Inženirka okoljskega gradbeništva iz Prekmurja zaposlena pri dubajski letalski družbi.

23-letna Urška Pečovnik iz Martjancev je lani septembra postala inženirka okoljskega gradbeništva. Vendar, ker je od zmeraj želela videti svet, raziskovati različne kulture in spoznavati ljudi, se je odločila, da se ne bo zaposlila na svojem področju.  

»Že med študijem sem sodelovala pri različnih projektih, zato ne morem reči da me to delo ne bi veselilo. Ampak najbolj od vsega si želim potovati, zato sem delo v biroju zamenjala za delo na letalu,« pravi Urška.

Izbrana med 300 prijavljenimi

Oglas za letalsko družbo Združenih Arabskih Emiratov je videla večkrat, šele po končanem študiju pa se je odločila, da se prijavi na enega izmed razgovorov za delo stevardese, ki vsak teden potekajo na različnih koncih sveta.

»Prijavila sem se prek spleta in povabili so me na razgovor v Maribor, kjer nas je bilo okrog 300. Ampak to ni nič, saj so mi punce iz Azije povedale da v Hong Kong ali v Bangkok pride čez 5000 ljudi,« pojasnjuje 23-letna Prekmurka.

 »V katastrofalni situaciji smo se pripravljeni žrtvovati za potnike«

Po opravljenih večdnevnih razgovorih je bila med petimi, ki so jih izbrali za delo in sledilo je zahtevno osemtedensko izobraževanje. Emirates edini omogočajo preizkus dela ob katastrofalnih dogodkih s simulatorji in tako svoje osebje pripravijo na morebiten izredni pristanek, požar na krovu, turbulenco, dekompresija in druge dogodke.

»Vsi mislijo, da smo stevardese in stevardi tam samo, da strežemo kavo in pospravimo pladnje. Malokdo se zaveda, da imamo pomembnejšo vlogo in da smo se v katastrofalni situaciji pripravljeni žrtvovati za potnike,« pravi Urška.  

Mesečno od 10 do 15 poletov

Avgusta je po dvomesečnem izobraževanju dobila svoj prvi urnik in tako v prvem mesecu dvakrat obiskala Šri Lanko, Bangkok, Maldive in Maroko. Zdaj ima mesečno od 10 do 15 letov, od dolžine leta pa je odvisno ali s posadko ostanejo na destinaciji ali se vrnejo še isti dan.

Na svoj delovni dan vstane vsaj tri ure pred letom, se obleče in naliči, dve uri pred poletom opravi check-in ter se udeleži sestanka, kjer spozna celotno posadko.

»Pred vsakim poletom pregledajo naše dokumente, zunanjo podobo - make up, nohte, frizuro, uniformo, čevlje in podobno, na koncu pa dobi vsak še vprašanje o varnosti in varnostni opremi. Če na katerikoli fazi nisi uspešen, ti prepovejo let,« pojasni.

V tujini z malo dubajsko družino

V Dubaju biva v enem izmed stanovanj letalske družbe Emirates, ki vsemu kabinskemu osebju nudi nastanitev.

»Stanovanje je ogromno, delim pa si ga z dekletom iz Brazilije, ki prav tako dela za Emirates. Večina ljudi v moji zgradbi dela zanje in kar nekaj prijateljev živi tukaj. Smo kot prava mala dubajska družina,« se nasmehne.

Prekmurski večer v Dubaju

Dubaj je zelo moderniziran in če spoštuješ kulturo in vero lokalnega prebivalstva, so ljudje in mesto zelo prijazni do tebe. Kljub temu, da ji je tam vedno bolj všeč pa zelo pogreša domače in prijatelje. V začetku oktobra jih je tako uspela obiskati, občasno pa dobi tudi pošiljko domačega Prekmurja v Dubaj.

»Avgusta sem dobila celo pošiljko »bujte repe« in »retašov« ter tako za en večer imela Prekmurje v Dubaju,« veselo pove.

Komentarji (8)

gjfs (ni preverjeno)

Buhuhuhu

divjejabolko

Dubaj je zelo moderniziran in če spoštuješ kulturo in vero lokalnega prebivalstva, so ljudje in mesto zelo prijazni do tebe

Ta stavek si zelo dobro zapomnite! Ko se bodo migranti začeli postavljat zahteve, jim to lepo in na glas povejte: naj se oni prilagodijo nam in ne obratno.

Drugače tukajšnji ljudje ne bodo dolgo prijazni.

VRANA (ni preverjeno)

Bravo, divjejabolko... Bistvo si povedal!!
Vsi tile kvazi pravičniki naj grejo v Dubaj, pa probajo oni tam metati kamne v policijo ali gasilce, ma prav zanima kako se bo končalo?? Če bo tudi tam par dubajskih aktivistov vzklikalo podporo???

Lucifer (ni preverjeno)

Lejpa diklina v zelo tvegani službi. Glede na to, da ji je že uspelo ji želim vso srečo. p.s.- ejna bjonda na prvoj grupnoj slike v uniformaj na sredijne pa je vo vrejzana dvojnica Rosamunde Pike iz filma Gone Girl:)

Selo (ni preverjeno)

Od sodelavca hčerka je tudi stevardesa pri zgoraj navedeni letalski družbi. Kot mi je povedala sodelavec je vse poštimano tip-top. Plača taka da lahko mi samo sanjamo. Urejeni vsi transferji v vseh prestolnicah sveta. Ugodnosti pri nakupu letalskih vozovnic za najožje sorodnike... tako da kapo dol... taki punci ki ima "jajca" in ne joka doma kako nam je slabo in oh in sploh.

Lucifer kaj je tukaj tveganega?

Čim več takih oseb.

Lp

Čefur2015 (ni preverjeno)

Bravo, samo naprej !!!

Lucifer (ni preverjeno)

Selo tou bi se ge pijto 20 pa več lejt nazaj. Gnes den v takšeh hudih časih, ob tolikšnih strmoglavljenih letalih, terorističnih napadih, tehničnih napakah za mejne definitivno ostaja ta služba zelo riskantna. Za to pa praven kapa doj toj dikline.

Čudovito (ni preverjeno)

...kot kakšna pravljica, v kateri je Urška izbranka.
Čudovito.
Pa vendar je res, da nas je večina čisto povprečnih in mi smo tudi dovolj dobri.

Srečno Urška :) !

Starejše novice