Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kaj je v obtoku? Kdo so odjemalci? Kakšne kazni so zagrožene?

Dosegla nas je informacija, da ljubljanski policisti beležijo povečane zasege drog pred nočnimi lokali med vikendi, bolj kot marihuano pa naj bi policisti zasegali kokain. Informacijo smo preverili.

Negativen vpliv

Uvodoma poudarek, da policija do tovrstne kriminalitete goji ničelno toleranco, saj med drugim negativno vpliva na splošno kriminaliteto »in s tem povezanimi kaznivimi dejanji, kot so tatvine in podobno«. 

Ljubljanska policijska uprava je od julija na določenih območjih Ljubljane izvajala poostrene nadzore »z namenom obvladovanja kriminalitete, predvsem ulične kriminalitete«. Izvedli so več različnih postopkov, »med drugimi tudi 78 prekrškov v povezavi s prepovedanimi drogami (manjša količina – za lastno uporabo)«.

Ker so podatki o starosti na voljo zgolj za kazniva dejanja, so v lanskem letu imeli le enega osumljenca, letos pa dva mladoletna osumljenca.

»Na področju kaznivih dejanj pa smo v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta na območju celotne policijske uprave Ljubljana  obravnavali 269, v letu 2022 pa 350 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in 26, v letu 2022 pa 37 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedane droge.«

»Enako smo na območju celotne Policijske uprave Ljubljana zaznali v letu 2022 skupaj 1093 kršitev, v letu 2023 pa skupaj 819 kršitev (prekrškov) po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.«

Policijska uprava Ljubljana povečane zlorabe kokaina v primerjavi z marihuano ne zaznava. Še vedno je marihuana tista, ki je zasežejo največ.

Starostne skupine storilcev torej ne spremljajo.

»Lahko pa pojasnimo, da se postopek policije razlikuje kadar je v postopku mladoletnik v primerjavi s postopkom, ko je storilec polnoletena oseba. Kadar je v postopku storilec prekrška ali kaznivega dejanja mladoletna oseba, se po zakonu obvezno obvesti tudi njegovega zakonitega zastopnika.«

Za konec smo ljubljansko policijsko upravo povprašali še po kaznih. Za posedovanje prepovedane droge po I. odstavku 33. člena zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami globa znaša 208,65 evra (polovična 104,32 evra), za posedovanje manjše količine pa globa po II. odstavku 33. člena znaša 41,73 evra (polovična 20,86 evra).

Komentarji (16)

majmun (ni preverjeno)

PM je presaltal na gobe

666 (ni preverjeno)

Isto kak v politiki oz. parlamenti vsi na koki.

Hgff (ni preverjeno)

Isto kot v zdravstvu, ne bi verjel, če ne bi slišal od dilerjev. Kokain je itak droga elite in tistih z EUR.

In reply to by 666 (ni preverjeno)

Sklllllll (ni preverjeno)

Te smo mi tudi elita ker vsak teden povlecemo gram do tri kokaina?

.... (ni preverjeno)

nej, vij ste samo prizadeti v glavi

In reply to by Sklllllll (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Lewa politika spet preusmerja pozornost javnosti na droge. Saj pa kokain ni tako zelo škodljiv za zdravje. Prave probleme z migrantskim nasiljem pa prikrivajo.

Opazovalka (ni preverjeno)

Kelko vem so najvecji odjemalci koke golobinjakovi ministri vred z golobinjakom 😝

tsl (ni preverjeno)

Največji odjemalec je SDS podmladek, celo dokumentirano. ;)

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Popkjjjj (ni preverjeno)

In SD tudi tako

In reply to by tsl (ni preverjeno)

tsl (ni preverjeno)

Žal..

In reply to by Popkjjjj (ni preverjeno)

vaški (ni preverjeno)

Te šnops in šmarnica ne primeta več ?

In reply to by tsl (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Glavni diler župan ljubljanski.

rwq (ni preverjeno)

LEGALIZERAJTE MARIJUANO ČIMPRLEJ KA TO KA JE ZDAJ JE KRIMINAL! Roba(fake thc,cbd,dodatki itd.)!!! lejko pridete, Prvi san ka se gučin z inšpektoron/-torco ali poslancon/poslankoka ali z bilo ken, ka man še točno za 2 dima te pa če mo že kadiu iden v tujino(Nizozemska,pomali Nemčija pa vuplen ka še hrvatje legajo 2024-2026 ali kadin pripouvano,ali pa prijavljeno na lokalni PU ka man za osebno rabo 1-2 biljke pa konec. Pa kadim san negi ka ne ogrožam drugih z boljšim počutjem, ali pa sproščenostjo, skoncentriranostjo ali toleranco za korporacijski/tobačni/farmacevtski oholi pohlep na račun nenaravne in nevarne marijuane na trgu. Dileri: Lejko se v ogledalo poglednete? odavlete plastiko pa hlape na račun matere narave! Samo za vaše žepe, pa vas boli K če se dogajo nasilje zaradi toga! Svinjarija je tou pa država prenora, da bi to obdavčila! Sramota.

Evo dima nega več. Pa se vidimo v Eindhovni med feb-apr ;)
Iden se napijen zaj do daske še ka jutri je delo pa ka slučajno nemo zakajeni do 7.00. Šef mi je faca btw ;)

rwq (ni preverjeno)

Novi moto: Don't legalize it, tax it.

2/40

In reply to by rwq (ni preverjeno)

rwq (ni preverjeno)

Neje rešitev zatreti market, rešitev je obdavčiti ka samostojna republika dekriminizirati makar. Pa smo lejko v 2024 za dobrih 300k lokalnoga prometa bogatejši. Turizem much?

Norved (ni preverjeno)

Bla bla bla, lahko karkoli dela policija, droge so bile, so in tudi bodo in ne more nič, the end. Raje bi se osredotočili na velike kriminalce in tudi sebe, ko ne vejo po zakonu voditi postopke, da sami še več kršijo.

Starejše novice