Kreativnost je nujno potrebna za dobro počutje. Alice Shepherd Erlač je Britnka, ki v Mariboru organizira ustvarjalne delavnice. Odraslim pomaga, da se osvobodijo blokad, ki ovirajo kreativnost. A zakaj je to pomembno?

Čeprav kreativnost pogosto povezujemo z otroško domišljijo in umetniškim ustvarjanjem, je slednja zelo pomembna tudi v odrasli dobi vsakega. 

Kreativni niso zgolj srečni posamezniki, temveč smo to vsi mi, v svojem bistvu. Vendar ravno tako kot z vsem, tudi pri kreativnosti potrebujemo vajo in redno prakso. 

O kreativnosti in njenemu pomenu, smo se pogovarjali s pesnico, ustvarjalko in facilitatorko Alice Shepherd Erlač.

'Creative Tea Breaks' v Mariboru

Kreativnost je odprtost do novosti in pomeni generiranje novih idej, originalnost in ustvarjalnost. Manifestira se lahko na sto in en način, prisotna pa je lahko na številnih področjih. Zelo pomembna je tudi za odrasle, saj lahko olajša reševanje problemov z inovativnimi rešitvami, omogoča prilagajanje spremembam in celo izboljša medosebne odnose ter duševno zdravje. 

S slednjim se strinja tudi Alice, ki verjame, da je kreativnost nekaj, kar nas vodi skozi življenje in pomaga ugotoviti, kdo smo, kaj imamo radi ter ob čemu se dobro počutimo. 

Par let nazaj se je v Slovenijo, iz Velike Britanije, preselila kot učiteljica razrednega pouka. Neznanje slovenskega jezika pa jo je prisilo v iskanje novega poklica, ki bi ga lahko opravljala v novi državi. 

V Londonu si je pridobila izobrazbo na področju ustvarjalnega pisanja, literature in pedagogike, že desetletje pa se ukvarja tudi s pisanjem poezije. 

Čeprav se je v Mariboru sprva ukvarjala s poučevanjem angleščine, je kmalu ugotovila, da ji to ne ustreza in se preusmerila na bolj kreativno pot. Ustanovila je svoje podjetje Creative Tea Breaks, pod okriljem katerega že tri leta deluje kot facilitatorka kreativnosti. 

Danes v Mariboru ponuja kreativne delavnice, namenjene odraslim, ki si želijo pavze in trenutek za odklop. Udeležence s pomočjo različnih vaj povabi h ustvarjanju. Kreativne ure temeljijo na poslušanju poezije ali glasbe in gledanju umetnin ter videov, iz katerih lahko ljudje črpajo inspiracijo za nadaljnje pisanje in risanje.

Ob tem rada opomni tudi na dihanje in napetosti v telesni drži.

Blokade, ki ovirajo kreativnost

Čeprav odrasli zdravje radi ohranjajo s pomočjo športa in pravilne prehrane, si v večini primerov ne vzamejo preveč časa za kreativnost. 

Alice spominja, da je znanstveno dokazano, da se ob ustvarjanju upočasni bitje srca, ob tem pa telo sprošča še serotonin in endorfine. Na žalost se mnogi kreativnosti odrečejo po zaključku osnovne šole, saj verjamejo prepričanju, da je za kreativnost potreben talent, vendar je v resnici kreativen lahko vsak posameznik. 

Julia Cameron v svoji knjigi Umetnikova pot, piše o raznih blokadah, ki lahko ovirajo kreativnost. Slednja so lahko omejujoča prepričanja, ki jih ljudje po navadi prevzamejo od družbe, družine in okolice ali pa strah, kateremu velikokrat sledi tudi sram. Blokado lahko predstavlja tudi perfekcionizem, ko se stvari nikoli ne zdijo dovolj dobre ali pa primerjanje z drugimi in zavist.

Z redno vajo se lahko ljudje znebijo tovrstnih blokad, kar je ravno tisto, kar Alice poskuša ozavestiti pri odraslih na svojih delavnicah. Slednje delujejo kot spodbuda in omogočajo prostor, kjer se udeleženci lahko sprostijo in posvetijo sebi ter svojemu doživljanju. 

Kreativnost kot vsakodnevna rutina

Idealno bi bilo, da bi si človek vzel čas za ustvarjanje najmanj trikrat do štirikrat na teden. Ustvarjanje je namreč kot fitnes za domišljijo, pravi Alice. 

Z redno prakso se človek osvobodi pričakovanj do sebe in preoblikuje mišljenje o tem kaj pomeni biti ustvarjalen. Pri ustvarjanju pa naj ne gre za končni rezultat, temveč proces, ki se odvija med tem. Pomembno je, da si človek pusti biti in izraziti, kakorkoli zna in čuti. 

»Menim, da je prosto pisanje super način. Postaviš si lahko alarm in se pet minut posvečaš pisanju, slediš svojemu toku zavesti in napišeš vse, kar si misliš,« svetuje kot prakso za začetnike. Pisanje je lahko metoda, ki omogoča, da bolje spoznate sebe in doživljanje določenih trenutkov.

Enak učinek pa se lahko doseže z risanjem: »Če ne veš, kje začeti, začni s preprostimi figurami. Tudi z njimi si lahko zelo ekspresiven, počasi pa lahko dodajaš še barve.« Pomemben element med ustvarjanjem je tudi čuječnost. Pavzo si lahko človek vzame tudi z dihom, ki velja kot opomnik, da sprosti tenzijo v telesu in posveti danemu trenutku tukaj in zdaj. 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Delavnice z Alice

Svoje kreativne delavnice velikokrat organizira v Čajnici pri Parku, kamor zelo rada zahaja. 

Naslednja delavnica »Kolaž, čaj in torta« se bo tam odvijala že 16. maja, ob 17. uri. 

V sodelovanju z Zavodom MARS, pa 29. maja, ob 18.30, v Vetrinjskem dvoru organizira delavnico prostega ustvarjanja »Kreativnost kliče«. V juniju pa se obeta mesečni program »CreativiTea mesec«, ki se bo vsako sredo odvijal na platformi Zoom. 

Aida Čehić 

Starejše novice