Foto: Jure Banfi
Ste že opazili? Maribor so preplavili barviti in izvirni grafiti mačk. Ulične umetnine, ki so delo zagrebškega umetnika Lunarja, napovedujejo razstavo, ki bo poslastica za ljubitelje urbane umetnosti.

Multidisciplinarni umetnih Slaven Lunar Kosanović je med najbolj prepoznavnimi in priznanimi grafitarji na Hrvaškem.

Umetnik, ki ga nekateri kličejo kar »oče balkanske grafiti scene«, je v petek z grafiti mačk okrasil podhod pod Titovo cesto in več panojev ter jumbo plakatov. 

Grafiti napovedujejo Lunarjevo razstavo Recycle or try (Recikliraj ali poizkusi), ki bo otvoritev doživela 17. marca.

Opozarja na pomen varovanja okolja, pretirano potrošnjo in prenatrpanost z odpadki

Recycle or Try bo Lunarjeva prva velika predstavitev v Mariboru, ki s seboj nosi močno okoljsko sporočilo. 

Razstava naslavlja vprašanje, kaj lahko kot posamezniki naredimo, da zmanjšamo naš negativni vpliv na okolje. Ob tem umetnik opozarja tudi na odgovornost industrije, ki vsak dan proizvede ogromno količino nepotrebnih odpadkov. 

Celotna postavitev sestoji iz recikliranih in ponovno uporabljenih materialov, kot so embalaža in druge smeti.

»V svojem ustvarjanju avtor stremi k razumevanju in aktivnemu odzivanju na okoliščine, ki pogojujejo njegovo bivanje. Ena od njih je na primer splošna prenatrpanost vsakdanjega življenja z odpadki, predmeti, ki se kopičijo tudi neodvisno od osebnega poseganja po njih ali njihove uporabe,« je zapisala kritičarka in muzejska svetovalke v Muzejih Ivana Meštrovića Barbara Vujanović. 

Razstava Recycle or Try je prvo sodelovanje med Umetnostno galerijo Maribor in studiem Trampolin. Multidisciplinarni kreativni studio Trampolin so leta 2020 v Mariboru ustanovili Tine Lugarič, Nenad Cizl in Andrija Šulić.

Ob dvigu kreativne odličnosti v svojem profesionalnem delovanju si Trampolin prizadeva tudi k dvigu kreativne energije v mestu nasploh. 

V Maribor si želijo pripeljati zveneča mednarodna imena, kar bo v mestu puščalo pečat ustvarjalnosti, dvigalo zanimanje za kreativne vsebine in poklice med mladimi ter utrjevalo pozicijo Maribora na zemljevidu kreativnih destinacij. Tako je prišlo do pobude o razstavi v UGM Studiu. 

»V Umetnostni galeriji Maribor smo zelo ponosni, da so studio Trampolin za prvo tovrstno sodelovanje izbrali prav nas, saj tudi sami prepoznavamo smisel v povezovanju uspešnih in kakovostnih mestnih zgodb z različnih področij, še posebej pa na kreativnem področju,« so sporočili.  

Komentarji (3)

.. (ni preverjeno)

Hm....Zanimivo, če Jugoviči rišejo po stavbah. Je to umetnost, če pa Slovenec riše po stavbah, pa je to poškodovanje tuje lastnine.

Rodaš (ni preverjeno)

Moš kaki primer, ale si toto izjavo iz riti vün potegno?

In reply to by .. (ni preverjeno)

Taraaa (ni preverjeno)

Tote čečke si naj riše po Zagrebu. Grafiti so zelo grdi in neokusni še posebej ko se uničujejo stavbe z grafiti. Potrebno bi bilo zeloooo velike kazni grafitarjem

Starejše novice