Več sredstev za področje paliativne oskrbe, v Splošni bolnišnici Murska Sobota začeli z organizacijo mobilnih paliativnih timov.

Ministrstvo za zdravje je doseglo, da se je v splošnem dogovoru namenilo več sredstev za področje paliativne oskrbe. 

»Od predvidenih širitev za področje paliativne oskrbe je edino Splošna bolnišnica Murska Sobota sporočila, da zmore takoj pristopiti k taki organizaciji dela.

Zato z velikim veseljem obeležujemo dogodek ob vzpostavitvi dejavnosti v Murski Soboti,« je na dogodku povedala generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Marija Magajne.

Celovita oskrba bolnika in njegovih bližnjih v domačem okolju

Bolniki, ki so soočeni z iztekanjem življenja, potrebujejo zdravstvene storitve, ki so usmerjene v to, da bolnikom življenje lahko ponudi kar največ priložnosti, kljub težki bolezni. Pomemben doprinos pomenijo mobilni paliativni timi.

Mobilni paliativni tim je specializirana enota za zagotavljanje celovite paliativne oskrbe bolnika in njegovih bližnjih v domačem okolju. 

Specializirana paliativna dejavnost zajema: lajšanje težje obvladljivih simptomov napredovale bolezni, izvajanje invazivnih posegov: punkcij telesnih votlin, infiltracij živcev ali živčnih pletežev, lajšanje kompleksnih psiholoških stisk, pomoč pri težkem soočanju s pričakovanim potekom bolezni, aktivno vključevanje bolnika in njegovih bližnjih v načrtovan potek oskrbe, zdravljenje in pojasnitev morebitnih neutemeljenih oblik zdravljenja, vodenje pogovorov v težjih okoliščinah soočanja z neozdravljivo boleznijo, izvajanje programa žalovanja za svojce, izobraževanje in raziskovanje.

Temeljna predpostavka za delo mobilne enote je, da izvajajo obiske na domu, kjer nudijo bolnikom specializirano oskrbo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
narod je čuda (nepreverjen)

Zakoj to nemre pod okriljon patronaže? Aja trebej še eno šefico pa namestnico nekan postaviti.

icterus (nepreverjen)

Tega imamo v Sloveniji žal premalo. Odličen korak!

Dr No (nepreverjen)

Vpam da bo funkcioniralo

Miki mali (nepreverjen)

Prideš na urgenco Soboške SB,pa čakaš tri ure ,dok zdravnik spije tri kave,ali pogleda nadaljevanko dokonča, in če kaj poveš, takoj kličejo policijo. Kak bo to funkcioniralo?????

Starejše novice