FOTO: Boštjan Rous
Včeraj smo na nebu lahko opazovali izjemno krvavo superluno, ki je bila že druga letos. Zanimiva pa je bila tudi zato, ker je včeraj bil tudi popoln Lunin mrk.

Prizor, ki smo ga lahko včeraj opazovali na nebu je bil nekaj posebnega. Bila je polna Luna, hkrati pa je bila blizu točke svoje eliptične tirnice okoli Zemlje, v kateri je našemu planetu najbližje. Ta pojav je laičnemu občinstvu poznan kot superluna.

Superluna na pomurskem nebu

Ker Luna torej od Zemlje ni vedno enako oddaljena, ni vedno videti enake velikosti. Ko govorimo o superluni, je Luna videti svetlejša kot običajno.

Superluno so opazovali tudi številni Pomurci, ljubiteljski fotograf Boštjan Rous pa je v svoj objektiv ujel neverjeten prizor. Krvavo superluno, ki vzhaja za cerkvijo Svete Trojice v Odrancih.

Če ste tudi sami superluno ujeli v objektiv, nam pošljite fotografije na mail [email protected] in jo bomo objavili. 

Kaj pravzaprav je superluna?

Luna ne oddaja lastne svetlobe, ampak le odbija Sončevo. V vsakem trenutku je ena polovica Luninega površja osvetljena, druga pa ne. Ko je, gledano z Zemlje, Luna polna, se nahaja ravno na nasprotni strani Zemlje kot Sonce. Proti Zemlji kaže svojo osvetljeno polovico – zato je videti polna.v

Luna kot grešni kozel za vraževerne

Vraževerni ljudje Luni pogosto pripišejo recimo večje število prometnih nesreč ali pa recimo vpliv na število rojstev. Za takšne trditve pa seveda ni znanstvenih dokazov. Ena tovrstnih teorij govori tudi o tem, da naj bi bila nebesna telesa povezana s potopom Titanika. 

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Hmmm (nepreverjen)

Umetno razpotegnjena slika.

Starejše novice