Društvo Spominčica je ob svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni pripravilo dogodek »Čaj za spomin«, s katerim želijo ozaveščati o demenci.

Vsako leto septembra obeležujemo svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, v sklopu katerega poskušajo z različnimi dogodki in predavanji lokalno skupnost ozaveščati o Alzheimerjevi bolezni in demenci. 

Svetovnemu mesecu Alzheimerjeve bolezni se je letos ponovno pridružil tudi Dom starejših Rakičan v sodelovanju z Društvom Spominčica – Alzheimer Slovenija. 

In sicer na Trgu kulture v Murski Soboti so danes pripravili dogodek z naslovom Čaj za spomin, na katerem mimoidočim ponujajo čaj, prigrizke in literaturo ter se z njimi pogovarjajo o demenci in na tak način ozaveščajo javnost o tej, vse bolj prisotni, bolezni.

Ozaveščanje lokalnega okolja o demenci

Tudi sami smo obiskali dogodek »Čaj za spomin« in se z organizatorji iz Društva Spominčica pogovorili o tem, kaj je namen tega dogodka.

»V Domu starejših Rakičan se soočamo z veliko problematiko demence, veliko o njej pa slišimo tudi v okolju, in ker trenutno sodelujemo pri državnem projektu Demenca v lokalnih okoljih, smo se odločili, da nekaj naredimo tudi za našo okolico, zato smo že drugo leto zapored pripravili to stojnico Čaj za spomin, kjer mimoidočim točimo čaj in se z njimi pogovarjamo o demenci.

Glavni namen te stojnice pa je, da se s tem na prijazen način ozavesti okolico o simptomatiki demence, o pomenu, kaj to je, da to naj ne bi bila neka tabu tema. Torej opozarjamo na to, da je demenca med nami, da je to dejstvo, da se ne rabijo svojci dementnih oseb sramovati tega,« so nam o dogodku pojasnili v Društvu Spominčica.

»Zdaj, ko se o tem pogovarjamo je iz leta v leto boljše in tudi lažje, ljudje so dosti bolj odprti«

Člane društva pa smo povprašali tudi o tem, kakšna je ozaveščenost o demenci v Pomurju ter ali se o tem še vedno premalo govori.

»Iz leta v leto je boljše. Recimo par let nazaj tudi svojci niso upali reči, mi pa imamo doma dementno mamo ali očeta, zdaj, ko se o tem pogovarjamo pa je iz leta v leto boljše in tudi dosti lažje, ljudje so dosti bolj odprti. Je pa še vedno velika težava, tako da je ozaveščanje o demenci še zmeraj zelo pomembno.

Tisti, ki bi mogoče najbolj se rabili informirati o tej bolezni, recimo svojci in tako naprej, tisti se nas dostikrat izogibajo in to ni vredu. Ker če ti zatajiš samo simptomatiko, samo bolezen, potem tega ni,« so še dodali v Društvu Spominčica. 

Poleg stojnice »Čaj za spomin« se sicer v društvu trudijo in ozaveščajo o demenci tudi s pomočjo ostalih dogodkov, recimo predavanj v različnih krajih, izobraževanj za zaposlene.

Skupaj z dijaki Zdravstvene šole Murska Sobota pripravljajo tudi »sprehod za spomin«, več poudarka pa se daje v zadnjem času tudi na stanovalcih v domovih za starejše občane, zanje pripravljajo na primer kognitivne vaje, se z njimi pogovarjajo in jih ozaveščajo o tej bolezni ter nujnosti zdravega načina življenja. 

Starejše novice