Foto: osebni arhiv Domna Borka
Štirje fantje so se odločili - s Poniji se bomo podali do od Središča ob Dravi do Splita.

Ob nostalgičnem obujanju spominov nam misli zanese do reči, ki so zaznamovale preteklost. Morda priljubljeni sladoled, ki jih v trgovinah več ne dobimo, lokali, ki so se zaprli ali prevozna sredstva, ki jih tako redko še vidimo na cestah. 

Le kdo vsaj enkrat v življenju ni sedel na Rog Pony kolesu. No, tisti, ki so, vedo, da goniti ponija ni prav nič preprosto. Predstavljajte si, da na poniju prekolesarite kar 470 kilometrov in to v le petih dneh. 

Tak izziv so si zadali fantje iz Središča ob Dravi. Domen Borko, Miha Rakovec, Denis Novak in Matjaž Šef so se podali na dolgo pot od Prlekije pa do Splita.

Ker pa je varnost na prvem mestu, pa sta kot spremstvo odpravo spremljala še Žan Kocuvan in Meta Ivanuša, ki sta izbrala bolj ležerno pot, s kombijem. Kombi pa je na poti prišel prav, saj so morali kolo dvakrat servisirati. 

Start je bil Središče ob Dravi, od koder so pedala pognali 26. aprila, ob 14.00. 

Zaradi ljubezni do ponekov ... 

Domen Borko razkrije, da jih je ljubezen do 'ponekov' združila že nekaj časa nazaj, ko so se s temi kolesi odpravili na Vršič.

Lani so jih ta kolesa popeljala do Portoroža, a čas je bil za večji izziv. 

»Vsi se na morje odpravljajo z cestnimi kolesi, ker enostavno hočejo priti do obale čim hitreje in na najlažji način, mi pa smo želeli samo avanturo in Pony je bil prava izbira za to in tudi dodaten izziv,« pripoveduje Borko. 

Za podvig so potrebovali pet dni, na poti so bili kar 80 ur, od tega je bilo trideset ur aktivnega kolesarjenja. Pedala so poganjali s povprečno hitrostjo 18 kilometrov na uro, kar je za 20-colsko kolo brez prestav zelo hitro. 

Najvišjo nadmorsko višino so dosegli na 800 metrih, najnižjo pa, seveda, v Splitu. Prekolesarili so kar 470 kilometrov, od tega 60 kilometrov prvi dan, 150 kilometrov drugi dan, 110 kilometrov tretji dan, 100 kilometrov četrti dan in 50 kilometrov zadnji, peti dan. 

Posebnih priprav ni bilo, rit se pač mora navaditi na sedež

Pot je sicer izjemno naporna, a Borko pravi, da posebnih priprav niso imeli. Pred podvigom je vsak član odprave prekolesaril približno 200 kilometrov na tem kolesu. 

»Ne gre se za kondicijske priprave, ampak se gre bolj za to, da se rit navadi na sedež in da se navadiš na to držo pri poneku, kateri je zelo majhen in ni glih primeren za dolge ture,« pove. 

Noben od fantov sicer ni profesionalni športnik, niti niso amaterski kolesarji. Radi imajo šport in adrenalinske izzive, zato je bila pot v Split s 'poneki' ravno pravšnji podvig. 

Borko razkrije, da so se bolečine sicer pojavljale, največ v predelu zadnjice in hrbtenice, a pot je bila celo lažja, kot so si jo predstavljali. Pot je bila, seveda, napora, a zaradi bolečin niso niti enkrat stopili s koles. 

Veliko vlogo pri tem pa je igral tudi ekipni duh. Drug drugega so vzpodbujali, se bodrili in tako so kilometri bežali mimo lažje. 

S kolesom čez drn in strn

Fantom je sicer prva dva dni ponagajal dež, preostale tri dni so vozili v lepem vremenu. Temperature so bile hladne, a zato odlične za vožnjo s kolesom, pove Borko. 

Pot so začeli v Središču ob Dravi, nato so se podali preko mejnega prehoda Središče ob Dravi, skozi Varaždin, do Novega Marofa, kjer je začelo deževati. Privoščili so si dvourni postanek, pot pa nadaljevali proti kraju Sveti Ivan Zelina, kjer so prespali. 

Prebudili so se v deževno jutro, zato so se na pot lahko odpravili komaj ob 10.00. Podali so se skozi center Zagreba, do Karlovca, nato so prispeli do Slunja. 

Sledila je etapa do Gračaca. Povejo, da je bil ta del poti tehnično najbolj zahteven, z največ višinskimi metri. Kolesarili so mimo Plitvičkih jezer, skozi Udbino, v Gračac so prispeli ob 19.00. 

Četrti dan so se podali iz Gračaca proti Drnišu. Ta dan je bil posebno uspešen. V planu so imeli prekolesarili 80 kilometrov razdalje, a so zaradi hitrega prihoda v Drniš pot še podaljšali. Tako je za zadnji dan ostalo le še petdeset kilometrov. 

Zadnji, peti dan so se na pot podali ob 7.00 zjutraj, na splitsko rivo pa so prispeli že ob 11.00. Čas je bil za uživanje. 

A koles še ne bodo dali na stran

Fantje pa so razkrili, da 'ponekov' še ne dajo na stran. Pripravljajo se že na nov projekt, razdalja pa bo še daljša. Lokacija za zdaj ostaja skrivnost. 

»Ker smo dobili dober odziv javnosti, medijev in tako dalje bi si želeli dodati tudi kakšno humanitarno noto, ker smo videli, da ljudje spodbujajo take projekte in mislimo, da bi bili pripravljeni tudi kaj prispevati zraven za dober namen,« so še dodali. 

Imate tudi vi doma starega 'poneka'? Privlecite ga iz podstrešja, očistite in preuredite. Fantje obljubljajo, da je občutek, ko sedete na svoje staro Pony kolo, izjemen. 

Komentarji (7)

sdfrs (ni preverjeno)

Vse se da, ce gej zadosti vina

.... ..... (ni preverjeno)

Ja debeli fuknjenec ali pa cejlo življenje socialna.

In reply to by sdfrs (ni preverjeno)

432211 (ni preverjeno)

Skoda ker niso sli do Kijeva, bi jih cel degenerirani zahod spoznal.

Gadaffiv (ni preverjeno)

Bit če hemoroida .

Gees (ni preverjeno)

Vsaka cast, !!!

Čačipress (ni preverjeno)

Super dečki!

Gost#3 (ni preverjeno)

Za čestitati!

Starejše novice