Parkirišče na Lendavski ulici čakajo spremembe - a žal te ne bodo rešile težav z načetim cestiščem.

Kolesarski promet v Murski Soboti bo predvidoma v roku dveh let deležen izvrstnih pogojev za velik razcvet. Kot lahko beremo na uradni občinski spletni strani, bo namreč v mestu kmalu stekla celovita ureditev kolesarskih stez.

Nove in posodobljene kolesarske povezave

Načrtovane posodobitve, ki predstavljajo eno pomembnejših investicij v Mestni občini Murska Sobota, obsegajo tako obnove obstoječih kolesarskih povezav kot novogradnje in prilagoditve cestne infrastrukture.

Med drugim želijo z okrepitvijo kolesarskega omrežja razbremeniti ceste, izboljšati kakovost zraka, predvsem pa bistveno prispevati k razvoju trajnostnih oblik mobilnosti v mestu.

Vrednost investicije bo po trenutnih ocenah znašala 1,4 milijona evrov.

»Del projekta bi bil financiran z ureditvijo kolesarskih površin in površin za pešce s strani evropskih sredstev, preostanek bi morala pokriti mestna občina,« nam je v pogovoru pojasnil Hugo Maučec, višji svetovalec za področje cestnega prometa in komunalne prispevke v Mestni občini Murska Sobota.

Širitev steze na Lendavski ulici

Načrti so bili zarisani že lani, sama dela pa naj bi stekla letos in se še okrepila prihodnje leto. Med prvimi so v planu predvsem kolesarske steze ob Lendavski ulici, povezave na Gregorčičevi in Slomškovi ulici ter kolesarska steza med Mursko Soboto in Rakičanom

Spremembe tako lahko pričakujemo tudi pred prodajalno Mercator Market Dom na Lendavski ulici. Rekonstrukcija se tam obeta skupno 120-metrskemu odseku enosmerne kolesarske steze, ki leži neposredno ob dotrajanem parkirišču.

Obstoječa, meter in pol široka kolesarska steza bo razširjena na dva metra, spremljal pa jo bo tudi ločen hodnik za pešce v širini 1,7 metra. 

Parkirali bomo vzdolžno

Ukrep bo pravzaprav posegel tudi na bližnje parkirišče, o katerega poraznem stanju smo pred kratkim že poročali. Parkirnim površinam se s širitvijo kolesarske steze obetajo spremembe, vendar glavne težave, ki tiči v ogromnih luknjah v asfaltu, dela na kolesarski stezi ne bodo odpravila. 

Na občini namreč pojasnjujejo, da poseg ne bo segal tako daleč od same steze, da bi zajel tudi problematično območje. Večji del lukenj se navsezadnje nahaja izven območja, kjer parkiramo avtomobile. Bo pa prav slednje v prihodnje tam potekalo nekoliko drugače.

S širitvijo kolesarske steze bodo sama parkirna mesta preurejena; namesto pravokotno bomo  v prihodnosti tam parkirali vzdolžno. Prav tako je za dve parkirni mesti ob enosmerni dvostranski kolesarski stezi predvidena preureditev v razsvetljeno in dobro vidno parkirišče za kolesa, opremljeno s posebnimi stojali. 

Za nadležne vrzeli bo torej kljub dobrodošlim posodobitvam na Lendavski ulici treba poiskati druge rešitve.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gvhd (nepreverjen)

Pa ka si nore. pri mačkove boute že zdaj nemreš parkerati, kakša de pa situacija "po preureditvi"???. keri arhitekt/načrtovalec tao dela? njemi je atek službo zrikto? bog pomagaj!

Čarni vrag (nepreverjen)

To je ka nemreš verjeti. Problem razkopanoga parkirišča do rešavali z gradnjo kolesarske steze in hodnika za pešce. Seveda bo potem parkirišče ožje in bo lahko sprejelo pol manj avtomobilov. Ne vem zakoj so tak navalili s temi kolesarskimi stezami, če se pa ljudje z bicikli skoraj ne vozijo.

grinch (nepreverjen)

ne sodi drugih po sebi. Dosti ljudi se vozi, še več pa bi se jih vozilo. Razlog so tudi neurejene kolesarske steze.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Jaz se vsakodnevno vozim s kolesom, razen ko dežuje. Zato pa vem, da je kolesarjev malo. V moji ulici 22 hiš, cca. 70 prebivalcev se s kolesom redno vozimo samo trije.

In reply to by grinch (nepreverjen)

hohštaplerija (nepreverjen)

To pomeni edino ka živih v hohštaplerskoj ali manjastoj ulici, ge živijo takši ka bi se radi not v trgovino z avtojon pripelali, pa še tou v tisto kera je 300m od njihove hiše. Očitno si se že malo nalezo ti tudi toga.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Aa (nepreverjen)

Keri kolesar se pa pela tan ge trbej? Eni po cesti, drugi kontra smeri itd :)

In reply to by hohštaplerija (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Privč, to neje reševanje problema razkopanoga parkirišča, ampak reševanje problema ozke kolesarske steze in koridora za pešce. Parkirišče de zaradi toga ukrepa samo malo spremenljeno. Nič drugoga. Drugič, ka vi vozniki avtojov mislite, ka ste krali pa ka se vse spremembe morejo biti van v korist? Kolesari fejst dosta lidij. In v MS je to edino logično. Vejpa v 10 min si z enoga konca v drugon. In prav je, ka se tudi za kolesarje kaj napravi. Bravo! Tretjič, glede na to, kak je glede parkirišč v MS, je pa najmenši problem 50m dale najti drugi parkplac...

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

sijo1972 (nepreverjen)

Ko je potrebno asfalt popraviti se izgovarjajo, da je parkirišče last trgovine in tamkajšnjih stanovalcev, ko bodo širili kolesarsko cesto bo pa kar naenkrat občinsko? Na občini sam sposoben kader v korist občine, Hugo pa se je odselil iz tega dela Sobote in ga očitno več ne zanimajo težave stanovalcev.

komunist Janez (nepreverjen)

važno da imamo skakalnico in drvarnico in vaginalno jamo

naprej (nepreverjen)

Ge je pa te ta vaginalna jama?

In reply to by komunist Janez (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Ta del kolesarske steze in pločnika ob tej trgovini je katastrofalen. Župan, kot bivši policist bi lahko vedel, da dve črti narisani na že tako preozek pločnik, kjer se niti dva človeka ne moreta srečati, NI kolesarska steza. Potem se pa še parkira, tako da s sprednjim delom avtomobila zasede pol pločnika. In takih "pločnikov" s porisanimi "kolesarskimi stezami" v MS je ogromno in tako urejene površine so zelo nevarne.
Prav je, da se bo parkirišče ožilo in se bo ta pločnik s kolesarsko uredil. Drugače pa bi jaz naredil to parkirišče enosmerno, ker je že zdaj preozko, ko parkirajo tudi ob stavbah, pod kotom začrtanimi parkirišči, tako bi bilo dovolj mesta za parkiranje, ob stavbah se ne bi parkiralo, ne bi prišlo do srečevanja vozil, ker že zdaj ne moreš voziti mimo, bilo bi pa tudi bolj varno za otroke in starostnike, ki se gibljejo po tej površini, ker skoraj nihče ne gre po pločniku do trgovine.

grinch (nepreverjen)

Točno tako. Da narišejo na pločnik dve črti in po možnosti še vmes pobarvajo z rdeči nikakor ni ureditev kolesarskih stez. To je za mene samo pobarvan pločnik.

In reply to by A79 (nepreverjen)

bridki (nepreverjen)

Tou je tou pred dnevi so krpali Ciril Metodovo ulico. V vhodi na Razlagovo je en šaht 20 cm kraj je luknja ka ti podvozje razpadne. Pa naj mi nišče ne naklada ka je tou nekši strošek. Ka de se to reševalo celostno. Vprašanje da de tou mogouče v Limburgi. Te pa čakate ka de na Lendavski kak načik. Ne razmin toga razmišljanja ne vem s šteroga planeta san. Kak de to zgledalo z estetskoga vidika novi asfalt na eni strani na drugi pa luknje. Kelko stroškov de pa tou ka se cejla mehanizacija še enkrat na to mesto postavi pa delavci o ton nišče ne razmišla. Ne delajte nika če nemrete toga celostno rejšiti.

jaoj1 (nepreverjen)

Isto na Kroški ulici.....v enon leti so dvakrat krpali pa je vedno slabše. Namesto ka bi že lani celo ulico preplastili so dvakrat delali isto delo, rešili pa nič. Zdaj že ges tudi začnen pomali misliti ka so na toj našoj običini zaposleni sami nesposobni luzeri. Sicer upam ka so nej vsi tan takši ali dejanja očitno kažejo nasprotno.

In reply to by bridki (nepreverjen)

gost1324 (nepreverjen)

Reševanje problemov po šerifovo a.k.a šuti če nej ti še to parkirišče krej zememo

kaplčan (nepreverjen)

vsi ki za soboškega župona pišete, ka je bija policist , on ni bija policist on je bija kriminalist, pa polisite je včija delati......

sd Samo Denar (nepreverjen)

ha ha trbej malo reklamo delati,ker idejo volitve cuj ha ha vi pa samo vrvlite ka de vse tak kak zdaj obečavle ;-) mi lejko štoj napiše kelko procentov je bilo ureničenega v teh 4 letah ? Mislim ka več kak 5 % nej,prva tri leta se je kadrovalo ;-) letos pa se malo neka začalo delati ker idejo volitve cuj in trbej ovcam malo opet zamegliti oči in jih nakrmiti z svojimi lažmi :-)

fsdjfildsfnsd (nepreverjen)

Na volitvaj nemo volo Jevška. Ampak mi je vedno zanimivo, kak lidgej, šteri na facebooki (znaš ti dobro, o kon gučin) celi čas delijo linke od nove24 pa reportera volilcon druge politične strani gučijo ovce... Ges itak pravin fala bogi, ka mamo volitve vsake 4 leta. Po mojen bi jih trbelo meti vsaki 2 leti. Ker vsak župan (pa če je levi ali desen) v zadnjon leti mandatarstva naredi največ stvari, ker šče obdržati stolček...

In reply to by sd Samo Denar (nepreverjen)

jani r (nepreverjen)

in ka je tu zdaj napiso spornega ? OVCE ? hi hi saj pa so če tako nasedajo,nakladačem kot so povezani

In reply to by fsdjfildsfnsd (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

mene pa zanima ali bo naslednji petek gajski piknik v Beltincih

babarekla (nepreverjen)

Za Lendavski ghetto je že zdaj premalo parkirišč, zdaj de se pa te še vzdolžno parkiralo?!?!
Pa tan odzadaj še nikši blok zidajo, hallo??

AHAM (nepreverjen)

Te do pa li pomalik volijtve... :D

KarčiRoraš (nepreverjen)

Ge man rad želve.... ta rešitev z bočnin parkeranjon pa je še slabša. Koji idiot ide to delat pa sprejemat? Če je Hugo poleg javno zahtevam njegov odstop ker je že dostikrat pokazo nesposobnost. Naj napravijo vsaj parkplac pod 45° pa de barem kaj placa... zdaj de še samo še večji kaos na parkplaci....

Čisto resno - kakšni inšpekcijski službi lejko prijaviš nesposobne občinare??

bridki (nepreverjen)

Iskrene čestitke vsem, ki ste bili zraven in zakrpali luknje na Lendavskem parkirišču.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice