V Sloveniji imamo dve zlatonosni reki, Muro in Dravo. V preteklosti so se z izpiranjem zlata ukvarjali številni, danes pa le redki posamezniki, eden od teh je tudi Prekmurec Danijel Bedek.

Do skrivnega kraja ob reki Muri, kjer Danijel Bedek s prijateljem išče zlato smo se z avtomobilom le s težavo prebijali. Ko se je pot končala, smo nadaljevali peš in prispeli na dogovorjeno lokacijo. 

Tako preveri, če je lokacija zlatonosna

Danijel na vsaki lokaciji najprej preveri, ali je zlatonosna, to pomeni, da je treba najti pet do deset luskic. Če je lokacija prava, se delo lahko začne.

Dolgotrajen postopek, ki zahteva veliko mero potrpežljivosti

Iskanje zlata je dolgotrajen postopek, ki zahteva fizično moč, predvsem pa potrpežljivost. Material se z lopatami nalaga na doma narejeno napravo, kjer voda spira material. 

»Težji material gre v spodnje korito in se zlato potem tam zagozdi v mreže noter,« razlaga Danijel.

Material, ki se nabere v mrežah, se spere v škaf, kjer se potem začne ročno izpiranje. Z rahlim krožnim vrtenjem se izpira tako dolgo, da ostane samo zlato oziroma zlate luske.

Težko obogatiš z zlatom v reki Muri 

Da se ti nasmehne sreča in najdeš zlato, je veliko odvisno tudi od vremena. Saj kot pravi Danijel, si odvisen od narave, ona odloča, ali boš lahko izpiral ali ne. 

»Prilagajaš se v bistvu ti naravi, ne ona tebi,« še pove.

Danijel pravi, da z zlatom v Muri obogateti ravno ne moreš. Ti pa vsaka najdba da voljo, da iščeš naprej. Zlato, ki najde hrani doma za spomin, saj se glede na cene zlata ne splača, da bi ga prodal.

Če vas je morda Danijel navdihnil, da bi tudi sami začeli iskati zlati, bo potrebno veliko potrpežljivosti pa tudi kar nekaj fizičnega napora. Seveda pa ne pozabite, ni vse zlato, kar se sveti.

Starejše novice