Foto: Jože Žerdin
Tekmovalci so se na Hotiških ribiških dnevih pomerili več disciplinah. Najboljši so se uvrstili na državno prvenstvo, ki bo potekalo na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Prireditev Hotiški ribiški dnevi je ena izmed največjih turistično-kulturnih prireditev v občini Lendava in ena izmed največjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, na kateri se strežejo ribe pripravljene na tradicionalni hotiški način, katerega recept sega v daljno zgodovino hotiških ribičev.

Pele so motorne žage

V okviru Hotiških ribiških dnevov se je odvilo 23. izbirno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov Pomurja.

Sekači iz Pomurja so se tako udeležili 23. izbirnega sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov na Hotizi, katerega organizator je bil Zavod za gozdove Območna enota Murska Sobota, skupaj s krajevno skupnostjo Hotiza.

Tekmovanje v spretnosti in hitrosti žaganja je potekalo na prireditvenem prostoru v Nogači ob hotiškem brodu. Pred tekmovanjem so organizatorji pripravili prostor in pripeljali les na katerem so udeleženci tekmovali v žaganju.

Tekmovanja se je udeležilo kar 21 udeležencev z obeh bregov reke Mure, ki so hkrati tudi lastniki gozdov.

Na izbirno tekmovanje, so se udeleženi prijavili po lastni volji, pri čemer se bodo najboljši udeležili tekmovanja, ki bo letos na okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni, kjer bo potekalo državno tekmovanje.

Poskrbljeno je bilo tudi za varnost

Dogodek je na Hotizo privabil številne obiskovalce, ki so si z velikim zanimanjem ogledali tekmovanje in se marsikaj novega tudi naučili. Pred uradnim začetkom je vse tekmovalce pozdravil direktor Območne enote za gozdove Pomurja Štefan Kovač.

Najprej je potekal pregled vseh tekmovalnih žag, kjer so bili poudarki na varnosti žage in delu z njo. Vsak tekmovalec je bil opremljen z zaščitno obleko, čelado in rokavicami, ob sebi pa je moral imeti tudi prvo pomoč.

Tekmovalci so se pomerili v več disciplinah

Tekmovalci so se pomerili v več disciplinah in sicer v menjavanju verige, obračanju letve, v kombiniranem in preciznem rezu, kleščenju ter v podiranju drevesa na balon.

Pri podiranju drevesa na balon, so morali tekmovalci žagali drevesa v gozdu, ki so morala pasti na točno določeno mesto.

Zanimivo je bilo tudi žaganje vej na drevesu, kjer je bila najpomembnejša hitrost in spretnost. Sočasno s tekmovanjem je potekal tudi ogled in servis motornih žag.

Najboljši so prejeli nagrade

Tekmovanje so spremljali tudi sodniki iz območne enote za gozdove Pomurja, ki so merili čas, preciznost dela in tudi napake, kar so vse skupaj pozneje upoštevali pri točkovanju posameznih tekmovalcev.

Ob koncu tekmovanja so najboljši prejeli praktične in spominske nagrade.

»Na Hotizi vedno dobre ribe na mizi«

Hotižani so ponosni na ribiške dni, kajti v projekt priprav in logistike je bilo potrebno vložiti veliko prostovoljnega dela, dobre volje, dobrih odnosov in nenazadnje druženja in zabave. 

V dveh dneh je prireditev obiskalo čez tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije, sosednjih držav Hrvaške, Madžarske in Avstrije. 

Organizator Krajevna skupnost Hotiza, Turistično društvo Hotiza in ostala društva so spet stopili skupaj in dokazali, da se da s skupnimi močni marsikaj narediti.

Na Hotizi še vedno velja pregovor, »da so na Hotizi vedno dobre ribe na mizi.«

Obiskovalci so lahko poskusili dobro pripravljene ribe na hotiški način, ki jih je pripravljal ribič Tinč s svojo ekipo kuharjev.

Skupaj se je vsak dan v kuhinji v Nogači trudilo 20 domačinov, ki so vešči priprav in cvrtja rib na hotiški način. Na 25 ribiških dnevih na Hotizi so ocvrli 700 kilogramov sladkovodnih rib in sicer postrv, oslič, amur in krap.

Sloves dobrih hotiških rib pa se je ohranil kot spomin na nekdanje čase, ko so skozi vas vozile kočije in furmani iz Murske Sobote do Lendave in se ustavili v gostilni pri Lizi na Hotizi, kjer so si naročili porcijo hotiških rib.

Komentarji (6)

asdasd (ni preverjeno)

Obiskali smo eno izmed največjih prireditev v Pomurju, cvrli so ribe: ribe katastrofa cvrli so je v najcenejšem olju in še to je bilo prežgano, krompir na pol kuhani, olje katastrofa, edino ribja čorba je bila ustrezno ohlajena, na temperaturo piva.

Nm (ni preverjeno)

Što pa te je sploh zval ta.
Tak si sigurno nej bil in si sigurno eden izmed tistih keri nikan nejdejo pa si nikaj nevupajo privoščiti samo po portalih znajo srati pa šinfati prireditve ki se dogajajo po Pomurju.
Govno eno

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Hvala za izčrpni komentar: tvoje trditve so netočne, res je da sem tokrat bil tam zadnjič in nikdar več, da te poučim, da je gnoj drag ! navedel si; Što pa te je sploh zval ta. - murski val in to večkrat kar ti je očitno nepoznano ?!

In reply to by Nm (ni preverjeno)

Nm (ni preverjeno)

Ka pa poslušaš murski val . Poslušal bi radio 1 ali radio študent pa te ti nebi trebalo iti

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Res je pravilne informacije dobiš le pri ustreznih informatorjih, da ne bo zmede je potrebno ostale ukiniti !

In reply to by Nm (ni preverjeno)

Nm (ni preverjeno)

Čudno ka se samo tij buniš resan čudno. Nihce drugi pa ne davle nobene komentarje razen tebe.
To ti kaj povej?

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

Starejše novice