Foto: Maša Radenković
Gornjo Radgono je prizadelo močno neurje, ki je povzročilo številne plazove in uničilo domove. Občina čaka na državno pomoč za sanacijo škode in pomoč prizadetim družinam.

Obdobje deževnih dni naj bi bilo sicer za nami in čeprav se nam po vremenski napovedi obeta nekaj sončnih dni, se v Pomurju še vedno spopadajo s posledicami neurja, ki se je zgodilo prejšnji ponedeljek.

»Intervencijskih stroškov je nekaj več kot 300.000 evrov. Kar se pa tiče prve ocenjene škode - pa nekaj malega kot dva milijona,« je dejala županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš

Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona (foto: Maša Radenković).

Vreme, ki je od takrat naprej vse prej kot stanovitno, je poskrbelo še za dodatne posledice. Na občino vsak dan prihajajo novi klici o dodatnih plazovih. Dodatno se pogrezajo tudi tisti, ki so nastali takoj po neurju.

Naslednji teden bo v občini Gornja Radgona potekala seja občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali tudi rebalans, ker so za sanacijo posledic neurij morali zagotoviti 250.000 evrov.

Ampak to ne bo dovolj.

»Zato upam in apeliram na vse pristojne v državi, da vendarle odprejo čimprej en kanal, kjer bomo lahko občine po teh poplavah dobile pomoč,« je poudarila Mauko Tuš.

Foto: Maša Radenković

Zaradi posledic neurja so dve družini iz njihovih domov izselili. Ena je nastanjena pri sorodnikih, drugi je občina uredila stanovanje.

»Se moram zahvaliti županiji. Prvi teden sva živela pri turistični kmetiji Borko, sva lepo tam spala. Zdaj pa imamo stanovanje v Gornji Radgoni, enosobno,« je dodal Marjan Kocet, ki se je zaradi plazu moral izseliti. 

Marjan Kocet (foto: Maša Radenković).

Zakonca Kocet ne živita sama. Z njima živita dva kužka, okrog 40 papig, piščanci, mačke … Upokojeni Marjan je tako od zgodnjega jutra do poznega večera na domačiji in skrbi za živali.

»Da bi našla kakšno hiško ali kaj, da bi pač lahko kaj preselili, da ne bi bilo to tukaj. Sicer je tudi tako, živalce one se po svoje znajdejo, vsak dan pa rabijo hrano in pozornost,« je razmišljal Kocet.

In čeprav odgovora na vprašanje, ali bosta še kadarkoli lahko spala v svoji postelji v svojem domu, nimata, ostajata izjemno pozitivna.

»Nočem se sam sebi smiliti, zakaj? Bomo že zrihtali, še stalno se je porihtalo, je treba pač biti pozitiven, ne moreš nič tu, proti naravi se pač ne da. Proti tem gospodon, ki so tak počasni, pa bi se mogoče dalo,« je še povedal Kocet.

Na odgovor, kaj se bo zgodilo z novo streho, kuhinjo in ostalimi obnovljenimi prostori, ki še niso stari niti eno leto, pa bomo morali še počakati.

Foto: Maša Radenković
Foto: Maša Radenković
Foto: Maša Radenković
Foto: Maša Radenković

Komentarji (2)

fušar (ni preverjeno)

na robi brega so gradili hiše z nekšimi kosi betona-ajaja

nikasvinjskoglava (ni preverjeno)

po mojem so to delali partizani

In reply to by fušar (ni preverjeno)

Starejše novice