Slovenijo pretresa novo poročanje o domnevnem nasilju in slabi skrbi za starejše. Na udaru je mariborski Dom Danice Vogrinec. Direktor meni, da so očitki povezani z razpisom za novega direktorja. Podporo so mu izkazali nekateri stanovalci.

Javnost je včeraj pretresla objava v reviji Jana, ki razkriva, naj naj bi v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, enem izmed največjih domov za starostnike v Sloveniji, zaposleni izražajo globoko zaskrbljenost in nezadovoljstvo glede delovnih razmer in ravnanja z oskrbovanci.

Prejeli naj bi anonimno pismo z očitki o številnih nepravilnostih v domu. Med drugim zaposleni opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje s strani vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi.

Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci. Navajajo, da naj bi bili zaradi pomanjkanja osebja v plenicah tudi po 14 ali 15 ur, kar lahko vodi do zdravstvenih težav.

Ob tem so zapisali, da stanovalci plačujejo za balkon, ki naj ga ne bi mogli uporabljati, ker naj bi postelje bile preširoke. Nekateri stanovalci naj ne bi bili na zraku več kot tri leta.

Kljub številnim pritožbam in anonimnim pismom, poslanim na različne institucije, vključno z ministrstvom, se razmere ne izboljšujejo, so zapisali.

A uradne pritožbe v zvezi s tem ni dobila nobena inšpekcije, niti ne dom, kjer poročanje in očitke povezujejo s podtikanji ob razpisu za novega direktorja.

Zaposleni užaljeni nad anonimnimi očitki

Številni zaposleni so se danes dopoldne tako zbrali pred matično enoto Doma Danice Vogrinec Maribor. Ogroženi in užaljeni so nad nedavnimi anonimnimi očitki.

»Pojem jim, pečem jim, kuham jim. To ni moje delo, pa je moje delo, ker sem z njimi, ker so to moji starši, ker so to moji prijatelji in od njih sem se marsikaj naučila,« je povedala Lidija Milanovič, zaposlena v Domu Danice Vogrinec. 

»Prav boli, da lahko nekdo tako blati, bom rekla bolj ali manj brez osnove,« je dodala Simona Drevenšek, prav tako zaposlena v domu. 

Podporo vodstvu izkazali tudi nekateri stanovalci doma

Pred dom so v podporo vodstvu prišli tudi nekateri stanovalci. 

»Osebno sem zadovoljna, kako so drugi, ne vem. S hrano in oskrbo, nimam kritik,« je dejala stanovalka. »Nimam se kaj pritožiti,« dodaja druga. 

Med očitki so tudi poškodbe stanovalcev. Direktor Marko Slavič informacije povezuje s primerom agresivnega svojca, s katerim so se soočali že pred časom.

»Ko se je v domu pojavljal svojec, ne zaposleni, agresivni svojec, smo pred časom vpletli vse mogoče inštitucije. Od policije, do tožilstva, do varuha človekovih pravic. Vsi ti postopki so bili zaključeni z ugotovitvami, da seveda nobeno nadaljnje ukrepanje ni potrebno, da smo proaktivno ravnali.«

Stanovalci v istih plenicah tudi po 15 ur?

Še en očitek pravi, da naj bi bili posamezni nepokretni stanovalci v istih plenicah celo po 14 ali 15 ur v enem kosu.

»Ne verjamem v to, ker moja mama, čeprav je v plenici, nikoli ni mokra, je urejena in nikoli ni umazana in je nasmejana,« je povedala Darinka Čretnik, svojka stanovalke Doma Danice Vogrinec.

»Kadarkoli pridem k svoji mami, ki je na odhajanju, ko jo vprašaš, kako si, vedno reče lepo mi je,« je dejal svojec stanovalke Zlatko Kauran.

Kljub vsemu je ministrstvo za solidarno prihodnost v zvezi s poročanjem pozvalo k pojasnilu socialno inšpekcijo, socialno zbornico in ministrstvo za zdravje. 

Po besedah direktorja sicer v zvezi z očitki niso zabeležili nobene prijave.

»Če je anonimno, zakaj je anonimno. Če resnico govoriš, povej ime in priimek,« pravi Milanovič. 

Slavič očitke povezuje z razpisom za novo vodstvo, napovedal tožbo

»Ko je pred potekom mandata našega direktorja, se začnejo vršiti pritiski,« je povedala Dušanka Žumer, vodja delovne enote v Domu Danice Vogrinec. 

Tudi aktualni direktor Doma Danice Vogrinec očitke in predvsem trenutek, ko so se pojavili, povezuje z razpisom za novo vodstvo.

»Prijavo sem oddal, rok za oddajo prijave je bil seveda - ne po naključju - 16. september, to je bila ta sobota in seveda pogrom, ki se je zgodil,« je dejal Slavič. 

Ob tem pa je v zvezi z medijskim poročanjem napovedal tožbo.

Ministrstvo: »Ničelna toleranca do nasilja v ustanovah in zunaj njih«

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so dejali, da so seznanjeni z novinarskim prispevkom o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in o nasilju nad oskrbovanci v Domu Danice Vogrinec na podlagi raziskovanja in anonimne prijave.

Minister Simon Maljevac ob tem vnovič poudarja: »Ministrstvo za solidarno prihodnost zavzema stališče ničelne tolerance do nasilja v ustanovah in zunaj njih, zato smo v skladu z našimi pristojnostmi ob seznanitvi s problematiko nemudoma ukrepali.«

Solidarnostno ministrstvo, pristojno za opravljanje nalog na področju institucionalnega varstva, je takoj pozvalo Dom Danice Vogrinec, da se opredeli do zadeve in ugotovitev novinarskega zapisa.

K pojasnilu in opredelitvi je ministrstvo pozvalo tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje. 

»Obsodba nasilja pripomore k zmanjševanju nasilja, prikaz nasilja spodbudi k novim nasilnim dejanjem,« so na ministrstvu še pozvali uporabnike družbenih omrežij, medije in drugo javnost.

Komentarji (9)

69 (ni preverjeno)

jaz si menjam plenico na vsaki dve uri
če imam pa spolnega partnerja
ki me od pozadi pa na vsako uro

Bindi (ni preverjeno)

Nekje sem prebrala že pred leti, da je dom ves bleščeč le na videz, dobro se godi le aktivnim, fit oskrbovancem (pevski zbor ipd.), povsem drugače je pa pri nepokretnih. Verjamem. Tudi to, da je še marsikje tako. Po odnosu do nepokretnih vidiš, kako dom ravna z oskrbovanci v resnici.
osebje in oskrbovanci, ki podpirajo direktorja in zanikajo nasilje, si ne delajo usluge. Prvi verjetno skušajo prikriti lastna dejanja, drugi pa imajo težave s stockholmskim sindromom.

gasperl (ni preverjeno)

res je tako, tisti pokretni, ki so tudi govorno sposobni, imajo vso pozornost vodilnih in ostalega osebja, ostali, ki so 24 ur v postelji pa razen najnujnejše oskrbe niso deležni niti sekunde pozornost, kaj šele, da se kdo z njimi pogovarja, jih večkrat poseda, pelje na zrak.....ker ne morejo hvaliti vodstva, so žrtve pomanjkanja kadra in denarja.....!!?

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

to je laž

In reply to by gasperl (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

nimate visoke šole in plenic

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

plenice se ne bleščijo na videz

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

to je laž

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

RAZOČARANI (ni preverjeno)

TO VELJA ZA VSE DOMOVE, ZUNANJOST DOMA NI MERILO KVALITETNE OSKRBE NEPOKRETNIH VAROVANCEV, POGOJI DELA SO NEVZDRŽNI ZARADI POMANJKANJA KADRA IN ZASTARELIH NORMATIVOV, KATERI NORMALEN ČLOVEK LAHKO UREDI V 1 URI 30 VAROVANCEV, ZATO PA JE TOLIKO INVALIDNOSTI TUDI V TEM POKLICU, DA O DVIGOVANJU NEPOKRETNIH NITI NE GOVORIMO.

69 (ni preverjeno)

to je laž

In reply to by RAZOČARANI (ni preverjeno)

Starejše novice