Foto: Jože Žerdin
Orači so se pomerili v različnih tehnikah oranja na strnišču, na polju skupine Panvita v Beltincih.

Na regijskem tekmovanju v oranju na polju pašnika Dobel-Marof skupine Panvita so se v Beltincih pomerili pomurski orači. Organizator tekmovanja je bilo Društvo oračev Pomurja, ki ga vodi predsednik Marjan Kardinar. V sodniški komisiji za ocenjevanje pri oranju je bilo osem članov, vodja tekmovanja pa je bil Jože Šemen.

Brez kmetijstva ni hrane

Vsi so poudarili, da brez kmetijstva in predelave žita ni kruha in posledično tudi ni hrane, ki je bistvena za preživetje ljudi. Dodali so še, da moramo ceniti slovensko hrano in tako kmetom nuditi najboljše pogoje za predelavo le-te.

Dejali so še, da je prav Pomurje tako imenovana žitnica Slovenije, zato moramo zgledno skrbeti za to tradicijo, da se nadaljuje.

Na odprtju regijskega tekmovanja oračev za pokal mednarodno kmetijskega sejma AGRA Gornja Radgona so tekmovalcem besede zahvale izrekli podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč, izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nikolas Erjavec, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Stanko Kapun ter predstavnica Biotehniške šole Rakičan.

Na tekmovanju tudi številni državni prvaki

V veliko pomoč je bil tudi Klub ljubiteljev starodobne kmetijske in ostale tehnike Pomurja Beltinci ter številni sponzorji, člani društva ljubiteljev starodobne tehnike Abraham Peskovci iz Občine Gornji Petrovci in člani starodobne tehnike iz Stare Gore v Prlekiji.

Tekmovanja v Beltincih se je udeležilo 28 oračev, med drugim tudi številni državni prvaki v oranju: Blanka in Štefan Bukvič, Jože Režonja, Jože Zver, Štefan Panker, Matej Sinic, Štefan Cigüt in Igor Pate, ki so pisali zgodbe preteklih tekmovanj.

Igor Pate bo letos državo zastopal tudi na Irskem, na svetovnem prvenstvu v oranju.

Sodniki so ocenjevali številne tehnike

Sodniki so pri oranju med drugim ocenjevali številne tehnike, kot so priprava setvenice, odpiranje in zapiranje brazde ter zaključek oranja v katerih so se pomerili tekmovalci. Orači so tekmovali s plugi krajniki in obračalnimi plugi.

Ob tej priložnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavo starodobnih traktorjev in stare kmetijske tehnike. Na tekmovanju so prikazali tudi oranje z lesenim plugom, ki so ga uporabljali pred več kot petdesetimi leti, drugi pa so tekmovali tudi v spretnostni vožnji s starodobniki.

Pri podeljevanju priznanj je med drugim sodeloval tudi predsednik Kluba ljubiteljev starodobne in kmetijske tehnike Pomurja Beltinci Ivan Zadravec. Ob koncu regijskega tekmovanja v oranju so nato razglasili najboljše orače.

Najboljši na tekmovanju prejeli nagrade

Pri plugih krajnikih je prvo mesto zasedel Matej Sinic, drugo mesto Jože Zver, tretje mesto pa Primož Sukič, medtem ko je pri obračalnih plugih za pokal pomurskega sejma slavil Tilen Vogrinčič, pred Štefanom Bakanom in Rokom Žižkom.

Na regijskem tekmovanju oračev Prlekije je v tehniki obračalnega pluga slavil Aljaž Stanko, v tekmovanju z navadnimi plugi pa je prvo mesto dosegel Peter Kramar, pred Aljažem Novakom in Mihom Sercem.

Pri starodobnikih je prvo mesto zasedel Janko Karba, drugo mesto Alen Kerčmar in tretje mesto Boris Kerčmar. V spretnostni vožnji s traktorjem pa je prvo mesto zasedel Nejc Žižek, drugo Gašper Šafarič, tretje pa Drago Abraham. Skupno uvrstitev pri varni ter spretnostni vožnji s traktorjem je prvo mesto dosegel Drago Abraham, drugo mesto Boris Kerčmar, tretje mesto pa Gašper Šafarič.

Podeljevali tudi zahvale za sodelovanje

Podeljene pa so bile tudi zahvale za sodelovanje. Pokali bodo najboljšim oračem podeljeni 20. avgusta, na letošnjem 60. kmetijskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Na državnem tekmovanju v oranju, ki bo v začetku septembra v Jabljah, bodo pomurske barve zastopali Matej Sinic, Tilen Vogrinčič, Matjaž Nedog, Aljaž Stanjko, Jože Zver in Štefan Bakan.

Svoje znanje v oranju pa bosta pokazala še mlada orača, dijaka Biotehniške šole Rakičan Jože Sambt iz Lukačevcev in Rok Žižek iz Gančanov.

Komentarji (5)

tuncika

ČESTITKE ORAČEM.................. Pogrešam pa kolesarje iz LJ, ki bi lahko vlekli špuro....................

asdasd (ni preverjeno)

Bi prišli biciklisti iz Ljubljane a je prevroče in ni petek, prav tako niso svobodni oziroma še niso osvobojeni !

In reply to by tuncika

Kravjek (ni preverjeno)

Tunček ti bi lejko z Beltinskimi nindžami v jankaj s kravami oral. Glij ste za skup s Kučkojon

grah (ni preverjeno)

Te Zadravec je pa vse posedi zraven

Orač (ni preverjeno)

Oh glej ga Zvera pa ni se ta že poslavljal na svetovnem prvenstvu v Tešanovcih?

Starejše novice