V gozdovih sredi zaščitenega območja Krajinskega parka Goričko opažajo novo nelegalno odlaganje odpadkov. Obrabljene gume so našli tudi v gozdu v Martjancih.

Na prehodu iz februarja v marec so na Goričkem opazili novo črno odlagališče odpadkov - kup odpadnih gum sredi gozda v Križevcih. 

Kristjan Malačič, naravovarstveni nadzornik I iz Krajinskega parka Goričko, ki nas odpelje do kupa odsluženih pnevmatik, je nad zavržnim dejanjem zgrožen.

»Gre res za zelo izstopajoč primer. Niti ena guma ne sodi v naravno okolje, ampak takšna količina gum je že zelo problematična,« nam je dejal ob neslavni najdbi.

12 gum, odvrženih ob manj prometni cesti, je precej velikih dimenzij. Jih je 'izgubil' lastnik večje kmetijske mehanizacije?

V Martjancih v gozdu za 860 kilogramov odpadnih gum

Le približno deset kilometrov stran, v Martjancih, pa so prav tako konec februarja naleteli na novo grozljivko. Spet gozd ob cesti in spet odvržene gume.

Kot smo izvedeli, je Javno komunalno podjetje Čista narava odpadne gume, ki so ležale ob potoku v začetku marca že odstranilo

Odvozili so kar za 860 kilogramov odpadnih gum.

Grob poseg v naravo

Naravovarstveni nadzornik je storilca pozval, naj pride po preostale gume in jih odpelje, tako kot jih je pripeljal. A gume, odvržene v Križevcih, ostajajo v gozdu.

Gre za grob poseg v naravo, za katerega je pristojna inšpekcija za okolje in naravo, zadevo obravnava tudi policija.

»Če mu je že vseeno za globe, ki jih lahko dobi in niso majhne, lahko tudi tisoč ali par tisoč evrov in več, naj tega ne dela že zaradi sebe zaradi svojih potomcev, zaradi vseh ostalih ljudi,« poziva Malačič.

Komu se zdi odvoz odpadkov v gozd dobra ideja?

Kaj se podi po glavi ljudem, ki z naravo počnejo to, kar vidimo v gozdu v Krajinskem parku Goričko, ne znajo odgovoriti niti v podjetju, ki se ukvarja z ravnanjem z odpadki.

Matevž Ružič, vodja skupnih služb v Saubermacher Komunali poudarja, da so na voljo zbirni centri po vsem Pomurju, pa tudi odvozi kosovnih odpadkov od vrat:

»To je brezplačen odvoz enkrat letno, ki jim ga nudimo in to naročijo preprosto z naročilnico, ki jo oddajo preko spletne strani, mobilne aplikacije ali pa pri nas osebno.« 

»Nenazadnje sedaj po novem uvajamo tudi storitev zbiranja stekla od vrat do vrat po posameznih občinah, tako da imajo praktično možnost prepuščanja vseh frakcij že na lastnem dvorišču,« še izpostavlja Ružič. 

Ker se bližajo številne spomladanske številne akcije, pa še opozorilo Malačiča: »Nekateri posamezniki te čistilne akcije dobesedno izkoriščajo in vnaprej, posebej ob bolj prometni cestah nastavljajo odpadke

Bodimo pametni. Le s pravilnim ravnanjem z odpadki bomo naše okolje ponosno predali zanamcem.

Starejše novice