedna tla.Uspevajo na večjih odprtih površinah."
Iz napisanega vam je vsem jasno da tako drevo ne sodi v center Sobote, zaradi dolgih ostrih trnov in uspeva na odprtih površinah. Tak da boste sedaj imeli komunizem v trnju.
Kar se pa tiče presajenja lip pa vam lahko kot profesionalni vrtnar povem samo to: niso pravilno obrezana in ne pravilno izkopana. Sobočanci dobro se primite za denarnice ker ne samo da denar odteka zdaj bo še šel za poplačilo izgubljenih tožb. A KDO JE PA KRIVEC ?

Prokurist (ni preverjeno)

Stil: a je to :-)

E-na lastovka (ni preverjeno)

Ob slovesu lipam s Slovenske ulice:

LIPA ZELENA, SLOVENSKO DREVO,
O TEBI SIMBOLIČNO PESEM POJ0.
KADAR O TEBI PESEM POJO,
STAREMU KMETU ZROSI SE OKO.

čarni vrag (ni preverjeno)

Kda si ti čul ka bi rdeči potomci znali vertivati. Zapravljati pa znajo, v ton so svetski prvaki.

Viktor (ni preverjeno)

Oja, kolega črni vrag: znajo, še kako dobro znajo gospodariti, le v svojo lastno korist, mimo vseh predpisov
in s pomočjo "uzakonjene" korupcije …..

čarni vrag (ni preverjeno)

Vsaki narod ma takšno vlado, kakšno si zasluži.

čarni vrag (ni preverjeno)

Po deblu in vejah je posejano polno dolgih in ostrih trnov.

Trni simbol obnovljene Titove ulice.

fuckmesatan666 (ni preverjeno)

pa ka si tij noure. ove do avtohtone lipe zamenjale s trnon kera je invzaivna rastlina iz s. amerike in so naše šume pune s ten sranjon.

ka sobočance, nete se nikaj zbunile? te vsaj naj nekše drejve posadijo, kere do fajne na pogled in tuj na dotik.

Viktor (ni preverjeno)

Za dve leti pride naš - desni župan, pa nam bo dal zasaditi kaj boljšega. To trnje pa gre ex za Holzhűto

ofeden (ni preverjeno)

blagor van Sobočancon, če drügoga problema nemate oz. ne vidite v Soboti kak tou kakšne dreve te sadili.

neda

Škoda

neda

Pogrešala bom omamni vonj cvetočih lip na Slovenski.

Starejše novice