Predlog zakona o o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 namenja skoraj dve milijardi novih investicij v krepitev javnega zdravstva. Židan je razočaran nad obravnavo Splošne bolnišnice Murska Sobota,

Predlog zakona v prihodnjem desetletju predvideva skoraj dve milijardni evrov vlaganj v slovensko zdravstvo, od tega naj bi šlo 557 milijonov evrov za splošne bolnišnice, negovalne bolnišnice in negovalne domove. Poslanci so ga v prvi obravnavi sprejeli s 63 glasovi za, kar pomeni, da bo zakon skorajda zagotovo šel uspešno skozi parlamentarno sito.

Židan doživel veliko razočaranje

Nekaj pomislekov pa ima predvsem pomurski poslanec Dejan Židan, ki je ob preverbi, kako je v zakonu obravnavana osrednja zdravstvena institucija v severovzhodnem delu Slovenije, Splošna Bolnišnica Murska Sobota, kot je zapisal, doživel veliko razočaranje.

Le skromna omemba soboške bolnišnice?

»Tekstovno naštevate velike strateške investicije v posamezne splošne bolnišnice in ne omenite SB Murska Sobota. Le ta je skromno omenjena le v sklopu obnovitvenih del (adaptacija infekcijskega oddelka),« poudarja Židan, ki ministru za zdravje v tej luči namenja naslednja poslanska vprašanja:

»1. Na podlagi katerega razvojnega načrta ali strateškega dokumenta ali investicijskega dolgoročnega načrta razvoja slovenskega zdravstva ste razporejali v obrazložitvi predloga zakona investicije po posameznih bolnišnicah? Prosim, da mi ta dokument dostavite kot prilogo odgovora na moje poslansko vprašanje.

2. Kako komentirate govorice, da je omenjanje posameznih investicij v obrazložitvi predloga zakona zlasti posledica želja funkcionarjev vladajoče koalicije in želja vodstev bolnišnic ter manj resnega pogleda na razvoj slovenskega zdravstva?

3. Že v začetku tega leta (ni povezano s predlogom zakona o investicijah v zdravstvo) ste mi preko odgovora na moje poslansko vprašanje (32.2.2021) zagotavljali, da boste letos v ureditev odseka za dializo v SB Murska Sobota vložili 2,7 mio evrov. Zanima me, kako daleč ste z investicijo?«

Židan meni, da je soboška bolnišnica v novem zakonu spregledana, a Grabarja ne skrbi, saj imajo dobre sogovornike pri pristojnih (FOTO: BOBO - Dejan Židan, FOTO: Mediaspeed - Daniel Grabar).

V načrtu naložbe v skupni vrednosti skoraj devet milijonov evrov

Po besedah direktorja bolnišnice Daniela Grabarja, ki je bil glede tega že v stiku z Židanom, gre sicer pri adaptaciji infekcijskega oddelka za zajeten projekt, saj zajema obenem novogradnjo, so pa v bolnišnici zagotovo zainteresirani za dodatne investicije.

»Potrebovali bomo nov del za koronarografijo in smo dali nekaj iztočnic pristojnim ter se tako potegujemo tudi za druge projekte,« pojasnjuje prvi mož soboške bolnišnice, ki ima v letošnjem finančnem načrtu sicer naložbe v skupni vrednosti nekaj manj kot 8,7 milijona evrov, od tega bo država prispevala slabih pet milijonov evrov.

Ne bi se branili večjega kosa pogače

Kot pravi Grabar, gre tu za projekte, ki so bili že predhodno razdeljeni, lahko pa reče, da imajo trenutno »kar dobre sogovornike in obstaja posluh za bolnišnične potrebe«.

Vsekakor pa se tudi soboška bolnišnica ne bi branila večjega kosa pogače, ki je le težko lahko dovolj velika za celotno slovensko javno zdravstvo.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gkkfvnb (nepreverjen)

Dve miljardi do dobile ka do lidij dale klali v bolnicaj podn od podna. Zdravstvo dela tak ka te pod zemlo spraviji nej pa da te pomagajo prokreti gnoji od gnojov genocidniki.

Bindi (nepreverjen)

Pitanje, če si ta bolnica kaj pejnez sploj zasluži. Birokracija v njej že nej. Že več kak en mejsec je, odkar dan se po interneta naroucila na preiskavo, pa san do gnes se niti datuma nej dobila. Covid dodatke so si sigurno znali hitro zrihtati.

Don kihot (nepreverjen)

Rdečiburžujec ZIDAN........brigaj se za PUJSE🐖🐖. Volitve so prihodnje leto, do takrat pa klečat v kot.

Munt (nepreverjen)

Židan se je oglasil,koliko je dobila bolnišnica ko so imeli vlado SD,bore malo.Židan marš v luknjo hinavec,nesposoben,vsega kar se loti gre k vragu.

Piki in jakob (nepreverjen)

Normalno da ni dobila denarja, če je pa preteklo leto poslovala z dobičkom. Zaradi korone...

30 + 50 let (nepreverjen)

Komunisti vladali ste 50 + 30 let in koliko ste dajali za soboško bolnišnico NIČ in kaj se sedaj glasite.

p3p (nepreverjen)

Komunisti vladajo zdaj in tukaj Janša, Tanko, Gorenak, Pahor, Hojs, Simić, intako naprej revež v glavi

In reply to by 30 + 50 let (nepreverjen)

keramichar (nepreverjen)
~~~~ (nepreverjen)

Sedaj se vidi ,delo in zaiteresiranost direktorja . Če bi bil sposoben in delal tisto kar mu je dolžnost bi tudi soboška bolnica dobila del pogače .

Frkonjazixa (nepreverjen)

Miljone dobijo ka do klali lidij pa ka ste vi normalni ali kama tou vode vse vas je lejko sran ka v zdravstve delate kriminalci lažnivi

Bučkoe (nepreverjen)

G. Židan, ali res 32.2.2021. Zato pa je soboška bolnica izvisela

Doktor55 (nepreverjen)

Ta bolnica bi mogla sama placate ka lejko sploj dela.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice