Kolesnice, grbine, razpoke ... katastrofalno stanje ceste, ki povezuje enega naših turističnih biserov z avtocesto. A obnove ni na vidiku.

Na slabo stanje lokalne ceste Gančani – Bogojina so opozorili bralci Sobotainfo, ki cesto dnevno uporabljajo. Gre za zelo prometno cesto, ki jo poleg lokalnih prebivalcev uporabljajo tudi številni turisti, saj povezuje avtocesto z zdraviliškim krajem Moravske Toplice. Cesta je obremenjena tudi s tovornimi vozili, saj je ob cesti tudi gramoznica Ivanci s katero upravlja Pomgrad.

Nevaren odsek ceste

Zaradi slabega stanja ceste so sicer postavljeni prometni znaki, ki omejujejo hitrost, a to je le začasna rešitev. Cesta je predvsem zaradi globokih kolesnic ob srečanju dveh vozil, sploh večjih in kolesarjih na cesti zelo nevarna

Občini čakata na državo

Cestni odsek Gančani – Ivanci – Bogojina si lastita dve občini, in sicer Občina Beltinci in Moravske Toplice. V katastrofalnem stanju je predvsem odsek ceste, ki spada pod Občino Moravske Toplice. Po naših informacijah naj občini ceste ne popravljata, ker si želita, da se omenjena cesta prekategorizira iz lokalne v državno in zanjo skrbi država.

Prekategorizacije ceste ne bo

Zato smo se obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), kjer so nam potrdili, da so s strani Občine Beltinci in Moravske Toplice prejeli pobudo za prekategorizacijo lokalne ceste Bogojina – Gančani. DRSI je lanskega avgusta pripravila predlog prekategorizacije lokalne ceste v državno regionalno cesto ter ga poslala na Ministrstvo za infrastrukturo.

Ministrstvo za infrastrukturo z utemeljitvami prekategorizacije ne soglaša, so nam sporočili iz direkcije za infrastrukturo. Stališče ministrstva je, da je potrebna regijska usklajenost poteka cest na širšem prostoru.

Občine se niso uspele dogovoriti

Na podlagi zavrnitve ministrstva so sicer na direkciji občinama predlagali rešitve na širšem območju - Občin Dobrovnik, Turnišče in Velika Polana, vendar s strani občin ni bilo mogoče uskladiti dogovora o prenosu posameznih delov obstoječih državnih cest med občinske, zaradi česar je sprememba prekategorizacije ustavljena. 

Na potezi občini

Tako je zdaj na Občini Beltinci in predvsem Občini Moravske Toplice, kjer je cesta res v slabem stanju, da najdeta denar v proračunu in poskrbita za sanacijo ceste. Za pojasnila smo se obrnili tudi na občini. 

Na Občini Beltinci pojasnjujejo, da se izvajajo redni pregledi ceste in da je glede na stanje vozišča bila postavljena začasna prometna signalizacija. Dodajajo tudi, da je v izdelavi elaborat in strokovno mnenje o stanju voziščne konstrukcije. Glede na ugotovitve elaborata bodo potem izvedli nadaljnje aktivnosti.

Tudi v Občini Moravske Toplice se izvajajo redni pregledi ceste in je postavljena začasna prometna signalizacija. "Si pa v Občini Moravske Toplice že več let prizadevamo, da bi bila cesta Gančani – Bogojina prekategorizirana v državno cesto, saj gre za navezovalno cesto na avtocesto. Navedeno je bilo dogovorjeno med drugim tudi ob obisku ministra in predstavnikov Direkcije RS za infrastrukturo, vendar do realizacije še ni prišlo," so zapisali v odgovoru.

Upajmo, da ne bo »potrebna« katastrofa, da se bodo pristojni zganili in cesto popravili.

Komentarji (30)

Gost4635 (ni preverjeno)

Ge je zaj župan Virag pa njegove predvolilne obljube. Lidij nategno z obljubami o kolesarski stezi, neje sposoben nanč 300m steze med Lipovci in Gančani urediti.

Upam da vsak ki bo tu imel nesrečo mastno toži občino ker ta cesta je izjemno nevarna.

Če bi bil župan sposoben bi prisilil Pomgrad, da obnovi cesto saj jo oni uničujejo, če pa ne bodo hoteli pa omejiti težo pa naj si gramoz vozijo po njivah ali z teligami.

leooo12 (ni preverjeno)

ne unicuje samo podjetje Pomgrad.kelko tovornih vozoil tujih se pa tudi pelje tu dol z avticeste proti Bogojini? Ne krivi samo ene ce ne ves

In reply to by Gost4635 (ni preverjeno)

Vipko
Truplo

Praktično kolesarji povprečno vsako drugo turo opravimo po tej cesti in se nato razštrkamo po Goričkem. Glede na stanje nekaterih drugih cest... meni se ta sploh ne zdi tako slaba? Veliko cest je v dosti slabšem stanju? Seveda s tem ne pravim, da je naj ne popravijo, če imajo denar.
Fotografije pa so tako, tako... vsaj tri so fokusirane proti bankinam in kje v Sloveniji so ravno bankine ok? Na novih cestah da, na takih, kjer je asfalst star nekaj let, pa redko kje. In če kakšno luknjo ali bankino fotografiraš bolj od blizu, izgleda razpoka kot Veliki kanjon v Koloradu.

dF (ni preverjeno)

ali si ti vedno tako fuknjeni
ali samo ob četrtkih

In reply to by Truplo

cesta (ni preverjeno)

Še ena cesta v dosti slabšem stanju pa je med občino MORAVSKE TOPLICE IN občino MURSKA SOBOTA in sicer med naseljem Noršinci in Mursko Soboto. Sramota za obe občini, zelo nevarno križišče za Rakičan z premnogimi nesrečami in veleumnim popravkom znakom za omejitev 50...Sramota.....

GOST10 (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjam, Noršinci - Sobota, njiva na kateri bo počasi rasla pšenica.

In reply to by cesta (ni preverjeno)

afta he (ni preverjeno)

Pa ne samo med Noršinci in M.Soboto, tudi med Moravskimi Toplicami in Martjanci je užas. In potem pridejo turisti pa se vozijo po takih cestah. A se župani zavedate koliko turistične takse poberete od njih prometne povezave - ceste pa iz srednjega veka. Če se že gremo turizem si vsaj infrastrukturo uredimo na času primerno raven. Asvalt s krpami na krpi ni primeren.

In reply to by cesta (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

Ja kak so lejko ceste tak v slabon stanji vej so pa prejšni keden meli velko proslavo v Mlajtincih in velki miting z vsemi dosežki o obnovah in vzdrževanju cest sami presežki pa idejni vodja infrastrukture v M.T je skoraj dobo Nobelovo nagrado za dosežke v izgradnji in projekteranju v občini?

In reply to by afta he (ni preverjeno)

...... (ni preverjeno)

Po tej cesti je Pomgrad prevozil bajne milijone in cesto uničil, pa tudi država je mastno pokasirala prek DDV. ja ampak, v Sloveniji smo marsikaj mogli uničiti da eni lahko grabijo milijone, pač zgodba o uspehu, SLOVENIJA.

afta he (ni preverjeno)

Pomgradovci so vozili gramoz s tovornjaki, ki so registrirani, od njih so plačali nadomestilo za uporabo cest. Naj ga država usmeri tja kamor je namenjen pa bo vse v redu. Če so pa same izvedbe asvaltiranj slabe, da hitro nastanejo jame, pa si naj investitor uredi primerne nadzornike, ki bodo šlamparijo zavrnili.

In reply to by ...... (ni preverjeno)

Vipko
buldog

Glede te ceste:
- ta cesta ni neka navadna, lokalna cesta ampak je to dovozna cesta do avtoceste za precejšnje število lokalnega prebivalstva in tudi za turiste; tiste, ki uspejo dešifrirati, da je slavni "izvoz Gančani" v bistvu izvoz za Moravske Toplice

- ta cesta je klasičen primer, kjer bi potrebovali pokrajine. Zdaj se dve občini "dogovarjata", kako jo sanirati. Denarja ni in občini se ne dogovarjata nič. Takih cest je kar nekaj, omenil bi le cesto Radmožanci - Turnišče, ki je v podobnem "stanju".

- ker pokrajin nimamo (in jih vsaj še 30 let ne bomo dobili), bi morali cesto prekategorizirati v magistralno, državno cesto, kar po svojem namenu tudi je. In to takoj po izgradnji avtoceste.

- naše občine so tudi premajhne in kadrovsko podhranjene, da bi bile sposobne najti način in spisati projekt, ki bi zagotovil za rekonstrukcijo ceste evropska sredstva, ki za "čiste" rekonstrukcije denarja ne daje.

- in nenazadnje: cesto so v veliki meri uničili tovornjaki Pomgrada. Kaj če bi potrkali na vrata Polaničev in bi jim rekli: alo, za rekonstrukcijo ceste bi bilo fajn, da prispevate nekaj fičnikov. Da ne bo rekonstrukcija ceste izvisela na ramenih davkoplačevalcev, uporabljate pa jo vi! In ustvarjate profit z gramozom.

Pa še: že zdavnaj bi morali na takšni cesti postaviti znak prepovedi vožnje tovornjakom nad 7 ton. Ker je cesta nevarna.

Vipko
Truplo

Za katero cesto ti pišeš te argumente? Verjetno za Bogojina - Gančani? Ampak, na slikah je tudi cesta od Ivanec do križišča z zgoraj omenjeno. In glede na našo cestno infrastrukturo v Prekmurju slednja sploh ni v slabem stanju.
Malo se peljite: cesta skozi Lemerje, del od Markovec do Šalovec... in še se najde.

In reply to by buldog

luc-ifer (ni preverjeno)

Rejsan si multipraktik od fuzbalskoga selektora do upravljalca cest kolesarstvo ti je nej tuje ali vseeno raje ostani pri svoji bančni profesiji?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Jebi se v božjo mater! A me ne moreš pustiti na miru! Govedo štalarsko! Samo debatiram in nič drugega. Ti pa serješ, serješ... polno dreka v tebi!
In ostali, kateri se ne strinjate z mano, za kar imate vso pravico, vendar date pač minus zaradi nestrinjanja (neki argumentirani proti odgovor še nisem videl) vedite, da ta cesta res ni tako slaba. Malce se zapeljite naokrog. Kaj bi radi, zlate tlakovce? Skregani ste z realnostjo, vsaj tako mislim.

In reply to by luc-ifer (ni preverjeno)

Oliva (ni preverjeno)

ali si ti vedno tako fuknjeni
ali samo ob četrtkih

In reply to by Truplo

luc-ifer (ni preverjeno)

Ti si kao neki VIPKO to si dobo na portali za svoj besedni zaklad ali izobrazbo malo se pogledni v ogledalo in si pometi svoj prag in rešavaj svoje frustracije, če si tak popularen bančnik tao so te včili na EŠ

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Kar se tiče bontona zame ne skrbi. Tak besedni zaklad uporabljam samo pri takih, kot si ti. Za Vipka pa se nisem sam porinil, če ima to sploh kakšno vrednost. Če ima... tudi nekaj pove, ker taki, kot si ti, to ne boste nikoli.
Kot sem ti napisal, zaleti se nekam. Si nekulturen, zloben, zahrbten in še se najde. Nekaj imaš proti meni in to na vsaki temi dokazuješ. Sicer pa nisi edini: glede na vsebine... je takih nickov na stotine! Ker se seveda nekateri prijavljate pod različnimi imeni in se potem sklicujete na bonton!

In reply to by luc-ifer (ni preverjeno)

F1314 (ni preverjeno)

Zakoj bi pa izvoz Gančani naj bil Moravske Toplice? Ti znaš ge so Moravci? Te je lejko izvoz Murska Sobota prle za Moravce. Saj je pa za bunbarje ki se ne pozanimajo kam gredo jasno ob izvozu označeno da je izvoz tudi za Moravske Toplice.

In reply to by buldog

banana občina … (ni preverjeno)

Žalostno je, da na občini Beltinci sploh ne vedo kako močno se je povečal tovorni promet
na relaciji Ivanci-Gančani-Dahau in na relaciji Dobrovnik-Gančani-Beltinci-Dahau, zaradi
dostave gramoza, ker ga pri drvarnici več ni-tam so sedaj turisti.
Našemu Petek Slavku pa je samo pomembno, da ima dobro plačano službo, boli njega za ceste.....

ja-ja.... (ni preverjeno)

Pomgradove kamione, ki vozijo iz Dobrovnika naj usmerijo na avtocesto v Turnišču.....
Se je sposoben kaj takega predlagati od zaposlenih na občini Banalentinci?

In reply to by banana občina … (ni preverjeno)

:) (ni preverjeno)

Petek je super, ker mu sledita sobota in nedelja.......

In reply to by banana občina … (ni preverjeno)

xxxxx (ni preverjeno)

Ta cesta je še "super" proti drugim cestam, recimo MS-Noršinci, ki je s kolesom praktično neprevozna in je še dosti bolj prometna.

Vipko
Truplo

He, he... zanimivo, kako pozorno nekateri berejo napisano. Za skoraj enako vsebino sem dobil minuse in to kar nekaj, dočim iksovec nekaj plusov. Kakor nekateri na pamet klikajo pluse in minuse, tako tudi na pamet komentirajo... brez razmisleka.

In reply to by xxxxx (ni preverjeno)

lauraas (ni preverjeno)

Če bi bili romi na tej relaciji, bi levičarji že davno naredili prvoklasno cesto!

bossmann (ni preverjeno)

Prijte v Soboto, pa te vidli ka so slabe ceste.

tt (ni preverjeno)

Tome pravite vi slaba cesta? Očitno ste se še nej pelali po cesti na relaciji Gederovci-Sodišinci-Murski Petrovci.

Kinderjajcka (ni preverjeno)

Tau je tudi nekse pacient pravi sliko. Naj poslika cesto od gramoznice proti bogojine prejk mosta kaksa katastrofa je.

Goričke (ni preverjeno)

V Selu so samo slabo polovico ceste zakrpali,ob bankinah so pa pteko lukenk im raspok potegmili prekinjene črte,kar je pr najbolj zanimivo....NA SREDINI CESTIŠČA ČRT VEČ NE BO- in to na državno cesti!!!!????

G (ni preverjeno)

Pa ka ste navalili? Zakoj pa sploj more biti asfalt. Ta omenjena cesta de gratala nazaj dobra stara"makedanska cesta".

Jo-zo (ni preverjeno)

Če pa imajo na občini polpismenoga, fejst pametnoga magistra Šadla, keri samo dobro plačo vleče ovače pa tak ne ve ka dela.
( Katastrofa od človeka ) Cestna infrastruktura v Moravski občini pa je itak katastrofalna, župan pa samo kupčka z rdečimi...kak bi plaval še naprej na površji.... Skriva pa se za lastno stranko... Sramota za občino, ka nemre popraviti teh nekaj km cest.

Starejše novice