V Murski Soboti slovesno obeležili obletnico izida Trubarjeve Cerkovne ordninge, Dalmatinove Biblije in Bohoričevih Zimskih uric.

Danes je v Evangeličanskem centru Murska Sobota potekala slovesnost ob 460. obletnici izida Cerkovne ordninge Primoža Trubarja ter 440. obletnici izida Biblije Jurija Dalmatina in slovnice Zimske urice Adama Bohoriča

Prireditev je otvoril škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji, Leon Novak, ki je v svojem nagovoru poudaril pomen ohranjanja slovenske kulturne in verske dediščine.

Ob tej priložnosti je izpostavil prispevek reformatorjev, ki so Slovencem omogočili, da so že v 16. stoletju lahko brali Sveto pismo v maternem jeziku.

Ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Viljem Leban, je v svojem govoru spomnil na nedavno obeležitev 250-letnice delovanja knjižnice in na pomen ohranjanja zgodovinskih dokumentov. 

Citiral je iz knjige, izdane ob tej priložnosti: »Ob tako pomembnem jubileju je prav, da usmerimo pogled najprej v preteklost.

Obudimo prelomne dogodke iz zgodovine ustanove in pretehtamo njihov pomen z nekoliko večje časovne perspektive ter se spomnimo zaslužnih vizionarskih poklicev in prebivalcem predanih knjižničarjev, ki so marljivo zbirali, obdelovali in urejali zbirko, in ki niso nič manj predano knjige dajali v branje uka željnim in radovednim bralcem.«

Matjaž Lulik iz Narodne in univerzitetne knjižnice in prejšnji škof Geza Filo sta v svojih poudarila, da sta Primož Trubar in Jurij Dalmatin s svojimi deli postavila temelje slovenskega knjižnega jezika in narodne zavesti. 

»Ob 460. obletnici izida Trubarjeve Cerkovne ordninge in 440. obletnici Dalmatinovega prevoda Biblije je pomembno, da se zavedamo njihovega prispevka k slovenski kulturi in identiteti,« je dejal Lulik.

Razstavo, ki prikazuje izvirnike iz Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana, je predstavila Klaudija Sedar iz Zavoda Primoža Trubarja

Obiskovalci so si lahko ogledali dragocena dela, ki so bila ključna za razvoj slovenske pisane besede in književnosti.

Slovesnost je izpostavila pomembnost ohranjanja kulturne dediščine in slavljenja dosežkov slovenskih reformatorjev. 

Komentarji (2)

lšoi (ni preverjeno)

Kohezijskega pa Anželja ni ?

Đenaza (ni preverjeno)

V Đamiji sta bila...

In reply to by lšoi (ni preverjeno)

Starejše novice