Pomurje se lahko odslej pohvali z vstopno točko za električna kolesa in sodobnimi polnilnimi postajami - zaživela poslovalnica Pomurje Bajkič.

Avto moto društvo Štefan Kovač Murska Sobota je v sodelovanju z Društvom električnih kolesarjev Slovenije (Deks), družbo e-kolesar ter podjetjem Atriva v Murski Soboti vzpostavilo poslovalnico Pomurje Bajkič.

Vstopna točka v Pomurje, s katero želijo pospešiti uporabo električnih koles

Gre za poslovalnico, s katero želijo v Avto moto društvu Štefan Kovač spodbujati uporabo električnih koles med Prekmurci in ostalimi turisti ter ozaveščati o pomenu trajnostne mobilnosti.

»Želimo si, da bi naša točka bila kot nekakšna vstopna točka v Pomurje za električna kolesa kot tudi ena informativna mobilnostna pisarna, v kateri bomo vsem domačinom in tudi turistom nudili takšne in drugačne informacije glede mobilnosti, katere bodo potrebovali,« je ob otvoritvi poslovalnice povedal Tomaž Trajbarič, predsednik Avto moto društva Štefan Kovač.

Ideja o vzpostavitvi poslovalnice Pomurje Bajkič se je sicer v osnovi porodila v Društvu električnih kolesarjev Slovenije, saj se zavzemajo za to, da po celotnem slovenskem prostoru vzpostavijo mobilne točke z e-kolesi, ki bodo vsakodnevno v uporabi.

»Želeli smo, da bi v Prekmurju, ki je pravzaprav naravno dano s kolesarji, pospešili uporabo električnih koles, ne samo za turizem ampak tudi za vsakdanjo rabo po celem Prekmurju. In ta mobilna točka bo kot nekakšen primer, ki ljudem pokaže, da obstajajo različni načini prevoza, torej ne samo avtomobili ampak tudi električna kolesa,« je pojasnil Srečo Gospodarič, tajnik Društva električnih kolesarjev Slovenije.

Specialna električna kolesa, ki so primerna tudi za motorično šibkejše

V poslovalnici Pomurje Bajkič, ki se nahaja na Noršinski ulici v Murski Soboti, so bila doslej na voljo električna kolesa 'Soboški Biciklin' ter električna kolesa, ki so se vzpostavila v sodelovanju s trgovskim centrom BTC City Murska Sobota, z današnjim dnem pa so jim tako dodali še specialna električna kolesa, ki so primerna za vse, med drugim tudi za motorično šibkejše ljudi.

»To so specialna električna kolesa znamke Vanran, ki jih izdelujejo na Nizozemskem in so primerna za vse, ker menimo, da lahko vsi kolesarijo. In ta kolesa ravno to omogočajo, torej da lahko kar največji sklop ljudi kolesari, tudi če imajo morda kakšne telesne hibe, motorične težave,« je razložil Ožbe Brezovec, predstavnik Društva električnih kolesarjev.

Kakšna električna kolesa pa so torej dodali v ponudbo?

»Recimo tricikel, ki ima dejansko integriran stol gor, skoraj kavč in lahko vsak pride gor, tudi če ima zelo velik problem z ravnotežjem, fiksirajo se lahko tudi noge. Potem imamo tradicionalen tricikel, potem eno posebno kolo, katerega se vozi s popolnoma vzravnanimi nogami, tam na koncu pa je še 'delivery bike' za dostavo hrane s sprednjo in zadnjo košaro, ki lahko držita vse do 35 kilogramov,« je še dodal Brezovec.

Vzpostavili tudi pametne polnilne postaje

Zraven poslovalnice so vzpostavili tudi pametne polnilne postaje, na katerih se lahko napolnijo tako električna kolesa kot tudi pametni telefoni, po potrebi pa se lahko kolesa tudi na hitro servisirajo, da so pripravljena za nadaljno vožnjo in raziskovanje Pomurja.

»To so polnilnice električnih koles ter servisno polnilne postaje, v načrtu pa imamo, da vzpostavimo še dve polnilni postaji za električne avtomobile,« je še izpostavil Trajbarič.

Komentarji (4)

. (ni preverjeno)

San mislo ka je tou bint.

grobar (ni preverjeno)

pomurje ič,omg

lol lol (ni preverjeno)

Bajkič prej... bouga mati od tistoga ka si je tou zmislo. :)

KaplanTišinski (ni preverjeno)

V Murski Soboti otvorili Pomurje ???? OTVORILI??? STE NEPISMENI?

Starejše novice