Pomurski sejem je predstavil rezultate mednarodnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra.

Tudi letos je bilo pred že 62. mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom Agra v Gornji Radgoni ocenjevanje kakovosti AGRA 2024. In prvi rezultati ocenjevanja so že znani. 

V prvem 'polčasu' so ocenjevali meso in mesne izdelke, sveže meso in mesne pripravke, mlečne izdelke, sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode. Skupno je bilo do zdaj ocenjenih 789 izdelkov. 

Iz samega ocenjevanja pa lahko razberemo, da se kvaliteta slovenskih izdelkov po večini viša in da imamo Slovenci na voljo izjemno veliko dobre in kvalitetne hrane ter pijače. 

»Slovenska hrana je izredno kvalitetna, na to kažejo tudi tovrstna ocenjevanja. Tudi tisto, kar dobimo v trgovinah, kar dobimo na tržnici, je res, mislim, da smo v Evropi zelo visoko po kakovosti naših izdelkov,« je dejala Tatjana Šubic, članica ocenjevalne komisije - meso in mesni izdelki.

Vsako leto na ocenjevanje pride veliko število izdelkov, samo do zdaj jih je komisija ocenila 789 in med njimi, vsako leto, najdejo nekaj novega, inovativnega. Letos je bilo 110 prijaviteljev.

»Vsako leto nas z nečim presenetijo, jaz sem že 28 let v tej komisiji in vam povem, da vsako leto dobimo neko presenečenje, recimo letos smo dobili sirup z okusom sivke,« je dejala Majda Barbara Povše, članica ocenjevalne komisije - sokovi, brezalkoholne pijače in tako dalje.

Na izdelke vplivajo tudi trendi. V tem trenutku so ti usmerjeni v bolj zdrav način življenja.

»Manj sladkorja v pijačah ali pa v hrani recimo manj soli, bi lahko rekel: zdravi trendi. Hkrati pa tudi trendi k rastlinskim nadomestkom,« je dejal Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma.

In čeprav se večini izdelkov kvaliteta dviguje, pride včasih tudi do obratne situacije. V tej se je letos znašlo sveže meso in mesni pripravki.

»Ta ocenjevanja so zelo natančna, pri svežem mesu gre tudi že za embaliranje, in kot je bilo že omenjeno, če se ne odpira embalaža z lahkoto, če je prevelika izceja, če niso pivniki dobro nameščeni, v sami embalaži že odbijamo točke,« je dodala Šubic.

Kvaliteta hrane v Sloveniji iz leta v leto narašča in k temu pripomorejo tudi takšna ocenjevanja, je izpostavil Erjavec: »Imamo strokovnjake, ki prihajajo tako iz Slovenije kot tudi iz sosednjih držav, so to strokovnjaki, ki seveda objektivno ocenijo in dajo tudi svoj komentar na svoje pripombe oziroma odbitke točk.« 

Najvišje priznanje, ki ga prijavljeni produkt lahko prejme, je šampion kakovosti, kar pomeni, da je enak izdelek že trikrat pred tem dobil zlato priznanje. Samo v kategoriji sokovi, brezalkoholne pijače sta po besedah Povše »dva šampiona, potem je bilo 17 zlatih medalj, velikih zlatih medalj, potem 26 zlatih medalj, tako da sploh nobenega proizvoda ni bilo, ki bi ga izločili.«

Ocenjevanje se s tem še ni zaključilo, kot so povedali organizatorji, so na polčasu ocenjevanja. Ko bodo znani vsi rezultati, bodo vsi nagrajenci svoja priznanja prejeli na že 62. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, v Gornji Radgoni. Ta bo letos med 24. in 29. avgustom.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (1)

Majaa31 (ni preverjeno)

Kupim lizi-lizija.
Moški enostavno več nočejo lizati, raje majo žogo.
Jaz pa cela mokra.

Starejše novice