Foto: SPTŠ Murska Sobota
Dijaka Srednje in poklicne tehniške šole Murska Sobota sta predstavila raziskovalno nalogo 'Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti' in v žep pospravila zlato priznanje.

Kot smo poročali včeraj, se je v Murski Soboti odvijalo 57. državno srečanje mladih raziskovalcev, na katerem so svoje raziskovalne naloge predstavili mladi iz vse Slovenije.

Srečanja pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije se je udeležilo skoraj 400 mladih z osnovnih in srednjih šol ter več kot 300 mentorjev.

Na državnem srečanju se je odlično odrezala tudi pomurska šola, dijaka Srednje in poklicne tehniške šole Murska Sobota sta si z raziskovalno nalogo 'Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti' prislužila zlato priznanje. 

Prvo mesto in s tem zlato priznanje sta osvojila v kategoriji aplikativni inovacijski predlogi in projekti. 

Aplikacijo razvijata dijaka Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota Adrian Cvetko in Val Smodiš, ki obiskujeta izobraževalni program 'tehnik računalništva'.

Pri projektu jima je stal ob strani mentor Dominik Letnar, ki skrbno spremlja razvoj projekta, dijaka pa ustrezno usmerja in testira aplikacijo.

Raziskovalna naloga je temeljila na aplikaciji, katere namen je, da računalnik sestavite v virtualni resničnosti.

V tem trenutku jo sestavlja devet različnih sob z različnimi računalniškimi komponentami in okolji. Soba, poimenovana »Vodič«, je namenjena spoznavanju aplikacije, nove uporabnike vodi skozi proces sestavljanja računalnika.

Dodane so tudi sobe s časovno omejitvijo, ki uporabnika postavijo pred izzive. Posamezna soba je dvostopenjska. Šele po uspešno zaključeni prvi stopnji lahko uporabnik nadaljuje na drugo stopnjo.

Aplikacija prinaša ogromno prednosti. Ena izmed teh je, da uporabnikom ni treba fizično rokovati z računalniškimi komponentami, s tem se lahko izognejo napakam pri sestavljanju računalnika.

Nevarnost pri začetnih uporabnikih lahko predstavlja predvsem neposredni stik z elektriko, poškodovanje komponent in podobno. 

S pomočjo aplikacije bodo tovrstne težave stvar preteklosti.

Aplikacija primerna za izkušene kot tudi za začetnike

Sprva je to bil zgolj projekt pri strokovnem predmetu, ki je skozi razvoj prerasel v mnogo več, aplikacija je tako postala uporaben izdelek.

»S pomočjo aplikacije smo želeli uporabnikom približati postopek sestavljanja računalnika ter slediti tehnologijam prihodnosti.

Aplikacija je učne in zabavne narave, njena uporaba pa je primerna tako za popolne začetnike kot tudi za izkušene uporabnike,« o inovativnem izdelku dodaja Letnar.

Mentor raziskovalne naloge dodaja, da je aplikacija še vedno v razvoju. Poigravajo se z različnimi idejami, ki bodo zagotovile čim večjo stopnjo dovršenosti. 

Nad projektom pa so navdušeni tudi preostali dijaki, ki s številnimi pozitivnimi mnenji nudijo dodaten zagon in motivacijo. 

»Na področju izobraževalnega procesa gre za zanimivo in uporabno rešitev, ki že v zgodnji fazi prinaša dodano vrednost. Vsekakor je naša želja ta, da bi se zelo hitro uporabljala tudi pri praktičnem pouku na naši šoli,« o načrtih za prihodnost pravi Letnar.

Komentarji (4)

hoj (ni preverjeno)

Bravo dečki! Samo tak naprej. Učenje z VR je zelo zanimivo in intuitivno. Man oculus doma pa ga sicer že leto dni ne uporabljan ampak je rejsan super zadevca.

.. (ni preverjeno)

Bravo dečki, puno uspehov še naprej!

Še skos davlejo tote iste kipece, keko jih že mata duma?

. (ni preverjeno)

Bravo, dijake treba samo motivirati in usmeriti, pa imajo zagon za naprej v življenju. Čestitke mentorjem.

Maratonec (ni preverjeno)

Zakaj čestitke mentorju? Saj iskreno povedano ne ve za kaj se gre.
SPTŠ ga zaradi političnih dejstev riva naprej kot čudežnega dečka, medtem pa se dobesedno sere po ostalih učiteljih.
Žalostna resnica.

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice